Senaste inläggen

Av Anna Nordberg - 15 april 2012 17:17

Igår hade vi besök av makens gamla studiegäng från Linköping. Det blev en mycket glad och oväntat sen tillställning. När tidningen damp ner i brevnedkastet mitt under en livlig diskussion insåg vi att klockan närmade sig 03.30


Antal gäster var beräknat till nio, och även om vi tyvärr fick ett återbud så kändes det mest praktiskt med en buffé. Det går att göra riktigt gott och tilltalande, med lite planering. Tänk på att begränsa andelen inslag som behöver vara riktigt varmt - på så sätt kan majoriteten göras färdigt innan gästerna kommer. Mer tid till att umgås!


8-personersbuffé

Laxcarpaccio med lime- och ingefärsdressing

Saffranscouscous med räkor, rädisor och saffransaioli

Salviakycklingspett med västerbottencrème

Hemlagad salsiccia

Waldorfsallad

Potatissallad med västerbottenost


 

Dryck:

Boira' Sangiovese (nr 32431), ett prisvärt italiensk vin med klassiska körsbärssmaker, 89 kr

Domaene Gobelsburg Riesling (nr 4376), prisvärd torr Riesling med aningens honungssmak som passar finfint till både ingefära och saffran, 99 kr  


Du kan förbereda samtliga rätter under eftermiddagen innan gästerna kommer. Vänta med att blanda ihop waldorfsalladen med dressingen till precis innan servering dock, annars blir den bara saggig. Salsiccia, potatissallad och kyckling kan värmas lätt i ugnen precis innan servering (behöver inte vara heta, men är godare ljumna/varma), liksom äppelpajen.


Laxcarpaccio med ingefära, lime och koriander (8 mindre portioner)

800 g färsk lax

2 limefrukter (både saft och rivet skal)

3 cm färsk ingefära, skalen och riven

1-2 msk flytande honung

3 msk olja, neutral

1 knippe koriander

Salt och
peppar


1. Frys laxen. Ta ut ca 1h innan servering, och skär genast i tunna skivor. Låt tina fram till servering.

2. Blanda limesaft, ingefära och honung i bunke. Droppa i olja under vispning.

3. Precis innan servering: lägg upp laxskivor, ringla marinaden över. Vrid några varv med pepparkvarnen, strö flingsalt och limeskal över.

4. Strö koriander över


Saffranscouscous med räkor och aioli (8 pers, buffé)

500 g räkor m skal

5 dl couscous

5 dl grönsaksbuljong (eller hönsbuljong)

0,5-1 g saffran

Salt och peppar

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1 msk vit balsamicovinäger

2 msk citronsaft

5 vårlökar

100 g sockerärtor

1 knippe rädisor

2 limefrukter, skurna i klyftor

Mizunasallad (eller ruccola)

Aioli (4-5 dl):

3 st äggulor

2 st vitlöksklyftor

1-2 tsk vitvinsvinäger

2 tsk fransk senap

3-4 dl rapsolja

0,5 g saffran

Salt, lite citronsaft


1. Aioli: Rör ihop äggula med vitlök, saffran, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt vispning.
Smaka av med salt och ev lite citronsaft. Ställ kallt.

2. Skala räkorna.

3. Koka upp buljongen. Dra kastrullen från plattan och lägg i couscousen. Rör om en gång och låt svälla under lock ca 5 min. Ta av locket och rör försiktigt med en trägaffel, låt svalna utan lock.

4. Blanda pressad vitlök, olivolja, vinäger och citronsaft till en dressing.

5. Skiva vårlök och rädisor. Blanchera sockerärtorna och skär i mindre bitar.

6. Vänd ner grönsakerna och dressingen i couscousen.

7. Precis innan servering: Blanda i sallad och räkor i couscousen. Dekorera med limeklyftor och lite sallad på toppen.


Waldorfsallad

1 pkt bacon

200 g blandad sallad

125 g valnötter, grovt hackade

Dressing:

1 äpple, tärnat

1 stjälkar blekselleri, skivade

3 msk gräddfil

3 msk majonnäs (se nedan)

