Senaste inläggen

Av Anna Nordberg - 13 november 2011 22:39

Precis när köket är helt klart och redo för fantastiska kreationer och sällskapliga middagar igen, så säljer vi matbordet på blocket. Ett litet dilemma inför helgens middag för goda vänner från Nyköping. Inga problem som inte går att lösa dock. Vi körde helt enkelt ”lounge style” med smårätter från soffan.  


Gästerna välkomnades med en mandarin- och ingefärsdrink samt makens chilirostade cashewnötter. Se ett separat inlägg för recept. Sen följde en uppsättning smårätter:


Avokado- och grapefruktsoppa

Caesarsallad i liten terrakottaform

Kantarellkanapé med parmesan

Miniraggmunk med bacon och lingonäpplen

Rökt renkanapé med karameliserade kumquats


Efter smårätterna serverades en underbar Tiramisù, receptet finns i ett separat inlägg.


Till soppan valde vi att servera en klassisk Trimbach Riesling, Alsace. Bra syra till grapefrukten och den feta avokadon, en mycket fin match.


Till salladen, kantarellerna och raggmunken valde vi två egenimporterade Chardonnay från Nya Zeeland – Ata Rangi och Clearview Estate. Den lilla nötigheten smälter ihop fint med bacon, kyckling och kantareller, och vinerna har syra nog att matcha fylligheten i dressing och smör.


Vi provade både Chardonnay och en Irony Pinot Noir (Russian River) till renstekskanapén. Båda funkade ok, de har tillräckligt med syra för det mycket salta renköttet och Pinot Noiren har en fin skogsarom som jag tycker är fin till rökig viltsmak.


Fem olika rätter låter kanske avancerat, även om de är små, men mycket går att förbereda. Dressing och krutonger till caesarsalladen görs med fördel i förväg. Soppan kan göras någon timme innan, låt stå kallt i en tillbringare och häll upp i portionsskålar precis innan dekoration och servering (soppan kan bli lite brun på ytan om den står flera timmar, det är inget farligt och bara att röra om i tillbringaren). Renstekskanapéer kan förberedas helt i förväg, vänta med dekorationen tills det är dags att servera. Även tiramisû kan göras klart innan, men pudra på kakao precis innan servering.


Det blev en lyckad ”lounge-middag” tillslut, och det var ganska mysigt att sitta i soffan och äta smårätter. Här kommer recepten.


Kall avokado- och grapefruktsoppa (4 små portioner)

½ grapefrukt

3 avokado

1-2 tsk
riven färsk ingefära

1 lime,
färskpressad saft

4 dl kall
hönsbuljong (ca ½ hönsbuljongtärning i vatten)

1 dl iskallt
vatten

Salt


Skala grapefrukten med en vass kniv över en skål för att fånga upp saften. Skär ut 8 tunna filéer ur frukten och pressa ut återstående saft ur grapefrukten.


Dela avokadorna och ta bort kärnan. Gröp ur köttet och mixa ordentligt till en slät purè. Tillsätt ingefära, limesaft, grapefruktsaft och den kalla buljongen – mixa lite till. Blanda i det kalla vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt. Fördela soppan i koppar och dekorera med grapefiléer.


Minicaesarsallad (4 små portioner)

1 Romansallad

2 skivor bacon

2 kycklingbröst

cayennepeppar

Salt & peppar

Parmesanost

1 vitt formbröd

1 msk smör till stekning

Torkad basilika, flingsalt


Caesardressing:

1 ägg

1 vitlöksklyfta, pressad

2 anjovisfiléer, finhackade (eller sardeller)

0,5-1 msk färspressad citronsaft

1 tsk grov senap eller dijonsenap

1 dl neutral olja (eller olivolja om man gillar det)

1 ½ dl parmesanost, riven

Salt och peppar


Gör caesardressingen i förväg: blanda ihop ägg, vitlök, sardeller, citronsaft och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under kraftigt vispande/mixande. Blanda ned parmesanosten, smaka av med salt/peppar.


Sätt ugnen på 175 grader. Stek kycklingen runt om i stekpanna för fin stekyta, krydda med peppar, salt och lite, lite cayennepeppar. Stek klart kycklingen i ugnen, ca 15 min.


Knaperstek bacon, låt rinna av. Hyvla parmesan. Skölj romansalladen och dela i mindre bitar.


