Senaste inläggen

Av Anna Nordberg - 1 augusti 2009 19:16

Jag hade upprättat ett fascistinspirerat schema för Alsacedagarna. Planerat in i minsta detalj. Vi följde det i ungefär en halv dag. Sen tog vi det en gnutta mer avslappnat. Men det var bra att ha läst på ordentligt om Alsace innan. Skrivit ner bra producenter, byar och restauranger. Några förutbestämda mål under färden. Det finns så ofantligt många wineshops och producenter att poppa in till längs med ”Route du vin”, att det blir svår att se skogen för alla vinträden annars. Jag kan rekommendera Per Warfvinges sajt om Alsace samt boken ”Mina viner i Alsace” av Kurt-Inge Eklund. Boken finns förövrigt på display hos flera av producenterna han skriver om. Sen finns också klassiska ”Wines of Alsace” av vingurun Tom Stevenson. Erkänner dock att jag inte har läst den.


Kort kan sägas att det är producentens provningsrum inne i någon av byarna som man besöker. Ofta har producenterna delar av vingårdar på olika platser i Alsace, så det är sällan att man åker in till själva vingården på ett besök. Till skillnad från i t ex Toscana eller Mendoza som vi har besökt tidigare.


Nåväl. Till själva reseskildringen.


Vi landade i Karlsruhe ca 09.00 Hyrbilen hämtades ca 10.00 Första stoppet var inplanerat till kl 11.00 i Andlau – norra delen av ”Route du vin”.  Vi låg ca 20 min efter schemat när vi kom dit. I Andlau besökte vi Marc Kreydenweiss. Utan förbokning blev provningen ganska kort. Damen på ”kansliet” var ensam och hade ganska mycket att göra. Vi fick dock välja två viner ur listan att prova. Och engelska var inget problem. Vi valde dels Clos Rebberg Riesling 2006 (21 Euro), dels Clos du Val d´Eléon 2006 (15 Euro) – en blend på Riesling och Pinot Gris. Båda torra viner. Rieslingen har bra balans och vi korkar upp den inköpta flaskan redan senare under resan. Clos du Val d’Eléon har en fin fyllighet från pinot gris, och en bra friskhet och balans från Rieslingen.


Vi åker vidare söderut. Till Bergheim. Där har vi bokat bord för lunch på Wistub du Sommelier. Ett tips från boken ”Mina viner i Alsace”. Ett bra tips ska det visa sig. Vi väljer dagens två-rättersmeny. Sallad med kallrökt lax och vinägrett till förrätt. Till huvudrätt två variationer av anka (filé och lår) med stekt potatis, sauerkraut (vi är ju nära tyskland) och pepparrot. För att hjälpa oss välja vin får vi provsmaka olika viner inför varje rätt. Mycket uppskattat serviceinslag! Till förrätt väljer vi en torr pinot gris över en lite väl frisk silvaner. Till huvudrätt blev det mer spännande. Valde mellan Mittnacht Hunawihr Riesling 2007 och Stoeffler Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2001. Jag fastnar för den senare. Komplex, nötig doft med inslag av petroleum och gula äpplen. Smakar av nöt, petroleum och melon. Rund men med bra syra. En typisk mogen Riesling. David väljer istället 2007:an. Med friskhet och syra, en underton av nöt. Grape och tydlig beska. Båda passar fint med rätten, gifter sig med olika delar. Rejäl mat. Fint lagat. Gott och typiskt Alsace. Efter maten är jag på mycket lyckligt humör och slår till på en efterrätt för att avrunda. Får in den godaste chokladtårta (douceur de chocolat) jag någonsin har ätit. Två lager av mörkare choklad. Inte för sött. Luftigt och lätt. Jag måste ta till uttrycket himmelskt.