2 msk färskpressad citronsaft

Salt och peppar

Majonnäs (2 dl):

1 äggula

2 tsk vitvinsvinäger

½ tsk dijonsenap

2 krm salt

½ krm nymalen vitpeppar

1 ½ dl neutral rapsolja


1. Gör majonnäsen. Blanda ihop dressingen och låt stå kallt.

2. Knaperstekt bacon, låt svalna och bryt/skär i bitar. Grovhacka valnötterna.

3. Skölj salladen i salladsslunga och lägg i serveringsskål

4. Precis innan bufféserveringen - vänd ner dressingen, bacon och nötter i salladen.


Kycklingspett med salvia och citron (ca 16 spett)

500 g kycklingfilé

1 ½ små citroner, skurna i 16 klyftor

1-2 kruka salvia

Marinad:

½ dl olivolja

1 citron, rivet skal

½ citron, färskpressad saft

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk finhackad färsk salvia

Salt och peppar

16-20 träspett, blötlagda

Västerbottencrème:

1 dl riven västerbottenost

1 dl cream fraiche

1 tsk rapsolja

1 tsk citronsaft

Salt och peppar


1. Skär kycklingen i tärningar, ca 2 ½ x 2 ½ cm

2. Rör ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklingen i marinaden och låt stå i kylskåpet minst 1 timme.

3. Gör cremen: Mixa ihop alla ingredienser till en sås, smaka av med salt & peppar (ev lite mer citron).

4. Ca 30 min innan servering: Värm ugnen till 200 g, pensla ett galler med lite olja. Trä upp en citronklyfta på varje spett och fortsätt med 3 bitar kyckling och ett salviablad mellan varje del. Lägg spetten på gallret och ställ i ungen (över en plåt med folie som de kan droppa på). Grilla 10-15 min.

5. Servera varma, ljumna eller kalla.


Potatissallad med västerbottenost (8 pers, buffé)

1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis

200 g västerbottensost, riven

2 msk vit balsamvinäger

4 msk olivolja

1 msk honung

1 knippe/kruka färsk gräslök

2 vårlökar

salt och peppar från kvarn


1. Skrubba och koka potatisen, dela större potatisar i två.

2. Riv osten över den varma potatisen, och låt den smälta.

3. Hacka gräslök och vårlök och blanda med potatisen.

4. Blanda vinäger, olivolja och honung och häll över potatisen

5. Smaksätt med salt och peppar från kvarn. Blanda allt väl.


Knäckig äppelpaj med hasselnötter (8 pers)

5-6 äpplen (ca 750 g)

1-2 tsk kanel

1-2 msk socker

Vaniljsås till 8 personer

Pajdeg:

 150 g smör

 3 dl havregryn

 1 dl socker

 1/2 dl ljus sirap

 1 1/2 dl vetemjöl

 1/2 tsk bakpulver

 2 msk mjölk

1 dl hasselnötter, grovhackade


1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en ugnsäker pajform.

2. Smält smöret i en kastrull, dra från värmen. Blanda med alla övriga ingredienser till pajdegen.

3. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i pajformformen, pudra lite socker och kanel över. Fördela smeten över.

4. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.

5. Servera ljummen med marsan- eller vaniljsås.




ANNONS
Av Anna Nordberg - 17 mars 2012 17:35

Det här inlägget kommer två veckor för sent, men ni vet vad man säger.


Det var middag för goda vänner Åsa, Cecilia och Thomas. De två sistnämna äter inte kött, vilket föranledde ett besök till Bröderna Axelssons fisk. Ingen fin hälleflundra som jag hade tänkt, men en nog så fin torskrygg och härliga färska räkor.


Vi började med varsit glas Bollinger Special Cuvée och en enkel smörstekt toast med kantareller och persilja - till det behövs inget recept. Sen serverades ugnsbakad torskrygg under bacontäcke (levainkrisp för vegetarianerna), med räksås och en fräsch citronrisotto. Upp korkades en flaska chablis (Chablis Domain de la Boissenneuse).


Till efterrätt en limepannacotta med blåbär och en klassisk Nederburg Noble Late Harvest från Sydafrika. Ett lätt bubblande italiensk muscat hade också funkat - t ex Nivole - men eftersom min käre man finner det aningens mesigt så valde vi ett mer marmeladigt och smakrikt dessertvin.