Skär formbrödet i små tärningar (krutonger) och stek gyllengula och krispiga på medelvärme i smör, torkad persilja och flingsalt.  


Vid servering: lägg romansalladen i bunke, blanda med dressingen (”dressa salladen”). Vänd i krutonger och lägg upp i små serveringsskålar. Skär upp den ljumma kycklingen i skivor och lägg på salladen, strö över parmesan och bacon. Ringla ev över lite extra dressing. Servera genast.


Renstekskanapé med syltade kumquats (ca 4-6 st)

75 g rökt renstek (gärna kallrökt)

1/2 kruka gräslök

100 g naturell färskost

0,5-1 msk riven pepparrot  (efter smak)

Nymald svartpeppar

Ca 5 skivor vörtbröd eller rågbröd


Syltade kumquats:

5 kumpuats

½ dl färskpressad apelsinsaft

½ dl socker

1 tsk balsamvinäger


Finhacka rensteken och gräslöken (spara lite till gräslök till garnering). Blanda renstek med gräslök, färskost och pepparrot. Smaka av med peppar.


Skär bort ändarna på kumquatsen och sen i tunna skivor. Pilla bort kärnorna. Lägg skivorna i en liten kastrull med apelsinsaft, socker och vatten – puttra tills vätskan nästan kokat in (ca 10 min). Ska vara en lätt sirapsliknande konsistens. Låt kallna på bakplåtspapper.


Stansa ut rundlar ur brödskivorna (ca 4-5 cm). Lägg på röra (mha stansformen) och packa ihop m en sked. (Låt stå svalt om kanapéerna inte ska serveras direkt). Toppa med 3 skivor kumquats och lite gräslök precis innan servering.


Kantarellkanapé med parmesan (4 små portioner)

100 g frysta kantareller

1 schalottenlök, finhackad

1 vitlök, finhackad

1 msk finhackad persilja

2 vita formbröd (dela i fyra trekantsbitar)

Smör att steka i

½ dl finriven västerbottenost


Dela stora kantarellerna i mindre delar, stek tillsammans med lök i smör, tillsätt persilja (spara några fina persiljeblad till dekoration).


Ta bort kanter från formbrödet och skär i fyra trekantsbitar, stek gyllenbruna i lite smör. Lägg på rikligt med kantarellblandningen, och toppa med lite riven parmesan och persilja.


Raggmunkar med lingonäpple och bacon (4-6 små portioner)

¼ dl vetemjöl

En nypa salt

¼ dl mjölk

1 litet ägg

2 stora fasta potatisar, skalna och rivna

Smör till stekning

4 skivor bacon (eller sidfläsk)

1/4 äpple, urkärnat och tärnat

1/2 msk smör

1/2 dl rårörda lingon (med 1 tsk socker)


Stek baconskivorna (eller sidfläsket), låt rinna av. Rengör pannan.


Stek äppelbitarna i smör tills de börjar mjukna, i en kastrull. Sänk temperaturen. Blanda ner lingon, rör om och håll varm/ljummen till servering.


Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Vispa i ägget och resten av mjölken. Rör ned potatisen.  Smält lite smör i panna, klicka ned 1 matsked smet per raggmunk och stek gyllenbruna. Lägg lite äppelröra på varje raggmunk, och lägg på en delad skiva bacon (eller sidfläsk).




Av Anna Nordberg - 23 oktober 2011 17:18

Jag trodde att köket skulle vara färdigt vid det här laget. Det var nästan färdigt för tre veckor sedan och det är nästan färdigt fortfarande. Den rackarns glasskivan återstår och är underförstått försenad.


Jag längtar efter att fräsa på gyllengula kantareller eller knapersteka saltigt bacon. Men jag får ge mig till tåls med ugnen så länge. Och det finns ju en hel del grejer man kan göra i ugnen. Här kommer recept till en snabb kycklingrätt med kokosmjölk och röd curry. Jag föredrar vanligt basmatiris till, och lite japansk soja. Men det går utmärkt med det som finns hemma, t ex tagliatelle eller couscous.


Om du vill ha ett vin till så föreslår jag en Kloster Eberbach Riesling Spätlese eller möjligtvis en något friskare Georg Breuer Riesling Sauvage - beroende på smak. Riesling funkar fint till asiatiskt tycker jag.