Efter två timmars måltid har vinproducenterna i Bergheim öppnat igen (att de flesta Alsace-producenter har lunchstängt mellan 12 och 14 är en nyttig bit information). Jag inser att dagsschemat redan har spruckit. Vi skippar Gustave Lorentz och satsar på Marcel Deiss istället. Inte heller här har vi bokat tid. Till vår stora glädje bjuds vi på en riktigt ordentlig provning ändå. I modernt och rymligt provningsrum. Och på bra engelska. Här börjar även jag som passagerare att spotta. Jag kommer att ligga däckad innan middagstid annars. Marcel Deiss filosofi är att druvornas inverkan på vinet är underordnat terroirens inverkan på vinet. Alltså var druvorna odlas. Vi provar oss igenom ungefär 15 viner, mest vita. Tre av terroir-vinerna fastnar vi lite extra för, och köper med oss:


•    Burg, 2005 - kryddig, stor doft och smak, med tydlig sötma. Stort vin med potential, som bör lagras 8-10 år. (36 Euro)
•    Schoffweg, 2004 - rökigt, stall och charketurier i doft. Smaken gränsar intressant nog mot rödvin, men med viss fruktsötma. Blir spännande att korka upp tillsammans med ljust kött. Om sisådär 5-6 år. (32 Euro)

•    Engelgarten, 2005 - Vattenmelon, friskhet och mineral i doft. Återfinns i smaken, tillsammans med en viss fruktsötma. Ett stort vin med potential, som bör lagras 8-10 år. (24 Euro)


Samtliga viner består av Riesling 80% och Pinot Gris 20%, men smakar mycket olika. Enligt Deiss på grund av terroiren. Åsikterna om detta går isär, men spännande är det i alla fall. Och riktigt goda viner.


Regnet öser ner när vi kör vidare mot Ribeauvillé. Där har vi bokat en provning hos Trimbach kl 16.00, via mejl. Bokningen verkar dock ha kommit bort, trots tidigare mejlbekräftelse. Personalen är dessutom betydligt mer intresserade av att hjälpa en herre som precis beställer 10 lådor Riesling. Vi väntar ett tag i provningsrummet men bestämmer oss sedan för att avlägsna oss. Det är inte så att det råder brist på producenter att besöka precis. Med paraplyerna höjda promenerar vi mot centrum av Ribeauvillé, och Louis Sipp. Här är det inga problem att få prova. Det är extra kul att få jämföra olika årgångar och mognadsgrad av samma vin. De flesta producenter erbjuder endast provning av en årgång per vin. Vi provar 2002 och 2007 av Riesling Grand Cru Kirchberg och 2001 och 2007 av Gewurztraminer Grand Cru Osterberg. Den senare av årgång 2001 är ett bra exempel på mogen Gewurtztraminer, och vi slår till på en flaska.


Här känner vi oss mätta av vinprovande för en dag, och ställer GPS’en på byn Eguisheim och vårt hotell Auberge du Rempart. Eguisheim är utan att överdriva en mycket pittoresk och vacker liten by. Kullerstensgator. Färgglada blommor. Och häckande storkar i kyrktornet. Inte något partyliv direkt, men en hel del mysiga restauranger. Vårt hotellrum är fräscht med loftkänsla och kostar 70 Euro per natt (exklusive frukost som kostar 9). Det finns såklart billigare rum, men jag kan rekommendera det om man vill ha något fräscht och hyfsat nyrenoverat.


En parantes är att vi på vägen till Eguisheim och hotellet blev fångade i byn Winsenheim. Det var avspärrat överallt och vi kom inte vidare. Tydligen pågick det en liten tävling. Vid namn Tour de France. Helt ofrivilligt, men inte alls ouppskattat, fann vi oss i rollen som publik. En av resans oväntade bonusinslag.



Bilder på Eguisheim samt Tour de France i Wintzenheim: 

Av Anna Nordberg - 31 juli 2009 19:15

Jag och sambon åkte på vinresa den här semestern. 17 juli till 24 juli ger åtta dagar. Vin stod på temaraden. Vi flög till Karlsruhe med Ryanair, hyrde bil, åkte via Bourgogne från Alsace till Mosel och flög hem till Stockholm från Frankfurt. Med SAS, för att kunna hemföra maximalt antal flaskor. Noga uträknat.


Jag måste såklart dela med mig av upplevelserna. Främst kring mat och vin. Delar upp blogginläggen i tre delar. Alsace. Bourgogne. Mosel. Förhoppningsvis dyker det upp ett och annat tips för likasinnade som funderar på en fransk-tysk vinresa.


Tre generella tips, innan vi sätter igång:
•    En GPS är ovärderlig. Jag upprepar: ovärderlig.
•    Spotta det mesta när ni provar vin. Det visar att ni är mer intresserade av vinet än av alkoholen. Och gör er inte minst mer uthålliga.
•    Läs på innan ni åker. Printa och kopiera bra tips och adresser.  Och öppettider.

Av Anna Nordberg - 25 juli 2009 23:48

Nyss hemkomna från en intensiv vinsemester i Frankrike/Tyskland, jag och sambon. 22 flaskor inköpta. Och hemfraktade med flyg. Hélas har det infunnit sig ett visst behov av att rensa i vinkylen.


Vi börjar rensningen med en Andeluna Reserva Malbec 2005, från förra vinterns resa till Sydamerika. Närmare bestämt från Mendoza, Argentina. Mycket mörkröd frukt och viss eldighet. En typiskt Malbec.


Till det avnjuter vi en bit finfin oxfilé från Österby gård utanför Eskilstuna. Med persiljesmör och pommes. Vinet funkar fint till. Skulle gissningsvis ha fungerat ännu bättre med en bit grillad och marinerad biff. Ett klassiskt "asado"-vin. Helt enkelt.


Återkommer inom kort med redogörelse för vinresan till Alsace, Bourgogne och Mosel. Räkna med en ordentlig vinorgie.



Av Anna Nordberg - 14 juli 2009 20:38

Vi har mycket lamm i frysen, jag och sambon. Tack vare sambons fantastiska föräldrar. Lyxen av närproducerat kött. Nöt och lamm. Ställer krav på att det ska tillgodogöras också.


Således. En tisdagssemestermiddag. Grillbit av lamm. Sparrisrisotto. Persiljesmör. Och en flaska Rocca Guicciarda Riserva, 2005 (2006:an finns på systemet - låt den lagras lite).


God mat. Riktigt gott vin till. Karaktäristiska körsbär, choklad, lite örter. Syra fint till balsamicon i marinaden till lammet. Och till sältan i parmesanen i risotton. Tanniner som mjukas upp av den krämiga risotton. Örter som möter basilikan i marinaden, sparrisen i risotton och persiljan i smöret. Mmm.


Här kommer receptet.


4 grillbitar av lamm (eller filé) - de är ju rätt små


Marinad:

Rapsolja

Olivolja

Soja

Hackad vitlök

Hackad chili

Hackad basilika 

Balsamicovinäger

Lite cayennepeppar

Salt och peppar

Lite hackad ingefära


Persiljesmör:

3 msk bregott

Färsk persilja

Lite havssalt


Risotto:

1,5 dl avorioris

1 bananscharlottenlök, finhackad (eller 2 vanliga)

1 vitlöksklyfta, finhackad

 7 dl hönsbuljong (vatten +2 msk flytande buljong)

1 dl vitt vin (med lite syra)

1 1/2 dl riven parmesan

1/2 knippe sparris


Gör så här:

1. Förbered persiljesmöret - blanda alla ingredienser och ställ kallt.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden, häll i påse med lammbitarna och lägg kallt. 

3. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt avorioriset och fräs under omrörning tills riskornen har blivit "glasfärgade" (ska INTE brännas). 4. Tillsätt en del av buljongen, så att det precis täcker risgrynen. Låt puttra på medelvärme under omrörning.

5. Allteftersom vätskan kokar in, tillsätt det vita vinet och buljongen.

6. Dela sparrisen i mindre delar och koka i lätt saltat vatten i separat kastrull, ca 4-5 minuter (al dente).

7. Det brukar ta ca 20 minuter tills risotton är klar. Den ska inte bli gröt, utan ha lite tuggmotstånd och vätska kvar.  Rör i parmesanost och sparris mot slutet. 

8. När det är ca 5 minuter kvar på risotton, stek de marinerade lammbitarna ca 2,5 minuter per sida (ska vara rosa inuti).

9. Servera med persiljesmör. 



Av Anna Nordberg - 14 juli 2009 15:14

Fyllde år i söndags och för att fira gick jag och sambon ut och åt en god middag i går. 31 år känns ju verkligen som något att fira.


Som en ursäkt för att uppsöka gulddrake- och stjärnbelönade Matbaren funkade det dock fint.


Menyn uppvisade flera lockande rätter. Vi beslutade oss för att välja ett schysst vin och beställa mat utifrån det. Nördigt, javisst. Vi plöjde igenom stora vinlistorna från både Matbaren och Grand Hôtel. Vi ville ha en pinot noir (bra som vin i gränslandet mellan nöt - fågel - fisk). Inte för ung. Gärna lite komplex. Efter 30 minuter och två diskreta förfrågningar från servisen bestämde vi oss. Självklart från Grand Hôtel-listan, för att spexa till det lite. En Domaine Tortochot Gevrey-Chambertin, 1er Cru Lavaux St Jaques. Från 2002. Ska nämligen vara en finfir årgång för Bourgogne i allmänhet, och för Gevrey-Chambertin i synnerhet. Inte det billigaste vinet, men med tanke på resten av artiklarna i Grand Hôtels vinbibel - definitivt inte det dyraste heller. Om man säger så.


Nu kunde vi ägna oss åt att beställa mat. David började med "Dumplings på gris från Rocksunda gård, med råa grönsaker, sötsur sirapssås och friterad svål" (205:-). Jag fastnade själv för "Kroketter på kyckling från Halland, med vitlöksstekt skogssvamp och persiljeskott" (195:-).


Den sötsura sirapssåsen gjorde att dumplingarna passade utmärkt till vinet. De ganska salta kroketterna och svampen gjorde även min rätt till en bra match. Det ska sägas att trots den behjälpliga dekanteringen så krävdes det lite tid innan vinet kom till sin fulla rätt. Det var en komplex  sak med syra och tanniner. Men halvvägs in i måltiden så kände vi att vi fått valuta för vår vinpeng. Så gott.


Nöjda med våra förstaval fortsatte vi middagen. David med "Biff Dahlgren på oxfilé, stekt potatis, ägg 63 grader och tryffelsky" (325:-). Jag med "Stekt bröst av unganka från Bretagne med bovetenudlar, ingefära, soja och sticklök" (295:-). Jag älskade verkligen den rätten! Kan delvis bero på min kärlek för ingefära, men det var en fin komposition. Funkade helt ok med vinet, pga av sältan från sojan och den feta ankan. Matchen skulle ha lyfts ytterligare en nivå med hjälp av en gnutta syra i rätten.


Sambon var mycket nöjd med sin andrarätt också. Och vid det här laget var vi dessutom ordentligt mätta. Portionerna är inte full size, men inga minivarianter heller. Två rätter visade sig vara alldeles lagom. Vi sippade i oss det sista av vår röda dyrgrip och bad om notan.


En riktigt bra restaurang som verkligen kan rekommenderas. Vi uppskattade speciellt Dumplings på gris samt Stekt bröst av unganka. Tillsammans med den utmärka pinot:en. 


Notan slutade på ca 2 500 kr. Men då utgjorde vinet nästan 1 500 kr av det. På det hela taget en prisvärd upplevelse. Faktiskt. 

Av Anna Nordberg - 28 juni 2009 19:51

Tänkte ge ett tips till er med balkonger utan grill. I dessa sommartider kan en viss os- och kollängtan infinna sig. Men misströsta inte. Det finns alternativ. Som tapas!


Här kommer några förslag på tapasrätter, från min och sambons middag förra veckan. Men det är bara att låta fantasin flöda.


  • Stekt hallomi (gärna i grillpanna)
  • Stekt sparris (gärna i grillpanna) med olivolja, havssalt och riven parmesan
  • Oliver
  • Salami
  • Lufttorkad skinka
  • Färskt Lantbröd och äkta smör
  • Crostini med tapas
  • Avokado i skivor, med lite lime och havssalt
  •  Frukt – jordgubbar och melon

Så kommer vi till vinval. Lite kraft behövs (charkuterier bla), en del fruktighet, men inte överdrivet med syra. En Voigner passar fint. I vårt fall en Clay Station. En inte alltför ekad Chardonnay skulle också funka fint. Kanske en Montrachet om man nu vill slå på riktigt stort!

Av Anna Nordberg - 14 juni 2009 10:47

När familjen lämnat för Eskilstuna firade vi sambons födelsedag på tu man hand. Gjorde helstekt rostasfilé, potatisbakelse och grönpepparsås. Rostasfilé är en underskattad köttbit enligt min sambo. Han konsultar en del inom detaljhandeln och är dessutom son till en köttbonde. Skulle kunna säga att han har tillgång till insidertips.


Till detta öppnade vi en flaska Allesverloren Tinta Barocca från Sydafrika. Tinta Baroccan är som en mustigare pinot noir, med den lilla hinten av kaffedoft som är så vanlig i sydafrikaner. Gott till lite kryddig sås, med en aning syra. Hade nog inte valt vinet till grillat kött, men just helstekt rostas och grönpepparsås lyfte fram skogshallon- och lingontonerna i vinet.


Såklart fick han presenter av mig också. Bland annat en bok om vin i Alsace och en bok om vin i Mosel. Inför vår semesterresa i sommar. 


Okej. Böckerna var lite till mig också. Men han fick en fin slips och näsduk också. Som jag lovar att inte använda.

Och här kommer receptet:


Helstekt rostasfilé med potatisbakelse och grönpepparsås (2-3 pers)


500 g rostasfilé
salt/peppar
Smör/olja


Potatisbakelse:
1 bakpotatis
100 g parmesan
ca 8 skogschampinjoner
Olivolja


Såsen:
3 msk grönpeppar, hela
4 st schalottenlökar eller ½ gul lök
1 msk smör
½-1 msk tomatpuré
1 tsk maizenamjöl

2 msk kalvfond och 3 dl vatten
1,5 dl grädde
1/2 dl portvin   
1 tsk dijonsenap
1 msk soja, ljus

1/2-1 tsk balsamicovinäger

2 krm salt


Ruccola eller sparris
Champagnevinäger
Olivolja
1-2 msk riktigt finhackad rödlök
Lite grovriven parmesan

Tillagning:
1. Börja med såsen. Mortla eller krossa 2 msk av pepparkornen. Hacka löken. Hetta upp en kastrull och fräs löken i smöret någon minut under omrörning. Tillsätt tomatpuren och pepparkornen. Fräs någon minut till. Häll på vatten samt kalvfond och låt koka ihop i ca 10 min. 


2. Under tiden såsen kokar ihop: skala och riv potatisen och parmesanen (grova delen av rivjärnet). Dela svampen i fina bitar, fräs utan matfett i het panna. Krama ur så mycket vatten som möjligt ur potatisen (t ex genom ett durkslag) innan du blandar potatis, parmesan och svamp till en ”deg”. Tryck ut potatisdegen antingen i en smord form (ca 10x15 cm) till en enda stor kaka eller genom runda formar på en smord plåt till flera små kakor.  De ska vara ca 1 ½ cm tjocka. Ställ i ugnen 15-20 minuter, 200 grader.


 3. När bakelserna ställs i ugnen, sätt igång med köttet: Hetta upp en panna med smör och olja. Peppra rostasfilén. Bryn på hög värme så att alla sidor får färg. Salta. Sänk värmen och låt steka ca 8 minuter per sida, till medium.


4. När det bara är en sida kvar att steka på köttet – gör klart såsen. Mixa den reducerade såsen med stavmixer. Tillsätt grädden, socker, rött vin, soja, balsamicovinäger, resterande grönpepparkorn samt dijonsenap. Koka ihop 5 minuter. Tillsätt lite maizena om såsen är för tunn. Smaka av med salt, peppar och ev lite balsamicovinäger. Blanka med en klick smör.


5. Under tiden köttet vilar under folia några minuter: Blanda lite ruccolasallad (eller lätt kokad sparris) med vinägrette på olivolja, champagnevinäger, finhackad rödlök. Strö över lite grovriven parmesan.


6. Skär sedan upp i ½ cm tjocka skivor. Lägg upp en bit potatiskaka och två skivor kött på en varm tallrik. Ringla grönpepparsås runt om, och avsluta med en liten näve av ruccolasalladen.

Av Anna Nordberg - 14 juni 2009 10:31

Sambon fyller år idag. 31. Så gammalt. Jag låtsas inte om att jag bara ligger en månad efter.


Hans familj hälsade på en sväng igår för att fira med presenter. Vi bjöd på jordgubbstårta. Som David hade gjort alldeles själv. Helt från scratch.


Gör en saftig sockerkaka. Dela den i tre delar. Hallonsylt och marsankräm i första lagret. Krossad ananas i andra lagret. Lägg på "locket" och bred ut ordentligt med vispad grädde över alltihopa. Svenska jordgubbar på toppen. Somrigt så det förslår. Trots regn och 12 grader utomhus.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards