Senaste inläggen
Roadtrip sommaren 2012 i den goda matens och fina vinernas namn, tillika sista sommaren med caben. En utmärkt semestertripp med maken är härmed till ända. Delar med mig av smultronställen och fantastiska upplevelser på vägen genom Köpenhamn och Tyskland via Alsace och Genevesjön till Norra Rhone och tillbaka via Beaune och Rheingau. Här följer sista delen, dag 12-14 (dag 1-11 återges i separata kapitel).
Dag 12 – Frankrike, Bourgogne, Beaune
Vi känner att vi på vägen upp mot norr vill stanna i ett annat favoritvinområde och kollar upp hotell i Beaune. Till skillnad från Tain L’Hermitage är den här vinstaden dock väldigt pittoresk och populär bland turister. Det finns typ tre hotellrum lediga i hela stan med omnejd – vi bokar in oss på det enda alternativet som ligger centralt och inte ser ut som ett råttbo: Hotel de la Poste. Ibland måste man gräva djupt i resekassan. Klassiskt vackert och definitivt att rekommendera om du vill lyxa till det lite.
Mina huvudmål är två: köpa en Louis Jadot Clos Vougot 2009 och göra en provning hos L’Ange Gardiens cave i Beaune. Vi hittar den senare på 38 Boulevard Foch och får reda på att vi är välkomna på en mer uppstyrd provning kl 17.00 Under tiden strosar vi runt i den som sagt pittoreska staden, och på Maison Denis Perret (välsorterad vinhandel) hittar jag Clos vougot 2009. Vi köper två flaskor och slår till på två flaskor prisvärd Louis Jadot Morgon Chateau des Jacques 2009 också.
När vi anländer till Cave L’Ange Gardien kl 17.00 tar herr Pierre Jaboulet-Vercherre själv emot och undrar hur mycket tid vi har på oss. Vi och det amerikanska paret meddelar skrattande att vi har middagsbokningar kl 20.00, och när Pierre ser lite bekymrad ut tror vi att han visar prov på fransk humor. Det gör han inte. Vi har framför oss en 3-timmars blindprovning av 6 vita, 13 röda, 2 mousserade och en likör. Pierre och hans fru Nicole är inte bara vinmakare utan köper och säljer även andra Bourgogne-viner – provningen består av just dessa. Återger de som vi gav högst betyg:
Vi köpte också med oss två flaskor av L’ange Gardien Chorey-les-Beaune ”le Grand Saussy” 1999.
Jag är på det hela taget glad över att jag spottade ganska friskt redan från början, med tanke på den maratonprovning som bredde ut sig framför oss. Hur det amerikanska paret kunde stå på benen efteråt förblir ett outrett mysterium. En trevlig och spännande provning var det hur som helst – om du köper några flaskor är den dessutom gratis! Då ingår avslutande crostinis med gåslever, serverat på silverbricka av Nicole för att avnjutas tillsammans med ett glas kir (Dom Vincent Rare Grande Brut Nr 1 och L’Ange Gardiens egna utmärkta créme de cassis). Då är det inte läge att spotta!
Vi hann nätt och jämt till vår bokade middag på Hotel de la Poste’s restaurang Le Relais. En klassisk fransk finrestaurang där vi äter en tjusig och prisvärd (37 euro) 3-rätters och dricker en fin flaska vit bourgogne premier cru – påslagen är ju inte i närheten så stora som i kära hemlandet varför man kan få riktigt bra viner för runt 500-lappen. David något irriterad på kyparen som efter att ha pratat franska genom hela middagen avslöjade en perfekt engelska precis när vi skulle gå! Själv var jag nöjd med att mitt blygsamma språkande räckte middagen igenom…
Dag 13 – Tyskland, Rheingau, Rhüdesheim
Avfärd mot Rhüdesheim som ett sista sponstanstopp på vår gourmetfärd. Hittade boende på mycket charmiga Brühls Hotel Trapp. Vanligtvis ställer jag mig skeptisk till tyskarnas pyntande, men ska man pynta så ska man göra det med stil! Som på Brühls Hotel Trapp med 2353 ankor/änder över hela hotellet. Helt underbart! Du får dessutom en liten souveniranka tillsammans med notan när du äter i deras inte alls tokiga restaurang, med många – du gissar rätt – ankrätter på menyn. Jag avnjöt dock istället en stor skål god pasta med kantareller och David fick en perfekt stekt köttbit med pommes.