Så gör också Sauvignon Blanc, och om du skulle få tag på en Walnut Blocks Collectables Sauvignon Blanc så får du en fest även av denna enkla måltid. Min favorit bland vita viner just nu! Tyvärr finns den inte på systemet men den går att köpa via t ex winefinder.dk.


Snabb ungskyckling med röd curry (4 pers)

4 kycklingfiléer

1 burk kokosmjölk

2-3 msk röd curry

1 klyfta vitlök

4 stora champinjoner

1/2 bukett broccoli

1 dl cashewnötter, lätt hackade

1/2 buljongtärning (hönsbuljong)

1 tsk maizenaredning

Salt/peppar


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 220 grader. Hacka vitlök. Dela broccoli i små buketter. Dela champinjonerna i ganska stora bitar.

2. Blanda kokosmjölk, röd curry, buljongtärning och maizenaredning i en skål.

3. Salta och peppra kycklingfiléerna och lägg i ugnsäker form, strö över vitlöken, champinjonerna och broccolin.

4. Häll över kokosmjölksblandningen.

5. Tillaga i ugnen ca 20-25 minuter (beroende på kycklingfiléernas storlek). Strö över cashewnötter precis innan servering.

6. Avnjut med basmatiris och kanske lite japansk soja. Enklare än så blir det inte.

Av Anna Nordberg - 14 september 2011 17:54


Renovering av kök har pågått i ungefär en månad nu. Trodde aldrig att jag skulle tröttna på att gå ut och äta middag.


Men nu är det nära. Till helgen ska det vara klart och jag kan åter svinga stekpannan. Det kommer att bli superfint, och ni kan se fram mot trevliga recept framöver!



Av Anna Nordberg - 1 augusti 2011 11:55

Tillbringade vecka 29 i underbara Makarska, längs med Kroatiens kust. Djupt tacksam mot min generösa värdinna Sandra och hennes underbara co-host Karin. Ni är kanon!

       

(Utsikt från Sandras balkong, Sandra och Kicki, Karin i hamnen) 



 Förutom soldyrkande, shopping, manikyr och massage så åts det en del. Och dracks en del vin. Jag positivt överraskad av de röda vinerna. Det finns många fruktiga och lättdruckna saker för balkong i solnedgång, men också en del fina matviner. Jag kan framförallt rekommendera Korlat – både Merlot och Cabernet Sauvignon. Fruktiga visst, men också med lite fyllighet, syra och matvänliga tanniner.


Jag utfärdar en lätt varning för Kroatiska vita viner. En översättningsguide: Torrt vitt vin = halvtorrt, ljummet vitt vin. Halvtorrt vitt vin = sött, ljummet vitt vin. Drick rosé istället. Eller rött!


Appropå att äta så kan restaurang ”Ivo” varmt rekommenderas (Ante Starcevica 41) för en middag. Beställ pepparsteken (med extra sås) och en flaska Korlat Cabernet Sauvignon så förstår du. Om det är skaldjur och fisk du är ute efter, gå till anspråkslösa "Kalelarga" (på gatan Kalelarga, precis vid krysset mot huvudgatan Ante Starcevica). Prisvärt och smakrikt! Boka gärna bord, speciellt helgkvällar. De har till och med ett eget vitt vin som är drickbart. Bara det är värt ett besök.




  När vi talar lunchmat - satsa på en omelett, en ostsallad (underbar fetaost!) eller en tomat och mozzarellasallad. Även för en icke-öldrickande som mig finns en törstsläckande räddning, och den stavas ”Radler”. Mindre besk än öl, mindre söt än cider. Kan det bli bättre när solen gassar? Frågan var retorisk.


Vi lagade mat hemma också. Till förrätt toast med rökt lax och en sås på créme fraiche och lagrad ost (kroatisk variant på västerbotten). Till huvudrätt kyckling med nudlar och sås på soja och ingefära. Se recept nedan. Förutom ett litet missöde med icke-redningsbart mjöl och fel sojasort så blev det riktigt gott.


Mitt uppe i flytt och renovering, och första jobbdagen efter semestern, känner jag en lätt längtan tillbaka till Makarska. Solbrännan börjar blekna, men Kroatien finns kvar tills nästa år!