  Torskrygg under knaprigt täcke med citronrisotto och räksås (4 port)

600 g skinn-och benfri torskrygg (eller hälleflundrafilé)

 0,5 tsk salt

 1/2 pkt bacon (eller några tunna skivor levainbröd för veggisar)

Citronrisotto:

 2 st schalottenlökar

 1 st vitlöksklyfta

 1 msk smör

 3 dl avorioris

 5 dl hönsbuljong

2 dl torrt vitt vin eller vermouth

1 dl parmesan, riven

Rivet skal från 1 citron

Saft från ½ citron

1 krm svartpeppar, nymald

ev 1 nypa salt

Räksås:

Skal från färska räkor (ca 2 dl)

 1 st schalottenlök

 0,5 dl liten bit fänkål, hackad

0,5 dl stjälk selleri, hackad

0,5 msk olivolja

2 tsk tomatpuré

 2 dl vitt vin

 4-5 dl vatten

2-3 dl grädde

1 tsk maizena majsstärkelse

Till servering:

16 st salladslökar

0,5 msk olivolja

400 g skalade färska räkor


Gör så här:

1. Räksås: Skala räkorna och spara skalen. Skala löken. Ansa fänkål och selleri. Hacka lök, fänkål och selleri. Fräs 2 dl av räkskalen, lök och grönsaker i olivolja i en kastrull 3-5 min. Tillsätt tomatpuré, vin och vatten. Koka ihop ca 15 min, tills ca hälften återstår. Sila.

2. Tillsätt grädde. Koka ihop 10 minuter. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Koka upp såsen. Mixa den skummig med mixerstav inför servering.

3. Risotto: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs det i smör i en kastrull 2-3 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med en liten stund. Häll på vinet och låt sjuda in i riset. Häll på buljong lite i taget under omrörning, och låt koka på medellåg värme ca 20 min.

4. Rör ner parmesan, rivet citronskal och en klick smör i risotton. Smaka av med peppar och citronsaft (och ev salt).

5. Fisk: Sätt ugnen på 150°. Skär fiskfilén i 4 bitar och lägg i en ugnssäker form. Strö på salt.

6. Knaperstek baconet i stekpannan och låt rinna av och kallna på hushållspapper. Om någon är vegetarian kan du steka en tunn skiva surdegsbröd gyllenbrun och krispig i lite smör, låta svalna och sedan mixa sönder som topping till fisken.

7. Stek fisken mitt i ugnen ca 15-20 min tills innertemperaturen är 54°. Smula bacon och strö över fiskbitarna (eller strö brödtopping över).

8. Ansa salladslöken och stek den i olivolja någon minut på varje sida.  Servera fisken med salladslök, risotto, räksås och räkor. Garnera gärna med lite rivet citronskal och ett basilikablad. Om du inte får tag i salladslök – stek några fina sparrisar istället.


Inspiration till fisk och sås: Allt om mat


Lime-pannacotta med blåbär (4-6 pers)

1 st lime

5 dl vispgrädde

0.5 dl strösocker

0.5 tsk vaniljsocker eller 1 vaniljstång

3 st gelatinblad


Garnering:

Färska blåbär (1 dl per person)

Ev citronmeliss


Gör så här:

1. Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften.

2. Lägg det rivna limeskalet i en kastrull. Häll på grädden, strösocker och vaniljsocker (eller vaniljstång). Låt koka upp.

3. Lägg under tiden gelatinbladen i blöt.

4. Ta av kastrullen från plattan (ta ur vaniljstången och skrapa ur fröna). Ta upp gelatinbladen och krama ur dem och vispa ner dem så att de smälter och det blir en jämn blandning. Vispa ner limesaften.

5. Häll upp i portionsglas. Låt stå i kylen i minst 2 timmar och stelna (under plastfolie).

6. Garnera med blåbär och citronmeliss vid serveringen

ANNONS
Av Anna Nordberg - 19 februari 2012 22:12

Förra lördagen hade jag ett riktigt snyggt och framgångsrikt gäng hemma hos mig på middag. En försäljningschef, en landschef, två affärsjurister och en strategichef. Som om inte det vore nog så är de dessutom världens trevligaste.


Självklart ville jag överträffa mig själv och satsade friskt – överleverans och kundnöjdhet är ju lite av konsultens nirvana. Levain- och knäckebröd var det enda jag outsourcade till Stinas runt hörnet. Brödbak är inte min starka sida. Förbeställd rödingfilé och pilgrimsmusslor hämtades på underbara Bröderna Axelssons fisk mitt emot (Dalagatan 78). Någon direkt fiskare är jag nämligen inte heller – man tycker att jag kunde ha fått några av min fars gener på den fronten.   


Det blev äppelbrödig champagne, frisk chablis och lagom marsipansöt beerenausleese som dryckesföljeslagare till menyn. Gott helt enkelt.


Meny


Pilgrimsmusslor med citronbakad potatisfondant, parmesanaioli, krispig äppelsallad och levainchips

Knäckebröd med vispat parmesansmör

Dryck: Champagne (Bolinger Special Cuvée)



Ugnsbakad rödingfilé med gräslökssås och rostad delikatesspotatis

Senapskål- och spenatsallad med rädisa och olivolja

Dryck: Chablis Domain de la Boissenneuse  

             

Ingefärstårta med vitchokladgrädde, hallon och pistage

Dryck: PMC Beerenauslese Cuvée


Det är klart att jag bjuder på recepten.


Pilgrimsmusslor med citronbakad potatisfondant, parmesanaioli, äppelsallad, levainchips (6 pers)

12 pilgrimsmusslor

Lite smör

Salt&peppar

Parmesanaoli:

1 stor vitlöksklyfta (eller 2 små)

2 äggulor

2 tsk vitvinsvinäger

1,5-2 dl neutral olja

2,5 dl finriven parmesanost

Citronbakade potatisfondanter:

3 st bakpotatisar

Ca 5 dl matolja

1/2 stor citron

1 vitlöksklyfta

½ kruka timjan

1 msk rosépepparkorn

Flingsalt

Krispig äppelsallad:

1 st Granny Smith

2 dl sockerärtor

1-2 tsk rapsolja

Saft från citron, ca 1 tsk

Salt och peppar

1/2 dl
hackad färsk dill

Smörstekta levainchips:

2 msk smör

½ levainbröd


Gör så här:

1. Lägg Levainbrödet i frysen (lättare att skära tunna skivor sen). Sätt ugnen på 225 grader

2. Potatisfondant: skär av kanterna på varje potatis tills du har fått en jämn, skallös och avlång potatiskvadrat. Skär i små kuber  om ca 2x2 cm – ca 3-4 st per person. Lägg potatiskuberna ganska trångt i en ugnsfast form, häll över olja så att den precis täcker potatisarna.

3. Pressa saft från den halva citronen över potatisarna och dela sen i två delar som läggs ner bland potatisarna i oljan. Se till så att citronen är tvättad.

4. Mortla vitlök med timjan och rosépepparkorn – lägg ner bland potatisen. Avsluta med att strö rikligt med flingsalt över och ställ in i ugnen ca 35 min i 225 grader.

5. Parmesanaoli (kan göras dagen innan): blanda äggula, pressad vitlöksklyfta och vinäger i en bunke. Tillsätt olja i tunn stråle under kraftigt vispande, tills konsistensen är krämig. Avsluta med att vispa/mixa i parmesan – smaka av med salt och peppar.

6. Äppelsallad: skölj och kärna ur äpplet, skiva och strimla sen tunt. Blanchera sockerärtorna (ca 30 min i kokande vatten – skölj i iskallt vatten). Strimla sockerärtorna och blanda i skål med äpple, rapsolja, lite pressad citron och
hackad dill. Smaka av med salt och peppar.

7. Levainchips: Ta ut brödet ur frysen och skär i 12 st tunna, tunna skivor. Stek i smör och lägg sen på bakpapper på en plåt. När potatisen är klar – sänk ugnen till 75 grader och torka brödskivorna till spröda chips i ugn (ca 7 min).