Innan dess hade vi hunnit med en promenad och en öl i turisttäta och söta Rhüdesheim (pittoreska korsvirkesbyar är de bra på tyskarna), och ett besök hos Georg Breuer. När den stackars vinshops-damen hade lugnat ner sig efter ett virvelvindsbesök av två extremt högljudda och tämligen berusade indier (hade svårt att skilja på rött och vitt vin), fick jag och David en mycket trevlig provning av deras Villages, Terra Montosa och Grand crus. Spännande också att uppleva skillnaden mellan 2009 och 2010-årgångarna, där 2010 har en så knivskarp syra att jag faktiskt uppfattar den som alltför påträngande i vissa viner. Men generellt sett har Georg Breuer härliga torra Rieslings, och ljuvliga ädelsöta Rieslings från Auslese till TBA. Vi köpte:
Dag 14 – Maratonkörning till Stockholm
Vi överväger att lägga in något till stopp på vägen hem till Stockholm, men beslutar oss för att bara köra – den egna sängen lockar! Med ett trängselstopp om 1h i Tyskland och viss väntan på färjan till Danmark tog det totalt 16 timmar. Inte så illa som det låter tack vare det ultimata bilkörarknepet: ljudböcker! Vi hann igenom ”100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann”, ”Två soldater” och halva ”Niceville” under vår lilla roadtripp. ”100-åringen…” var nog vår favorit, underhållande feel good.
Klockan 01.45 parkerade vi framför porten, och inte många minuter senare kröp vi ner i vår sköna, mjuka säng. Uppackning fick vänta till morgondagen.
Roadtrip sommaren 2012 i den goda matens och fina vinernas namn, tillika sista sommaren med caben. En utmärkt semestertripp med maken är härmed till ända. Delar med mig av smultronställen och fantastiska upplevelser på vägen genom Köpenhamn och Tyskland via Alsace och Genevesjön till Norra Rhone och tillbaka via Beaune och Rheingau. Här följer dag 9-11 (dag 1-8 respektive 12-14 återges i separata kapitel).
Dag 9 – Frankrike, Norra Rhône, Tain L’Hermitage
Norra Rhône har varit lite av ett drömresemål för mig – jag gillar de välbalanserade vinerna på syrah-druvan som görs i detta, i en vinnörds värld, mytomspunna område. Det är dock ganska få turister i staden visar det sig, trots mitt i semestertider. Tain L’Hermitage kan inte kallas vare sig vackert eller pittoreskt. Och det vimlar inte av fantastiska restauranger – de få som finns bör förbokas om du vill vara säker på att få en middagsplats i högsäsong.
Du kommer hit för vinet och bara vinet. Det produceras i områdena runt omkring staden, från Côte-Rotie och Condrieu i norr via St Joseph och Crozes-Hermitage till Cornas och Saint Péray i söder, och självklart från den kända kullen som tronar vid stadens utkant – Hermitage. För röda viner är det bara en enda druva som gäller – Syrah. För vita användas Viognier (främst i Condrieu, lite i Côte-Rôtie), Roussanne och Marsanne.
Vi har förbokat 3 nätter på vad som visar sig vara ett bra 3-stjärnigt hotell mitt i stan – Le Pavillon de l’Ermitage. Till och med en liten pool där man kan svalka sig i 30-gradig värme. Receptionen är mycket hjälpsam, t ex med att boka restaurangbord.
Redan första eftermiddagen går vi på första vinprovningen. M. Chapoutier har en Cave bara 100 meter från hotellet. Mycket trevligt bemötande i en fin lokal, och därtill engelsktalande. Vi provade en hög viner ur Prestige-linjen, och blev påminda om att M. Chapoutier verkligen gör mycket goda, balanserade viner:
Det var inte möjligt att prova Fac&Spera-linjen hur som helst, men med tanke på att Le Pavillon 2009 går lös på 440 euro så kan man kanske förstå att de inte korkar upp dessa dyrgripar för vem som helst (läs mig och David).
På kvällen äter vi middag på vårt hotell – helt ok mat men det vi fastnar för är vinflaskan vi beställer in: M. Chapoutier Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2009. Helt underbart för i princip inga pengar - efterföljande dag springer vi tillbaka och köper det som finns kvar av detta fyndvin: 3 magnumflaskor för 25 euro styck!