         

(Mika och Sandra soldyrkar, Kicki skyddar sig, Karin och Anna är glada)




 


Kycklinglårfilé med nudlar och ingefärasås (4 pers)

150-200 g nudlar

1 litet vitkålshuvud

1 rödlök

100-150 g cashewnötter

5-600 g kycklinglårfilé (8 st)

pak soi

smör eller olja att steka i

salt

svartpeppar från kvarn

valfritt: torkade chiliflarn

Sojasås:

1 dl soja (kinesisk)

1 dl vatten

4-5 msk socker (ca 75 g)

1 msk maizena

2-3 msk färsk, riven ingefära


Gör så här:

1. Salta och peppra kycklinglårfiléerna, strö eventuellt över lite torkad chili. Fräs på hög värme i stekpanna för fin färg, ugnsbaka sen på 150 grader i ca 15 min.

2. Koka nudlarna. Strimla sedan vitkålen och rödlöken.

3. Fräs kål och lök i en stekpanna med lite smör/olja tillsammans med nötterna. Salta och peppra och blanda i de avrunna nudlarna.

4. Sås: Koka upp soja, vatten och socker i en kastrull. Blanda ut maizenan med lite vatten och tillsätt blandningen i kastrullen. Rör om och låt småputtra några minuter. Tillsätt ingefäran mot slutet - annars blir såsen besk.

5. Plocka fina blad av pak soisalladen och fördela på fyra tallrikar. Lägg nudelblandningen på och kycklinglårfiléer överst (2 per person). Ringla över rikligt med sås, servera genast.

Av Anna Nordberg - 1 augusti 2011 11:42

Det här inlägget kommer alldeles för sent egentligen. Det var redan i början av juli som mina bröder och Johanna bjöd på middag i världsklass. Det var en julklapp till mig och min man, som dröjde något dels på grund av bröllopsresa men också på grund av diverse övningsomgångar – framförallt Pelle är något av en övningsfanatiker när det gäller matlagning.


Temat för menyn var ”de fyra elementen”. Ambitiöst må man säga. Och gott blev det.


   Den första rätten hette ”Luft” och var Johannas kreation. Luften var representerad i form av två typer av lufttorkat kött – parmaskinka och bresaola. De kom i knyten fyllda av krämig St Agur-röra, tillsammans med melon, ruccola och balsamico. Bra balans av salt, sött och liten syra från balsamicon. Till anrättningen serverades mousserat vin, jag har för mig att det var en crémant och att den passade mycket bra till rätten. En perfekt första rätt, god och inte för mäktig. Ger den en stark 5/10 i betyg.



   Rätt nummer två: ”Vatten”.  Johan hade puttrat ihop en underbar skaldjurssoppa med torsk, räkor, lax, bläckfisk och härliga kryddor som timjan, saffran och basilika. Det doftade och smakade som en mustig korsning av det bästa från Italien och Spanien! Ett flarn av västerbottenost adderade lite krispighet, och vinet – en vit Bourgogne Blanc Clotilde Davenne – passade utmärkt till. Lite syra till gräddigheten och en härligt nötig fatton som mötte både kryddor och ost. Rätten får hela 7/10, och skulle funka nästan ännu bättre som huvudrollsinnehavare en kulen höstkväll.



   Med tredje rätten var det dags för ”Jord”, i form av variation på vildsvin – filé och pancetta. Till det potatiskaka med svamp och parmesan samt rödvinsreduktion. Pancettan gav en underbar sälta och krispighet till rätten, och en liten ugnsbakad tomat tillförde lite sötma. Rödvinsreduktionen var kryddig som kontrast till den de mjuka smakerna i potatiskakan.  Pelle hade dessutom jobbat på upplägget som var riktigt tjusigt.


En Newcastle ale till rätten passade helt okej, men som den vinälskare jag är ser jag framför mig ett smakrikt rött vin – jag skulle föredra något kraftigt från Ribera del Duero, t ex Neo White eller Emilio Moro. Anordningen skulle nog klara en Amarone också, om man giller det. Eller om man vill lyxa till det, varför inte en Sasiccaia...


”Jord” får 6/10 i betyg, med ett riktigt gott rödvin och en något lägre stekgrad på filén skulle betyget lätt ha kunnat bli 7/10, eller till och med 8/10.



  Den mest effektfulla rätten under kvällen var nummer fyra, nämligen ”Eld”. Anka som flamberades i rom vid bordet! Filéerna var fint rosa och möra, Johan hade långsamt ugnsbakat under hela eftermiddagen. Till ankan serverades cocosris, röd curryreduktion samt syrlig äppelsallad. Det var hett, sött och syrligt i en härlig blandning. Helt i den karibiska andan serverades en romdrink till maten - äppeljuice, ingefära, lime och basilika. Farligt god med hög risk för milt fylleslag.