8. Lägg upp potatisfondanter (ca 3-4 per person), spritsad parmesanaoli och äppelsallad på sex tallrikar.

9. Bryn pilgrimsmusslorna i smör – ca 1-1,5 min per sida, salta och peppra. Låt rinna av snabbt på hushållspapper. Lägg på tallrikarna och dekorera med två levain-chips och en liten dillvippa. Servera genast.


Vispat parmesansmör

1 dl rumstempererat bregott (havssalt eller extrasaltat)

1 dl finriven parmesan


Gör så här:

Blanda smör och parmesan, vispa med elvisp tills smöret är fluffigt. Förvara i kylskåp, ta ut ca 20 min innan servering.


Ugnsbakad rödingfilé med rostad potatis och gräslökssås (6 personer)

6 rödingfiléer

3 dl torrt vitt vin

Ca 3 dl fiskbuljong (+ vatten så att filéerna täcks)

800 g delikatesspotatis

3 msk solrosolja

Smör Salt&peppar

Såsen:

4 dl torrt vitt vin

2 dl vatten

1 gul lök, hackad

3 dl mellangrädde

1-2 dl spad från fisken

75 g smör

Cayennepeppar

1 kruka gräslök

Salt&peppar

 

Gör så här:

1. Tvätta och koka delikatesspotatis med skal i ca 14-15 minuter (ska i princip vara klara).

2. Häll rapsolja i en ugnssäker form, lägg i potatisen och blanda runt. Salta ordentligt med flingsalt, och avsluta med några klickar smör på toppen. Låt stå.

3. Förbered såsen: häll vin och vatten i en kastrull, lägg ner löken och låt koka ned till ungefär 1/3. Sila vätskan och häll tillbaka i kastrullen.

4. Smörj en ugnssäker form med smör, salt och peppra ordentligt i botten. Snitta rödingfiléerna försiktigt i skinnet, salta och peppra. Lägg ned rödingfiléerna med skinnet upp, häll på vin och fiskbuljong (så att det täcker filéerna precis).

5. Baka rödingarna i 130 grader i ugn ca 13 minuter, låt filéerna vila under folié i buljongen till servering. Häll av lite av buljongen till såsen.

6. Höj tempraturen till 225 grader grill, och rosta potatisen i ca 5-6 minuter. Rör om en gång.

7. Under tiden potatisen rostar – gör klart såsen: Låt vinbasen koka upp, tillsät grädde, lite spad från fisken (och ev. lite maizenaredning) och låt puttra några minuter. Smält ned smör, smaka av med salt och en nypa cayennepeppar.
Avsluta med att blanda ner gräslöken.

8. Ta bort skinnet från rödingfiléerna, lägg upp på tallrik tillsammans med potatisen och ringla sås runt (eller servera bredvid i såssnipa). Servera direkt med en grönsallad.   


Senapskål- och spenatsallad med rädisa

1 pkt ruccola (senapskål)

1 pkt bladspenat

1 knippe rädisor (gärna primörer)

1-2 msk fin olivolja

1 tsk vit balsamicovinäger

Flingsalt


Gör så här:

Skölj och kör ruccola och bladspenat i salladsslunga. Skiva rädisorna tunt och blanda med ruccola och sallad i stor salladsskål. Ringla över olivolja, balsamicovinäger och strö över flingsalt. Vänd runt och servera direkt.


Ingefärstårta med vitchokladgrädde, hallon och pistagenötter (8 personer)

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3 finhackade bitar syltad ingefära (finns att köpa på burk)

3 dl grädde

100 g vit choklad (inte blockchoklad)

½ liter hallon, helst färska

1 dl Pistagenötter, grovhackade

Ströbröd och smör till kakformen

Grovriven vit choklad till garnering


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Smält den vita chokladen i grädden, försiktigt. Ställ i bunke i kylen för att kallna (rör om då och då). Chokladgrädden måste vara ordentligt kall innan den kan vispas.

3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd ner i äggblandningen. Vänd till sist ned smöret och finhackad syltad ingefära.

3. Häll upp smeten i en smord och ströbröad form. Grädda kakan i ca 25-30 min längst ned i ugnen.

4. Vispa chokladgrädden fluffig med elvisp (det tar längre tid än med vanlig grädde)

5. Tippa upp kakan och låt svalna.

6. Precis innan servering: bred vitchokladgrädde över kakan. Lägg hallonen på grädden, strö över pistagenötter och avsluta med riven vit choklad. Servera genast.  

Av Anna Nordberg - 26 januari 2012 21:12

Lyxade till laxen med hollandaisesås i måndags. Det är så gott. Lyxade vidare med ugnsrostade sparrispotatisar vända i finhackad dill. Ett glas Chablis till och middagen är så att säga fullbordad.



 

Lax med Hollandaisesås och dillrostad sparrispotatis (2 portioner)

2 bitar lax, gärna med skinnsidan kvar

6-7 sparrispotatisar, tvättade (dela större potatisar i två delar)

1/2 kruka dill

Smör

Rapsolja

Flingsalt

Peppar

Hollandaisesås:

180 g smör, smält

3 st äggulor

8 st vitpepparkorn

1 st lagerblad

1 st persiljestjälk

1 st liten schalottenlök

2 msk vitvinsvinäger

4 msk vatten

4 msk torrt vitt vin

(Några droppar Worcestershiresås)

Några droppar citronsaft

Vitpeppar från kvarn

1 nypasalt



Gör så här:


Hollandaisesås:

1. Koka en reduktion på vitvinvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.

2. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.

3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.

4. Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.

5. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn och citronsaft (eventuellt Worcestershiresås).


Potatis:

1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna med grill 

2. Koka sparrispotatisen i ca 13-14 minuter i saltat vatten (ska vara nästan färdigkokta)

3. Lägg potatisen i ugnssäker form och vänd i rapsolja och en stor klick smör, rosta i ugn ca 10 min (rör om en gång)

4. När potatisen är klar, rör ned hackad dill bland potatisen.


Laxen:

1. Häll i rapsolja i stekpanna, medelhög värme. När oljan flyter lätt i pannan är den lagom varm. Lägg i fisken (max två bitar åt gången), skinnsidan neråt.

2. Rör inte fisken förrän det är dags att vända, efter 3 minuter. Låt den ligga någon minut med skinnet upp, sedan i med smör, vänd fisken med skinnet ned igen, lägg på lite timjan på toppen och börja ösa.

3. Vänd en omgång till vid behov och tag upp när laxen är klar efter egen smak. Överstek inte den fina fisken!

4. Skinnet skall vid det här laget vara riktigt krispigt, nästan som ett fiskchips. Om inte - ta bort skinnet (om du gillar krispigt skinn kan du låta det stekas ytterligare i smöret tills det blir krispigt, efter att du har tagit upp den färdiga laxen).


Servera potatis, lax (med skinnsidan uppåt om det är kvar) och hollandais med en vippa dill.

Av Anna Nordberg - 26 januari 2012 20:51

Beställde en låda kokkött från Gröna Gårdar. Måste genast invigas så förra helgen ägnades åt currykokande. Indisk härlig currygruta. Till det drack vi sista flaskan av min favorit Walnut Collectables Sauvignon Blanc. Lycka. Och vinet går ju att beställa mer av!


Receptet kommer här.


Indisk currygryta (4 pers)


600 g fransyska, innanlår eller annat kokkött (självklart går det fantastiskt bra med lammkött också!)
Tre gula lökar

Olja eller klarerat smör

2-3 matskedar currykrydda (se recept nedan)

1 msk finhackad ingefära

2 pressade vitlökar

1/2-1 hackad chili (känn efter hur stark den är)

1-2 dl kokosmjölk (eller grädde)

salt och peppar

Cashnewnötter och koriander till garnering


Gör så här:

1. Gör egen currykrydda (se nedan)  
2. Ta en stor kastrull/gryta och fräs mycket finhackad lök (3 st) i olja eller klarerat smör.