Dag 10 – Frankrike, Norra Rhône, Cornas
Vår andra dag i Norra Rhône gör vi en dagsutflykt söderut från Tain L’Hermitage, till staden Ardeche i området Cornas. Vi har förbokat tid hos en liten producent – Domaine Dumien-Serette. Frun i huset tar emot i den lilla Caven – pratar tyvärr ingen engelska men hon är mycket uppmuntrande till min något staplande franska. Det blir en mycket trevlig provning av domänens enda vin: Cornas ”Patou” och vi köper 3 flaskor av årgången 2010, à 20 euro.
Vi besöker sedan en större och välrenommerad producent i Cornas: Domaine Jean-Luc Colombo. Deras Cave är luftig och snygg och ligger också i Ardeche. Vi får ett trevligt och engelsktalande mottagande, utan förbokning. När vi har svårt att välja vilka av alla viner vi vill prova så får vi hjälp på traven, och det blir som följer:
Dag 11 – Frankrike, Norra Rhône, Hermitage
Sista heldagen i norra Rhône hade jag velat besöka E. Guigal i Côte-Rôtie, men jag ringde försent och de hade inte tid att ta emot den veckan vi var där.
Vi nöjer oss med ett besök till Paul Jaboulet Aînés Cave i centrala Tain L’Hermitage. Proffsigt ställe där man gratis får prova vilka viner man vill ur linjerna ” vins de Vignerons” samt ”Les Incontournables” (där bl a Sverige-kända Parelle 45 ingår). Om du vill prova viner från ”Les Icônes” eller ”Les Domaines” finns en prislista. Vi ville prova ikonen La Chapelle när vi ändå var där, så vi köpte ett Hermitage-paket om tre viner (fick prova en Crozes-Hermitage Les Jalets på köpet):
Vi slog till på en flaska La Chapelle 2009 (bra årgång i norra rhône om ni inte hade gissat det redan). Det finns nu en mini-vertikal i vinkylen, eftersom vi har en 2003 sen tidigare.
Sista kvällen i Tain L’Hermitage har vi bokat bord på Umia – en fransk-japansk restaurang bland vinodlingarna på Hermitage-kullens sluttning. Vackert så att det förslår, gott och faktiskt ganska prisvärt (35 euro för en 3-rätters meny). Promenaden från hotellet tog en knapp halvtimme, alldeles lagom. Du bör dock kunna få ur dig samt förstå några ord franska, det är oklart om servitörerna inte kunde eller helt enkelt inte ville prata engelska.
Roadtrip sommaren 2012 i den goda matens och fina vinernas namn, tillika sista sommaren med caben. En utmärkt semestertripp med maken är härmed till ända. Delar gärna med mig av smultronställen och fantastiska upplevelser på vägen genom Köpenhamn och Tyskland via Genevesjön till Norra Rhone, Beaune och tillbaka. En berättelse lika mycket för mig själv som för andra.
Här följer dag 1-8, dag 9-14 återges separat.
Dag 1 – Nyköping
Första stopp och övernattning i Nyköping för middag med vänner Björn och Åsa. Grillad kyckling, pestoyogourt, halloumi och annat gott. Söta Sigge tittar på från utmärkt viloplats.
Dag 2 – Köpenhamn
Stopp i Köpenhamn med övernattning på personliga Bertrams hotell Guldsmeden och 5-rätters meny på Den lille Fete. Båda kan rekommenderas.
Dag 3 – Tyskland, Celle
14 grader och regn under nedfärden till Tyskland. Stannar till för en spontan övernattning på ett ok hotell i Celle. Firar min födelsedag med enklare middag och ett glas torr Riesling. På vägen dit stannade vi till i Lübeck och lunchade loss på schnitzel med pfifferlinge och rösti (jag) eller sauerkraut (David). Komavarning men gott.