Ett vackrare upplägg och lite saftigare ris är petitesser; maten och den goda drinken får starka 6/10 i betyg.  


Nu trodde du kanske att det var slut, men icke! En femte rätt blandade de fyra elementen till en kreativ dessert med klassiska smakkombinationer. Hallonchokladkaka med vaniljglass, lakritsmaräng och rostade pistagenötter. Till detta ett glas Muscato d’Asti, som funkade helt okej till. Betyget blir 4/10.


Det här har potential att bli en riktig höjdare! Aningens fluffigare maräng (lakritssmaken var dock utmärkt) och lite chili i chokladkakan så hade det här varit ett perfekt ”femte element”. Jag hade också kunnat tänka mig ett rött dessertvin till – lite svårt att få tag på men ack så gott. Min favorit är Red Sea från Clearview Estate Winery, Nya Zeeland. Det går alltid att privatimportera…


För att summera så var det en riktig gourmetmiddag, helt i klass med det du kan få uppleva på bättre restauranger. Om du har tur. Matlagning på den här nivån kräver mycket förberedelser och jag är mycket tacksam för den upplevelse som Pelle, Johan och Johanna bjöd på i början av juli. En julklapp helt i min smak!

Om du vill ha recepten, besök min brors blogg - http://sirvaes.blogspot.com/2011/07/de-fyra-elementen.html

Av Anna Nordberg - 25 juni 2011 19:14

Istället för att köpa varandra onödigt presenter på våra födelsedagar, bestämde min man och jag oss för att spendera en helg på Oaxen. Hela paketet, med avsmakningsmeny och övernattning i Redarhytten på Prince Van Orangiën. Det är ju ändå sista sommaren för Oaxen, så det var dags att slå till.


 Vi anlände en fantastiskt fin lördag, med klarblå himmel och sol. Spenderade eftermiddagen ombord på vårt privata däck, med en flaska Riesling och varandra. Så fint som det bara kan bli, om man låter bli att tänka på räkningen.


 Kl 18.30 var bord bokat på Oaxen. Vi avnjöt amuse bouche på terassen, i solnedgång med utsikt över vatten och grönska. Det bjöds på en mjäll fiskrätt (tror det var röding, men erkänner att jag inte riktigt kommer ihåg), alternativ anti pasto tallrik och variation på rödbeta. Till det ett glas champagne, husets rekommendation. Med den inramning kunde första delen av äventyret inte bli annat än succé.  


Efter amuse bouchen flyttade vi in i restaurangen, fick ett bord med samma utsikt som från terassen. Kavringen som bjöds var helt fantastiskt, fick tvinga mig själv att avstå från brödfrosseri. Briochen satte inte samma spår, även om det såklart var ett habilt hantverk. Rätterna och vinerna på menyn bedömer jag enligt skala 1-10, där 3 är godkänt.


 Första rätten på menyn var ”ostron och gös i porterskum med blåstångpuré, krasse & filmjölksgranité samt vildgräslöksvatten”. Låter lätt vansinnigt och till att börja med kändes rätten bara konstig. Snart upptäckte vi dock att om vi blandade ihop alla ingredienser så såg det visserligen inte så vackert ut, men det smakade plötsligt jättegott. Och vinet till var en hit till – 2009 Milouise VDP des Côtes Catalanes Jean-Phillipe Padié. Jag ger rätten och vinet tillsammans 6/10 i betyg.  


Andra rätten på menyn var ”Tartar på älginnanlår och råräka med senapskräm, puré på inlagda enbär samt fänkål och rostade gryn”. Tartaren var mycket fin, men rätten som helhet splittrade mig och min man. Han tyckte rätten var en hit, jag tyckte att enbären tog över för mycket. Vinet till var gott igen; 2009 La Lune La Fèrme de la Sansonniere, Mark Angeli, Anjou. Rätten får 4/10 (av mig, David ger möjligtvis 5/10), och vinet får 5/10.