3. Tillsätt några matskedar currykryddor fräs någon minut under omrörning. 
4. Tillsätt finhackad ingefära, pressad vitlök och hackad chili.  
5. Dela köttet i grytbitar, bryn och rör om några minuter. 
6. Häll i en liter vatten eller buljong och koka i ca 2 timmar tills kött eller grönsaker är möra eller klara. 
7. Tillsätt kokosmjölk och eventuellt lite maizena redning och låt sjuda. 
8. Smaka av med salt och peppar, garnera med färsk koriander och grovhackade nötter.

9. Servera med ris.


Egen curryblandning
4 msk koriander
1 bit kanel
5 hela kryddnejlikor
1 msk spiskummin
1 msk kardemumma
1 tsk hel svartpeppar
0,5 tsk torkad chili
1 tsk mald ingefära
4 msk mald gurkmeja

Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) i en ugnsform i cirka 20 minuter på 200 grader eller rosta dem lätt och skaka hela tiden i en panna på spisen tills de börjar "knäppa". Morla sen till pulver och tillsätt gurkmeja och ingefära. Om du skulle sakna någon av de hela kryddorna så kan du ju använda pulver, men det blir bäst att rosta hela och sen mortla (eller mala i kaffekvarn, men kom ihåg att göra ren sen...). Blir cirka 1 dl. Testa även att blanda i andra kryddor efter smak och tycke: muskot, fänkål, svarta senapsfrön, stjärnanis, lagerblad, curryblad (kari).

Av Anna Nordberg - 18 januari 2012 21:26

Vardagsmatsfantasin tryter ibland. Det är sent, det ska gå snabbt, och helst bli gott. Ikväll gick det utmärkt, och sköljdes ner med ett glas lyxig Riesling.


En enkel kycklingcurry med  krispiga bönor, champinjoner och äggnudlar. Till den lilla hettan i maten passar en Riesling med lite sötma bra, ikväll blev det Dr Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 2008. Jag föll för det vinet redan under en vinresa i Moseldalen 2009, men tyvärr finns den inte kvar i beställningssortimentet på Systembolaget. Några systembolag har dock kvar flaskor av Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese (nr 7203). En enklare variant finns i ordinarie sortiment: Dr L Riesling (nr 7218) för 79 kr.



 

Kyckling med röd curry och nudlar (4 pers)

2 kycklingfiléer

1 burk kokosmjölk

6-8 champinjoner

1-2 vitlöksklyftor (smaksak)

200 g haricot verts

2-3 msk röd curry

1/2 liten röd chili (medelstark)

 msk solrosolja

Saften från 1/2 lime

1 tsk vitvinsvinäger

Maizenaredning

3/4 pkt äggnudlar


Gör så här:

1. Blanchera haricot verts ca 1,5 min i saltat, kokande vatten (ska vara rejält krispiga). Skölj i kallt vatten och lägg åt sidan.

2. Koka äggnudlarna i max 4 minuter i saltat vatten. Lägg åt sidan med lite olja så att de inte klibbar ihop.

3. Dela kycklingen i mindre delar. Finhacka chilin. Fräs chili och kyckling i 1 msk solrosolja, salta och peppra. Stek nästan färdiga, lägg åt sidan.

4. Dela champinjonerna i bitar. Häll i resten av solrosoljan i stekpannan (behöver inte diskas efter kycklingen), fräs 2 msk röd curry i några minuter. Tillsätt champinjoner och vitlök och fräs ytterligare någon minut.

5. Tillsätt kokosmjölk till champinjon/curry-fräset. Låt puttra någon minut. Tillsätt soja, vitvinsvinäger och limesaft. Smaka av med salt och ev ytterligare lite röd curry. Tillsätt lite maizenaredning för en bra konsistens.

6. Precis innan servering, vänd ner bönor och nudlar i curryn och låt allt bli varmt.

7. Servera genast

  

Av Anna Nordberg - 7 januari 2012 20:52

Ni får inte tro att vi bara har ätit mat och druckit vin hela trettondagshelgen, min man och jag. Nästan, men inte bara.


Så här på lördagkvällen fick det bli en lite enklare middag - spagetti med chorizosås, full av godsaker som champinjoner, chili och mozarella! Perfekt vardagsrätt faktiskt, men med en fin flaska Sangiovese blir det en festmåltid ändå. Chorizopastan är ganska stark så rejält med frukt i vinet behövs, och det har den här prisvärda italienaren: Bolgarello Rosso Sangiovese (nr 2325) för 75 Kr.


Receptet är alldeles mitt eget.


  

Spagetti med het chorizosås (4 pers)

2 chorizokorvar

1/3 stor chili eller en hel liten (medelstark)

2 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

8-10 champinjoner

2 tomater

½ lime

1 tsk socker

2 dl torrt, vitt vin

1 pkt mozarella

Ca 1 dl olivolja

½ kruka basilika

Salt & peppar

Riven parmesanost


Spagetti för 4 personer, gärna lite finare sort t ex Rigorosa di Gragnano


Gör så här:

1. Fräs champinjoner i lite olivolja, salta och peppra. Lägg åt sidan.

2. Finhacka lök, vitlök och chili (ta ej med kärnorna) och fräs i ordentligt med olivolja i stekpanna. några minuter. Skiva chorizon och fräs med bland lök/chili i ca 5 minuter.

3. Koka pastan enligt instruktioner på paketet.

4. Tärna tomaterna och lägg i stekpannan. Tillsätt vitt vin, lime och socker och låt puttra ca 5 minuter.

5. Dela mozarellan i tärningar, hacka basilika grovt (efter tycke och smak).

6. Låt pastan rinna av och blanda ned i chorizosåsen. Tillsätt mozarella och basilika precis innan servering och vänd runt.

7. Servera genast med riven parmesan och ett basilikablad på toppen.

Av Anna Nordberg - 7 januari 2012 20:39

 

Min man har varit sjuk hela den här trettondagsaftonen, och våra planer på shopping och promenader lades således på is. Istället har jag roat mig med att måla TV-bänk, titta på vinterstudion, dricka vin och laga mat så klart.


Fredagen spenderades med en bogstek på långkok, och det resulterade i en mycket fin middag: kokkött med ris och gräddig dragonsås. Köttet föll isär som sig bör och såsen hade en härlig, gräddig syra. Vi korkade upp en gammal favorit och tillika vit bordeaux: Château de Rochemorin Blanc (nr 4128). Väl värd sina 149 kr, med nötig ekkaraktär, gula äpplen, krusbär och örter. Fin syra till dragonsåsen, och den lilla örtigheten passar fint till köttet som har fått koka med lagerblad och vitpeppar.


Receptet hittade jag på Ica.se, och jag delar gärna med mig.

  

Saftigt kokkött med gräddig dragonsås

1 kg bokstek (eller högrev)

1 gul lök

2 morötter

2 kvistar färsk dragon

2 lagerblad

6 vitpepparkorn

2 tsk salt

7 dl torrt vitt vin

Vatten


Dragonsås:

6 dl spad från koket

3 dl vispgrädde

1 schalottenlök, finhackad

1 msk torkad dragon

2 msk finhackad persilja

1 tsk vitvinsvinäger (el vit balsamicovinäger)


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader (du kan också välja att koka på platta, då behövs inte ugnen)

2. Skala lök och morot, skär i grova bitar

3. Putsa ev köttet, det gör inget om det blir fler än en bit

4. Lägg köttet trångt i gryta (med lock) tillsammans med övriga ingredienser (lök, morot, kryddor och vin). Häll på vatten tills köttet är täckt.

5. Sjud köttet i ugn i 7 timmar (om du har ”bråttom”, sjud på spisen i 3 timmar). Vänd några gånger och tillsätt ev lite vatten under sjudningens gång så att köttet inte ligger utan vätska.

6. Ta upp köttet, sila av spadet och spara till sås (frys in det som ev blir över). Låt´köttet vila i den varma grytan, tillsammans med morötterna, till servering.

7. Gör dragonsås:  koka ihop spadet i en kastrull tills drygt hälften återstår. Tillsätt grädde och koka ytterligare ca
5 min. Tillsätt schalottenlök, dragon och persilja. Smaka av med vinäger och ev lite salt. Red av såsen med lite maizena om den känns för tunn.

8. Servera uppskuret kött och morot från koket med dragonsås och potatismos eller ris.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se