Dag 4 – Tyskland, Schloss Bensberg
Övernattning i juniorsvit på 5-stjärniga och storslagna Schloss Bensberg (Bergisch Gladbach/Köln). Afternoon tea och ansiktsbehandling (till och med David var imponerad) innan en av de riktiga höjdpunkterna på resan – middag på Vendôme. Tre stjärnor, fläckfri service och underbar meny:
Chartreuse – infusion, gåslever, sjögräs
Champagne
Krabba – vild persika, tallbarryoghurt
Riesling Rotliegendes 2007 Weingut Dr. Wehrheim, Pfalz
Ravioli – mascarpone, svart tryffel
Montlouis les Choisilles 2008 Francois Chidaine, Loire
Sjötunga – citronhollandaise, kronärtskocka
Chardonnay HDV 2007 Hyde Vineyard, Kalifornien
Rådjur x 3 – tallbarrskräm, gnocci
Pinot Noir Hundred Cases 2007 Weingut Fischer, Thermenregion
Sufflé – vanilj, jordgubbar
Herrenletten Riesling Spätlese 2006 Weingut Müller-Catoir, Pfalz
Dag 5 – Frankrike, Alsace
Vi hann med en dags stopp i Alsace, ett favoritvinområde. Vi bodde på mycket prisvärde A la Vignette i Saint-Hippolyte. Rena, prydliga rum för 58 euro per natt är inte illa alls. Och hotellets restaurang är rustik men riktigt bra – fick en vällagad köttbit med pepparsås och frasiga pommes för 15 euro. Byn i sig är kanske aningens sömnig, men ligger nära mer namnkunniga och restaurangtäta byar som Ribeauville, Bergheim och Riquewihr.
Efter utcheckning ville vi passa på att prova lite viner innan vi åkte vidare. Tyvärr var det söndag och inte alltför många producenter håller öppet då (bra att tänka på). Vi svängde förbi Cave de Ribeauville, där jag fick plocka fram skolfranskan. Testade några habila torra Riesling och ett par halvtorra Pinot Gris, och köpte med oss 2 st Riseling 2009 Lieu Dit Haguenau (8 euro) och 2 st Pinot Gris 2007 GD Cru Gloeckelberg (17 euro).
Åkte sen vidare till Riquewihr för en riktig favorit. Hugel et Fils. Trevligt och välkomnande (engelsktalande) och möjlighet att smaka flera årgångar, druvor och linjer. Vi provade oss igenom hela Jubilée-linjen i jämförande årgångar, flera Vendange Tardives och Selection Grandes Nobles. Från knivskarp syra till förförande honungsdoft. Självklart shoppade vi loss här – det blev 2 st Riesling Jubilée 2007 (32 euro), 3 st Pinot Gris Jubilée 2008 (26 euro) och en halvflaska av oemotståndliga Pinot Gris SGN 1999 (42 euro).
På tips från den trevliga tjejen på Hugel et Fils åt vi en mycket god lunch på Au Trotthus (9 rue des Juifs, Riquewihr). Jag åt saffransdoftande scampi och David valde lamm, med en god osttallrik som avrundning. Sen rullade vi mätta vidare mot Schweiz.
För mer tips om vinprovning i Alsace, se tidigare reseskildring här på bloggen.
Dag 6-8 – Schweiz, Lausanne (Vaud)
Tre förbokade nätter på hotell Mövenpick i Lausanne. Ett habilt hotell men inte mer, inget jag skulle rekommendera.
Inte heller vinerna levde upp till våra förväntningar – överlag tama och med en besk ton. De flesta producenterna är små, och provning på de flesta ställen innebär att du köper en deciliter av de viner du vill smaka på. Det slutade med att vi inte köpte med oss en enda flaska.
Ett besök till Gruyère var ett måste i min bok, när vi nu ändå var i krokarna. Och osten är precis så bra som den är, men mejeriet som är anpassat för att ta emot besökare väldigt turistigt och tydligt barnanpassat. Kanske för dig med barn i 6-8 årsåldern. Som gillar ost.
Det fanns dock höjdpunkter även på detta resestopp. Att cab:a ner och köra mellan Lausanne och Montreaux var rätt och slätt lyxigt vackert. På vägen åt vi åt lunch på The Deck, tillhörande Le Baron Tavernier, med god mat och utsikt över Genèvesjön (tack för tipset Emma!). Med facit i hand hade en övernattning på Le Baron Tavernier varit perfekt för att njuta av det bästa med Vaud: det hänförande landskapet!
En mycket insmickrande förrätt, eller romantisk lunch! Njut med en fruktig Riesling (t ex Saint Clair), en Sauvignon Blanc (med risk för att låta tjatig - Walnut Blocks är trevlig), eller varför inte din favoritchampagne.