Rätt nummer tre: ”Strömming och hummer med kapris på fläderblomsbär och vildgräslöksknoppar i brynt smör samt groddad mandel, persiljerotspuré och kumminkryddat ströbröd”. Här var jag skeptisk från början eftersom strömming är en av de få råvaror som varken jag eller min man gillar. Och mycket riktigt – strömming är inte gott, inte ens på Oaxen. Hummer och brynt smör är ju dock alltid gott så 3/10 blir det. Vinet var återigen fint, äppel och citrus, och får 5/10: 2009 Pouilly Vinzelles Les Quarts, Domaine Le Soufrandiere, Bourgogne.


Här kom en mellanrätt in, som visade sig vara mer visuellt spektakulärt än någon smaksensation. En lök långbakad i lera från ön, som knackas bort vid bordet. På tallriken är det dock inte så mycket mer än just bakad lök. 3/10 i poäng, mest för flirten med antik tillagningsteknik.


Fjärde rätten var sen ”Vildoreganomörad kalvsadel med slånslav, svampkräm och äggula fylld med aska från fältmalört serverad med stenbitsrom och steksky från anka”.  Det här var en len anrättning, med smakrik karl johan-svampkräm, en gula som flöt ut över tallriken tillsammans med den aska som gömdes däri och en mör kalvsadel utan tillstymmelse till tuggmotstånd. Till det vinet 2008 Not Pinot Grigio av producenten Parascos, vingården Gorizia, Friuli-Venezia-Giulia, Italien. Ett fascinerande lätt ekat vin som nästan ser ut som blek rosé, där druvsaften har låtits ligga med skalen i 20 dagar. 7/10 till maten och 7/10 till vinet, som passade utmärkt till.  


Femte rätten fortsatte på temat kalv. ”Rostad skilleby vitlök med puré på saltbakad rotselleri, lufttorkad kalvsadel och pilgrimsmussla tillagad i sitt skal samt skogsbuljong”. Skogsbuljongen skapades genom att buljong filtrerades genom mossa och kvistar ner på tallriken med övriga ingredienser. Effektfullt, men gav hela rätten en lite genomträngande ”barrig” doft som jag tror är en smaksak om man gillar. Den lufttorkade kalvsadeln var hur som helst smakrik och krispig, och jag skulle gärna ha tagit lite mer av den. Betyget blir 4/10. Här fick vi ett saftigt Rhône-vin med några år på nacken: ”2004 Chateau des Tours Vacqueyras”, som får 6/10 för att det passade så bra till den tallbarrsdoftande rätten.  


 Rätt nummer sex var en av kvällens två höjdpunkter. ”Stekt blodpudding och sidfläsk glaserat med Blaxta-lönnsirap, rostad purjolök, rostade fänkålsfrön och kallrökt vildsvinskorv samt äpple och oxvanssky”. Mustig och underbar rätt med fina konsistenser där alla smaker förhöjer varandra. Till det ett lika mustigt och underbart vin: ”2009 Antica Terra Pinot Noir, Willamette Valey, Oregon” – björnbär, krydda och aningens vanilj. 8/10 till maten och vinet som följeslagare får också 8/10. Gott och lite otippat, blodpudding är vanligtvis ingen stor favorit hos mig.  


En mellanrätt till gjorde entré mellan nummer sex och sju. En variant på amerikanska ”Float” – en vaniljglass gjord på havremjölk, flytande i en egenbryggd must. Glassen smakade alldeles för mycket havre för min smak, och rätten får en 3/10 i betyg.


Nummer sju är ”varm granbarksost från Fürss mejeri, granbarksmulor och körvelkryddad hjortronkompott samt syrlig semitorkad morot”. Habilt och gott, med en riktigt mumsig 2001 Riesling Clos Windsbuhl Domain Zind-Humbrecht, Alsace. 5/10 i betyg, för kombinationen ost och vin (endast osten får nöja sig med 4/10).


Sista och åttonde rätten på menyn var den andra av kvällens höjdpunkter. Jag kan tycka att efterrätterna på riktiga finkrogar har en tendens att bli för överambitiösa. Det här var en ambitiös rätt, men å så god! ”Ingefära- och libbstickakokt rabarber med glass och mousse på mannagryn, friterad risgrynsgröt och maräng”. Söt och syrlig, med mycket smaker och kompletterande konsistenser.  Till det en klassiker – ”Tokaj Cuvée Ilona Királyudvar”, från 2007. 9/10 i betyg till efterrätten och 8/10 till vinet.


Vid det här laget är man tämligen mätt och belåten, varför det uppskattas att den fina konfektyren kommer in i en vacker låda – att äta till kaffet eller ta med sig hem. Vi väljer det senare och nöjer oss med att avsluta kvällen med en kaffe och en kopp darjeeling. Och ett till glas av den goda Antica Terra.


Sen sov vi gott i vår redarhytt.


(Kan jag rekommendera Oaxen? Absolut! Om du är redo att se det som en upplevelse snarare än en middag. Annars kommer notan att kännas jobbig. Såg förövrigt att ett par av rätterna har bytts ut sedan vi var där den 10 juni, men det mesta är kvar.)

Av Anna Nordberg - 25 juni 2011 18:06

Midsommar kom så snabbt i år. Hann inte göra några storslagna planer, det blev middag med man och bror i Stockholm. Planen var femrätters men den tillintetgjordes strax efter fjärde. Våra magar stramade efter frosseri på St Angur och Gryère. Marängsvissen med jordgubbar fick vänta till annan gång. En så pass smarrig skapelse förtjänar tillbörlig respekt och fokus.


 Vi började med en lätt och fräsch ceviche, som är en sydamerikans rätt där rå fisk tillagas av syran i en citrusmarinad. Cevichen åtföljdes av en lika fräsch sauvignon blanc från La France. Närmare bestämt Sauvignon de Bordeaux 2010, av J&F Lurton. Bara 85 kr på systembolaget och inte bara ett gott skaldjursvin utan också ett fint västebottenpajsvin. 

Nu blev vår andra rätt inte en västerbottenpaj utan en prästostpaj (Allerum). Det visade sig nämligen att det är fler saker än jordgubbar som tenderar att ta slut på Ica under midsommarhelgen. Men likväl blir en ostpaj fet, salt och gräddig – vilket pockar på ett vin med bra syra. Vi hottade upp pajen med lite balsamicosirap och ett salladsblad. Tänk bara på två saker: att använda en prästost med bra lagring/smak och att inte koka sirapen för länge. Om ni inte vill ha paj med seg kola, vilket jag tyvärr lyckades med den här gången.  


 Huvudrätten gick i somrig stil. Marinerad biff med kaprispotatissallad. Tyvärr har vi ingen grill, vilket hade tillfört ytterligare en sommardimension. Men vi betongbarn tar vad vi haver – närmare bestämt en stekpanna. Vinet här blev en Château Clinet Pomerol från 2003, från vinkylen. Jag och min man gjorde ett minifynd förra året och köpte på oss fyra flaskor till nedsatt pris, 395 kr styck. Plommon och björnbär, fat och lite choklad! Mer finess än råstyrka, med lite fruktsyra till potatissalladen. Hade troligtvis passat ännu bättre med mindre marinat kött, men i det stora hela mycket gott. Ett alternativt förslag är en Ripasso från Valpolicella, körsbärssyra men också med en liten sötma som möter marinaden fint.

Till ostarna, vår fjärde och som det visade sig sista rätt, serverades en liten flaska från bröllopsresan i februari. En Allan Scott Late Harvest Sauvignon Blanc 2008, från Marlborough. Silkeslen aprikos, nektarin och persika – sött med liten syra och underbart gott. Vi har en flaska till i vinkylen och det gör mig glad!


Innan vi kommer till recepten så vill jag tacka min bror som passade på att fixa vår trådlösa router, mitt i allt matlagande...


Ceviche

150 g lax

150 g hälleflundra eller räkor m skal

½-1 kruka koriander

5 st lime

½-1 st apelsin

1 st chili (liten, medelstark)

1 st vitlöksklyfta

1 tsk socker

Salt

1 avokado

½ mango

½ gurka, urkärnad och skalad


Gör så här:

1. Pressa ner saften av limen och apelsinen i en bunke.

2. Kärna ur chilin och hacka den tillsammans med koriandern och vitlöken. Blanda ner hacket i limen och apelsinen.

3. Skär fisken (och räkorna) i cirka 1 centimeter stora kuber (större kuber behöver längre tid i vätskan).

4. Lägg ner fisken i bunken och smaka av med salt och socker.

5. Låt stå i kylen i ca 1 timme och ta sen fram den igen.

6. Tärna avokado, gurka och mango/melon. Blanda med fisken.

7. Servera cevichen i glas på fot, eventuellt med en krispig västerbottenstick till (pensla stavar av vitt formbröd med olivolja, strö över västerbottenost och grädda i ugn på 200 grader i ca 8 min)