Hummersallad med västerbottensufflé (4 pers)
2 färska humrar (kokta)
1 tsk hummerolja eller fin olivolja
1/2 pkt var av mangold och ruccolasallad
1 avocado
1 msk smör
saft från 1/4 citron
flingsalt + peppar
Västerbottensufflé:
Smör + mjöl till formarna
1 msk smör
1 1/2 msk mjöl
1 1/3 dl mjölk
3 äggulor
4 äggvitor
1 krm salt
100 g riven västerbottenost
Krutonger:
2 vita formbröd, skär bort kanterna
1 msk smör
flingsalt
1. Skala humrarna och skär hummerköttet i mindre bitar. Spara klorna. Skölj salladen. Skär brödet till krutongerna i små kuber, smörstek gyllenbruna och krispiga i stekpanna. Låt vila.
2. Smörj noga 4 créme bruléformar, ca 1-1,5 dl, med smör och vetemjöl. Sätt ugnen på 115-120 grader.
3. Värm smöret i kastrull, blanda ner mjölet. Rör ner mjölken under kraftig vispning.
4. Dra kastrullen från plattan, vispa ner äggulorna ett i taget. Blanda ner osten och låt smeten kallna.
5. Hårdvispa äggvitan och vänd ner i smeten.
6. Fördela smeten i formarna. Fyll ända upp och stryk av med en kniv.
7. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 10 min.
8. Medan suffléerna är i ugnen: smält lite smör i kastrull och vänd ner hummerbitarna, salta och peppra lätt. Blanda salladen med olja, citron och lite salt. Skär avokadon i bitar och vänd ner i salladen. Lägg upp sallad i en fin hög till vänster på fyra tallrikar, toppa med hummerkött (en klo per tallrik).
9. När suffléerna är klara - placera till höger om salladshögen på tallrikarna, lägg några krispiga krutonger över sallad/hummer och servera genast!
Midsommarfirande i sol (!) på Möja hos fina vänner Christina och Peter. Vi är djupt tacksamma för sängplats, överdådig sillunchbuffé, tuff boulematch (tung förlust men hatten av för Bengt, Tomas och Erik), högklassig grillmiddag och inte minst fantastiskt sällskap över generationerna. Många superlativ, men det går inte att undvika.
Introducerades också för en ny roséfavorit: Minuty Rosé! Extra plus för urtjusig flaska.
Glad över att vi fick tillfälle att bidra till festligheterna med hjälp av en riktigt somrig förrätt – hetta och kyla i finfin harmoni. En klassisk gazpacho med sting. Drick gärna ett fruktigt vitt vin – t ex favoriten Walnut Collectables Sauvignon Blanc (beställningssortimentet, 139 kr).
Receptet räcker till 6 personer som mindre förrätt eller till 4 personer som lunch tillsammans med t ex vitlöksbröd.
Gazpacho med litet sting
50-70 g ljust lantbröd (t ex ciabatta)
3 dl hönsbuljong/kycklingbuljong
4 tomater, stora
1 gurka
1 röd paprika
1 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 tsk salt
2 krm tabasco (eller efter smak)
2 st schalottenlök, mkt finhackad
Krutonger:
En bit ciabatta, delad i tärningar (ca 1,5x1,5 cm)
2 msk olivolja
Flingsalt
Torkad basilika och/eller persilja
1. Smula ner brödet i en skål och häll på buljong. Låt den stå och svalna om buljongen är varm.
2. Koka upp vatten i en kastrull. Gör ett kryss i toppen på tomaterna med en vass kniv. Lägg dem ca 30-40 sekunder i kokande vatten tills skalet börjar krulla sig. Tag upp och spola dem i kallt vatten. Dra bort skalet.
3. Skär de skalade tomaterna i bitar och lägg i en matberedare. Skala gurkan, spara ca 1/4 till servering, skär resten i bitar och lägg i matberedaren. Skär halva paprikan i bitar och lägg i matberedaren spara andra halvan till servering.
4. Blanda ner det blötlagda brödet samt buljongen i matberedaren och kör alltsammans till en slät soppa. Mixa ner pressad vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco och häll upp soppan i en skål eller behållare.
5. Skala och finhacka löken. Blanda ner den i soppan, smaka eventuellt av med ytterligare lite salt och tabasco. Ställ soppan kallt till servering.
5. Skär ciabatabröd i tärningar. Stek på medelvärme i olivolja tillsammans med örter och flingsalt tills de får fin färg runt om.
6. Vid servering: häll upp soppan kylskåpskall i portionsskålar, ringla lite fin olivolja över, toppa med finhackad gurka och paprika samt krutonger.
I skuggan av Danmark-skrällar och Tyskland-bataljer avnjöt jag och mannen en riktigt, riktigt god middag. Och inte var det komplicerat heller – du hinner nästan i en halvleksvila!
Lammytterfilé med saffranspotatis, pestosmör och haricot verts citronette levererade underbara smaker. Vår Château L’Ange Gardien Chorey Les Beaunes ”Les Grand Saussy” 2001 förstärkte och understödde utan att på något sätt ta över. Hallon och skog, fin syra och lång eftersmak. Finns inte på systemet, men försök få tag på en Bourgogne med några år på nacken så har du en komplett gourmethuvudrätt utan att behöva slå knut på dig själv i köket.
Erkänner att jag fick knäppa upp byxorna - ett övertydligt tecken på succé.
Grillat lamm med saffranspotatis, pestosmör och haricot vert citronette (4 pers)
600 g lammytterfilé
Salt och svarpeppar
Olja och smör
Saffranspotatis:
800 g (små) färskpotatisar i halvor
½ tsk salt
1 påse saffran (0.5 g)
½ dl olivolja eller rejäl klick smör
Pestosmör:
2 dl basilikablad
2 msk pinjenötter
3 msk riven parmesanost
1 skalad vitlöksklyfta
50 g smör, mjukt
1 krm salt
Haricot verts citronette:
Ett rejält knippe färska haricot verts
2 msk olivolja
Rivet skal av ½ citron + 1 msk saft
2 msk olivolja
1 krm salt´
1. Smör: Mixa basilika, nötter, ost och vitlök till en grön massa. Tillsätt smöret i klickar och mixa ihop – tillsätt salt om det behövs. Forma smöret till en avlång ”korv” i plastfolie och lägg i kylen. Lägg i frys ca 20 min innan servering.
2. Potatis: Koka potatisen mjuk i osaltat vatten (ca 15 min) och häll av i durkslag. Värm saffran och salt i olivolja (eller smör) i potatisgrytan, tillsätt potatisen från durkslaget och blanda. Håll varm till servering.
3. Haricot verts: Blanchera i kokande vatten ca 3 min, skölj snabbt i kallt vatten och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda under tiden citronskal, citronsaft, olja och salt i en skål. Vänd ner bland de varma bönorna, smaka av och håll ljummen till servering.
4. Lamm: Salta och peppra köttet, stek (eller grilla) till önskad stekgrad (ca 4 min per sida för rosa). Låt vila 5 min, skär upp och servera med tillbehören.
En riktig favorit hemma på Dalagatan är helstekt röding i ugn, med riktigt knäckigt brynt smör, massor av färskriven pepparrot, pressad potatis och handskalade, färska räkor. Det är bland det absolut godaste jag vet. Och så lätt att göra dessutom!
För ett par helger sedan avnjöts rätten tillsammans med en årgångschampagne ur vinkylen: en J.M Gobillard & Fils Cuvée Prestige 2003. Den 9 maj 2009 skrev jag en utförlig recension om vinet här på bloggen, efter en underbar champagneprovning hos goda vänner Markus och Karin. Brynt smör och frisk pepparrot gör champagne till en förträfflig följeslagare till den här fiskrätten.
Helstekt röding med brynt smör, handpillade räkor, pepparrot och pressad potatis (2 pers)
1 stor röding, rensad men med ben och huvud kvar
1 knippe dill
1 msk olivolja
Havssalt och peppar
200g smör
200g oskalade, färska räkor
5-6 cm färsk pepparrot
4-5 potatisar, mjöliga
Till dekoration:
Dillvippor
Citronklyftor
1. Lägg rödingen i en ugnssäker form smord med olivolja. Vänd fisken i olivoljan, salta och peppra. Fyll fisken med några kvistar dill. Grilla i ugn på 160 grader i ca 20 min beroende på fiskens storlek.
2. Koka potatisen i saltat vatten tills den är färdig, ca 18 minuter.
3. Riv pepparroten och skala räkorna, lägg upp i skålar.
4. Några minuter innan fisken är färdig: smält smöret i en kastrull och låt puttra tills det blir brynt och får en knäckig arom (tar ca 5 min, men det går fort på slutet så var vaksam).
5. Servera fisken på fint uppläggningsfat med citronklyftor och dillvippor. Häll upp det brynta smöret försiktigt i en varm såssnipa, så att inte bottensatsen kommer med. Ställ fram skålar med pepparrot och räkor, samt en skål med potatis och en potatispress vid sidan om. Njut.
Har varit en dålig bloggerska på sistone och har en liten backlog. För ett par veckor sedan avnjöt jag och min man en mör och saftig majskyckling med knaprigt skinn, helgrillad i ugn med örter och citron - goda primörer, skogschampinjoner och en gräddig sky till.
Vi plockade ut en flaska ur vinkylen från vår bröllopsresa på Nya Zeeland – en Pegasus Bay Pinot Noir 2002. Ett bra vin med fina mognadstoner som visade sig passa alldeles utmärkt till kycklingen, svampen och örterna. Mogna körsbär och kryddor i primäraromerna, lite lakrits tillsammans med härliga skogs- och hösttoner från mognaden på fat.
Det går tyvärr inte att få tag på några lagrade Nya Zeeländska pinot noir’er på Systembolaget, men om du har lite tålamod kan du köpa t ex Akarua Pinot Noir (nr 90182) och lagra i 5 år. Eller varför inte en klassisk Bourgogne av lite finare kvalitet, som Beaune Premier Cru 150th Anniversary Louis Jadot (nr 90141) för 295 kr. Om du dricker dem utan längre lagring, se till att dekantera i några timmar.
Om du vill hålla i plånboken inför sommarsemestern finns självklart alternativ, även om du får ge lite avkall på mognadstonerna. Från Frankrike klassikern Bourgogne Cuvée Margot (nr 5447) för 129 kr och från Nya Zeeland har
vi t ex den publikfriande Gumfields Pinot Noir (nr 6407) för 119 kr.
Om man föredrar vitt så är ekad chardonnay ett utmärkt alternativ. T ex Stoneleigh Chardonnay 102 kr eller riktigt fina klassikern Bourgogne Les Sétilles (nr 5657) för 129 kr.
Till sist kommer receptet, som är hämtat ur Håkan Larssons ”Vin och fest”.
Citron- och örtstekt majskyckling med vårprimörer och gräddsky (4 pers)
1 majskyckling, ca 1,5 kg
Finrivet skal av 1 citron
1 msk soja
1 msk smält smör
1 msk neutral olja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 knippe blandade färska örter – t ex timjan, persilja, dill, basilika
Primörer:
12 små potatisar, helst färskpotatis
4 knippmorötter
16 skogschampinjoner, små
1 knippe färsk sparris
4 små fina vårlökar
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 knippe dill till uppläggning
Gräddsky:
Skyn från stekningen
2 dl vitt torrt vin
2 dl grönsaksbuljong
2 dl mellangrädde
En nypa finrivet citronskal
1 msk Maizena redning (om det behövs)
Salt och vitpeppar
1 msk smör
1. Sätt ugnen på 170 grader. Finriv citronskalet och blanda med soja, olja, smör, salt och vitpeppar.
2. Fyll kycklingen med örterna och lägg ett par snitt i lårbenen – förkortar stektiden. Pensla kycklingen i marinaden och stek i ugnen i ca 70-75 min, eller tills innertemperaturen är 70-75 grader.
3. Primörerna: putsa under tiden alla grönsaker. Skär morötter samt sparris i grova bitar. Dela potatisen om det behövs, och ansa vårlökarna. Stek allt sakta i olivolja; först potatis, sen morötter, sist svamp och vårlök. Tar ca 20-25
min, allt ska ha en rejäl spänst men potatisen ska kännas klar. Stek gärna sparrisen separat för fin yta. Salta allt lätt.
4. Sås: ta ut kycklingen och ta vara på stekskyn. Sila upp i en kastrull och tillsätt vin samt buljong. Koka ihop till hälften, slå i grädden och koka upp igen. Smaksätt med lite finrivet citronskal och red av skyn med Maizena så att den blir simmig. Koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
5. Servering: Mixa såsen med stavmixer och montera ned smöret. Sila och servera fluffig. Lägg upp kycklingen på en bädd av primörer och repa dillvippor över.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|