Prästostpaj

Pajdeg:
125 gram Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
0,5-1 msk vatten
Fylllning:

200 g vällagrad prästost (riven)

4 ägg

2 ½ dl mellangrädde

Nymald svartpeppar (efter smak)

Balsamicosirap:

2 msk fin balsamicovinäger

1 msk honung


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter).
2. Knåda smör och mjöl till en deg. Tillsätt ev vatten om det behövs för att få en smidig deg. Tryck ut pajdegen i formen. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
3. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med peppar och ev lite salt. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Lägg eventuellt över folie om pajen får för mycket färg.

4. Låt balsamicovinäger och honung koka ihop, ca 1 min. Om du kokar för länge blir det kola.

5. Servera pajen ljummen (ev med ruccola) och ringla lite sirap över


Marinerad biff med krämig kaprispotatissallad (4 pers)

6-800 g biff, gärna hängmörad

Marinad:

1/3 dl balsamvinäger

0,5 dl ljus japansk soja typ Kikkoman

1 klyfta pressad vitlök

1/2 msk honung

2-3 krm cayennepeppar

0,5 tsk torkad rosmarin eller färsk rosmarin (valfritt)

0,5 dl olivolja

1 krm vitpeppar

Potatissallad:

800 g färskpotatis

1 ½ dl créme fraiche

2 msk citronsaft

½ burk kapris + ½-1 msk av spadet

2 krm salt, 1 krm svartpeppar

1 knippe sparris

1 rödlök

100 g ruccola


Gör så här:

1. Blanda marinaden och lägg biffen i 2/3 av marinaden i kylskåp, ca 1 timme. Ta ut ca 10-15 min innan stekning.

2. Skrubba och koka potatis i saltat vatten, ca 15 minuter. Dela på större potatisar.

3. Skiva en rödlök i tunna skivor.

4. Blanda creme fraiche, citronsaft, kapris, kaprisspad, salt och peppar. Smaka av.

5. Bryt bort de nedre, träiga bitarna av sparrisen. Pensla med olja och grilla/stek i 4-5 minuter.

6. Blanda nykokt potatis (ev delad i bitar) med ruccola, sparris, rödlök och kaprisdressingen.

7. Grilla biffen till önskad stekgrad. Pensla under tiden med återstoden av marinaden. Låt vila några minuter innan servering.

8. Servera potatissallad ljummen till den marinerade biffen.

Av Anna Nordberg - 3 april 2011 21:20

Delar med mig av ett gott recept ur Linas matkasse. Jag trodde inte att det skulle bli så bra som det blev, därav inget foto tyvärr.


Det här är en tämligen kryddstark rätt, så dryckesföljeslagare är med fördel en indisk öl alternativt en fruktig Riesling eller Sauvignon Blanc. Och här kommer receptet.


Indieninspirerade drumsticks med råstek potatis och tomatsalsa (2 pers)

400-500g potatis (2-3 potatisar per person)

600g kycklingben/drumsticks (3-4 per person)

Olja och salt


Kryddblandning:

2 tsk salt

2 msk socker

2 msk paprikapulver

1 msk chilipulver

1 tsk cayennepulver

1 msk spiskummin

2 tsk svartpeppar


Salsa:

1 msk tomatpuré

1,5 msk olja

½ msk balsamvinäger

½ msk honung

½  krm salt

½ krm svartpeppar

1 vitlöksklyfta, pressad

½ rödlök, finhackad

1-2 tomater, hackade


Gör så här:

1.  Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och tärna i ca 1x1 cm stora bitar, lägg åt sidan

2. Blanda alla ingredienser i kryddblandningen

3. Blanda alla ingredienser till salsan i en skål, låt stå och dra.

4. Häll 2-3 msk olja i en långpanna och lägg ner drumsticksen. Fördela kryddblandningen över kycklingen och massera in ordentligt. Sätt in i ugnen ca 25 minuter. Vänd på kycklingen när det är ca 10 min kvar.

5. Stek potatistärningarna gyllengula i 2 msk olja i rymlig stekpanna, på medelvärme. Vänd då och då och krydda med lite salt.

6. Servera drumsticksen med råstekt potatis och tomatsalsa (och gärna en grönsallad om det lockar)

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards