Senaste inläggen

Av Anna Nordberg - 29 september 2009 23:01

Vi köpte två flaskor Izadi Gran Reserva 2001 när tillfälligheterna släpptes i september. Kände oss manade att korka upp en av dem nu i helgen. Mörka bär, en del tanniner, kakao och rejält med syra. Den återstående flaskan kan definitivt ligga kvar något år till. Men ett bra vin är det. 


Och ett bra vin behöver ett bra matsällskap. Vi utgick från befintligt utbud i den Nordberg/Magnussonska frysen. Valet föll på lammkotletter från sambons föräldrars gård. Kompletterade med en vinsås, potatispuré och plommontomater. plommontomater. Lite balsamico på tomaterna och ett vin med ganska hög syra i vinsåsen rekommenderas om du korkar upp din Izadi nu. Strävheten och kryddigheten i vinet möter dock mustigt lamm, len potatispuré och smakrik vinsås på ett fint sätt. Helt okej kombo alltså.


Lammkotletter med potatispuré och rödvinssås (2 pers)

 


2-4 lammkotletter, beroende på storlek

6-8 plommontomater

Lite balsamicovinäger

salt/peppar


Vinsås:

1 st vitlöksklyfta(or), finhackad

3 dl rött vin

salt och peppar

1 msk Schalottenlök(ar), finhackad

2 msk smör

1 tsk soja, mörk japansk

1-2 kvistar timjan (eller 1 tsk torkad)

1 msk tomatpuré

2 msk vatten

1 dl kalvbuljong, fond och vatten

0,5 msk maizena

1 morot, fint tärnad


Potatispuré:

3-400 g potatis (gärna mandelpotatis)

0.5 dl standardmjölk

0.5 dl vispgrädde eller mellangrädde

5-20 g smör

lite riven muskot

salt och peppar


Gör så här:

1. Koka potatisen. Precis innan servering: mosa lätt med gaffel, blanda i vätska och smör och vispa med elvisp till fluffig konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.

 


2. Använd en liten tjockbottnad kastrull och fräs schalottenlök, morot, timjan och vitlök gyllenbrunt i smöret. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut och häll sedan i rött vin, kalvbuljong och soja. Låt såsen puttra på svag värme i ca 15 minuter. Sila ner såsen i en ny kastrull. Precis innan servering: koka upp såsen igen i ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar. Red av med lite maizenaredning för att få en lite tjockare och simmigare sky.


3. När potatisen nästan kokat klart och såsen har puttrat i 15 min: stek de saltade och pepprade lammkotletterna på medelhög värme ca 2-3 min per sida (beroende på tjocklek). Lägg ner plommontomaterna och låt fräsa tillsammans med lammet.


4. Låt lammet eftersteka under folie medan potatispuré och vinsås görs klart. Servera 1-2 lammkotletter per person, med potatispuré, vinsås samt frästa plommontomater (med en skvätt balsamicovinäger på).


Av Anna Nordberg - 25 september 2009 21:21

Vi har börjat prenumerare på matkasse jag och sambon. Måndag kväll varannan vecka kommer en kasse full med råvaror. Och fem recept. Det har visat sig vara riktigt bra. Enkla rätter, men sådant vi aldrig skulle ha provat på själva. Mycket grönsaker och rutfrukter, men ingen oskön fettfri-anda.


Vi har hittat en favorit nu i veckan. Kycklinglårfilé med cidersås och ljummen rotfruktssallad. Jo, vi har justerat receptet lite. Men i stort gör Lina ett bra jobb. Vi tyckte det var godare utan bulgur som ingick i recepet - det kan man såklart lägga till om man vill. Dra då ner lite på mängden rotfruktssallad istället.


1-2 palsternacka

1-2 morötter

Solrosskott

1 Äpple

4-5 scharlottenlökar

3-400 g kycklinglårfilé

1,5 dl matlagningsgrädde

33 cl äppelcider

smör

1 tsk torkad rosmarin

olja

salt&peppar

Kycklingbuljong + 1/2 dl vatten

1/2-1 msk Maizenaredning


1. Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba palsternackor och morot, och skär i klyftor. Skala och skär schalottenlöken mitt itu på längden. Lägg i ugnsäker form, ringla över lite olivolja och strö över torkad rosmarin, salt och peppar. Ställ in i ugnen i 20 min. När rotfrukterna är klara, blanda med 1/2 ask solrosskott och 1 äpple i tunna skivor.


2. Bryn kycklinglårfilén i smör och lite olja. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och låt kycklingen bli genomstekt (ca 8-10 min).


3. Cidersåsen: koka upp äppelcider, vatten, grädde, kycklingfond. Låt koka 5-6 minuter och vispa ner maizenaredning.


4. Servera kyckling, rotfruktssallad och sås.


Om ni vill dricka ett gott vin till, finns flera alternativ.

  • Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899), 115 kr. Torr, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, päron, melon, citron och mineral.
  • Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2007 (nr 96673), 195 kr – lite sötare men med ordentlig syra som står upp mot cidersyran. Halvtorrt, nyanserat, mycket friskt vin med inslag av aprikos, honung, mineral, citrus och gula äpplen. Dock tillfällig på systemet, så skynda.
  • Torres Gran Viña Sol Chardonnay Penedès Spanien. Nr 2459. Pris: 70 kr. Mycket bra chardonnay i sin prisklass – tropisk frukt, äppeltoner, lite mineral och frisk syra.
Av Anna Nordberg - 9 september 2009 20:41

Efter sista "huvudrätten" i avsmakningsmenyn till föräldrarna, kommer efterrätt. Äntligen. Fryst Zabaione är utmärkt när du har mycket att fixa med under en middag. Allt kan förberedas innan. Och den är fräsch och god. Utmärkt tillsammans med en fruktigt söt och lätt bubblande Muscato d'Asti.


Fryst Zabaione med melon

Dryck: Bricco Quaglia Moscato d’Asti, 2007. Om den inte finns kvar på systemet längre, prova med t ex Moscato d'Asti Cascinetta 2008. Den är dock inte riktigt lika bra. Du kan också chansa på någon Moscato d'Asti ur beställningssortimentet - jag har inte testat dessa själv.



1 ½ dl portvin (vit)

1 dl strösocker

1 ½ gelatinblad

4 äggulor

3 dl vispgrädde


Sås:

1 liten mogen galiamelon

1-2 msk strösocker

saften av 1 citron


Dekoration:

Myntablad

Jordgubbar (skivade)


Värm upp portviner i en stor kastrull tillsammans med sockret, men låt det inte börja koka. Rör om tills sockret har löst sig. Ställ åt sidan.


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Ta upp bladen, krama ur dem en aning och lägg dem på hushållspapper.


Vispa äggulorna pösiga och häll under omrörning ner dem i en tunn stråle i det varma vinet. Blanda ner gelatinet och rör tills blandningen svalnat.


Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner den i blandningen. Fördela zabaionen i mindre portionsskålar (inte ända upp till kanten, lämna lite rum för melonsåsen). Låt stå i minst 3 timmar i frysen.


Skala och kärna ur melonen. Skär den i små bitar. Vispa/mixa ihop melon, socker och citronsaft till en sås. Låt stå kallt tills det är dags för servering.


Ta ut zabaionen ca 10-15 min innan servering. Häll melonsåsen över zabaionen. Servera med jordgubbar och myntablad som dekoration.


 



Av Anna Nordberg - 31 augusti 2009 20:22


Efter en mellanrätt i form av minibruschetta med halomiost, så kom första "huvudrätten" i avsmakningsmenyn till föräldrarna. Signerad min bror Pelle. En underbart mustig indisk currygryta, som dock kräver lång tillagningstid och inköpslista. Bror med sambo Johanna serverade ett basmatiris till. Ett äkta naanbröd är såklart ett alternativ. Om du lyckas få till det. 


Till denna rätt hade jag chansat på en pinot noir, av det fruktiga och kryddiga slaget. En Stoneleigh Pinot Noir 2008 från Nya Zeeland. Jag tyckte nämligen att det var dags för ett rödvin vid det här laget. Och det funkade faktiskt finfint. Även om 2008 är ugnt. 


Du kan läsa en summering av avsmakningsmenyn under separat blogginlägg.


Indisk lammcurry med garam masala (6 portioner)


Dryck: en halvtorr Riesling, en fruktig och relativt mogen Riesling (t ex en Dr Loosen Ürziger Würtzgarten Riesling Spätlese - finns inte på systemet dock) eller en fruktig och lite kryddig Pinot Noir (t ex Stoneleigh Pinot Noir 2008). Indisk öl är såklart ett utmärkt alternativ.


Notering: den här rätten påbörjas en dag i förväg, för ordentlig marinering. Gör en ordentlig sats även om det bara ska vara avsmakningsportioner – den är perfekt att frysa in eller spara i kylskåpet några dagar. Receptet är hämtat från Jens Linders bok Långkok, dock har bror plockat bort grädden ur originalreceptet. Helt okaraktäristiskt för mig så tycker jag att det blir godare utan.



900 g urbenad lårfilé av kyckling eller 1 stor hel kyckling (1 ½ kg)

100 g normalsaltat smör

2 tsk spiskummin

4 tsk honung

1 tsk nymald svartpeppar

1 msk pressad lime


makhanisås:

800 g krossade tomater (2 burkar)

0.5 tsk torkad bockhornsklöver

2-3 st finhackade jalapeño eller annan mild chili

4 st kryddnejlikor

1 tsk salt

1.5 dl vatten


marinad:

1.5 dl tjock yoghurt (turkisk eller grekisk)

1 tsk salt

1 msk pressad lime

6 st pressade vitlöksklyftor

3 cm finhackad färsk ingefära

2 msk garam masala

2 tsk chilipulver

2 tsk mald koriander

2 tsk mald bockhornsklöver

1 tsk mald spiskummin


1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig, ugnsfast form. Skär kycklingköttet i 2 centimeter tjocka strimlor (eller stycka den hela kycklingen i 8 - 10 bitar).

2. Gnid in bitarna i marinaden och låt dem stå täckta i kylen över natten (har man bråttom funkar det med ett par timmar också, men smaken blir inte lika djup).

3. Nästa dag : Blanda alla ingredienser till såsen och sjud den i en kastrull i 20 minuter under omrörning. På så vis tjocknar såsen och mognar i smak. Ställ åt sidan så länge.

4. Värm ugnen till 225 grader. Ställ in den ugnsfasta formen med kycklingen i marinaden och baka i 10 minuter. Sänk värmen och baka i ytterligare 5 minuter eller tills kycklingen precis är genomkokt. Kycklingben tar lite längre tid.

5. Smält under tiden smör i en stor gryta och strö ner spiskummin. Låt fräsa några minuter. Tillsätt honung, svartpeppar och lime.

6. Häll makhanisåsen i smörblandningen. Tillsätt kycklingen och låt alltsammans sjuda i 5 minuter i grytan.

7. Servera med basmatiris.

Av Anna Nordberg - 29 augusti 2009 12:33

Trea på avsmakningsmenyn till föräldrarnas 30-åriga bröllopsdag, var en riktig höjdpunkt. Och dessutom enkel att göra! En förfinad variant av ärtsoppa med fläsk. Till det en underbar vit Bourgogne från 2005. Ett fantastiskt vin som hade kunnat vara ännu lite mognare. Du kan läsa en summering av avsmakningsmenyn under separat blogginlägg.



"Ärtsoppa med fläsk" (6 små portioner eller förätter)


Dryck: en vit Bourgogne, eller annan elegant Chardonnay. Vi drack en Chassagne-Montrachet Morgeot Premier Cru 2005, ur beställningssortimentet. Den är värd sina 399 kr.

 


1 gul lök

3 kvistar timjan

1 tsk smör

5 dl hönsbuljong

¾ dl grädde

3 dl gröna ärtor

1 tsk champagnevinäger

salt

50 g fläskbog i tunna strimlor

6 st medelstora crustader

ev lite krasse för dekoration


Fräs lök och timjan i smör sakta ca 8 minuter, tillsätt buljong, vinäger och grädde, koka upp. Tillsätt ärtorna och koka upp. Mixa soppan helt slät och grön, passera genom finmaskig sil. Häll tillbaka soppan i en kastrull och smaka av med salt. Stek fläskstrimlorna krispiga (ev i lite smör), låt rinna av på hushållspapper. Värm upp soppan och skumma den med en stavmixer. Servera soppan i små skålar på ett fat, bredvid en crustad fylld med krispigt fläsk. Dekorera med krasse och lite timjan.

 

Rätten är inspirerad av ett recept i häftet "Snack", av Tommy Myllymäki för Eniro. 


Av Anna Nordberg - 29 augusti 2009 09:22

Andra rätt i avsmakningsmenyn till föräldrarnas 30-åriga bröllopsdag, var en halstrad tonfisk med en exotiskt fruktig och lite rökig Chenin Blanc.  Du kan läsa mer om avsmakningsmenyn under separat blogginlägg.


Tataki med melon- och mangosalsa (6 små portioner eller förrätter)

Dryck: en fruktig Spätlese Riesling eller med fördel en Chenin Blanc. T ex Bellingham Chenin Blanc 2007 från Sydafrika.


 

 

200 g färsk tonfisk (5-6 cm bred x 2-3 cm hög, rektangulär bit)

Vita sesamfrön

Mynta till dekoration


Japansk marinad:

Solrosolja (och några försiktiga droppar sesamolja)

Chilipulver

Japansk soja

Mörk sirap

Riven ingefära


Melon- och mangosalsa:

1/2 honungsmelon

1/2 mango, riktigt mogen

1/2 moget granatäpple

1/2 dl vatten

1/2 msk honung

2 msk färsk ingefära

2-3 kvistar mynta

2 msk pressad lime


Blanda marinaden och marinera tonfisken i minst 1 timme. Gör sockerlagen till salsan: Koka upp vatten och honung, låt koka 3-4 min utan lock, lyft kastrullen åt sidan, tillsätt finhackad ingefära, strimlad mynta och pressad lime, låt lagen svalna. Skär skalad melon & mango i små bitar och blanda med sockerlagen. Låt stå svalt, men ta ut ca 10 minuter innan servering.


Rulla den marinerade tonfisken i sesamfrön. Salta och peppra. Halstra på högsta värme i matolja, ca 20 sekunder per sida. Skär i tunna skivor och lägg upp på fat bredvid små högar av salsan. Ringla lite av marinaden över tonfisken, och dekorera salsan med myntablad.


Av Anna Nordberg - 27 augusti 2009 23:59

Först ut på avsmakningsmenyn till föräldrarnas 30-åriga bröllopsdag, var en kallrökt lax med torr Riesling.  Du kan läsa mer om avsmakningsmenyn under separat blogginlägg. 


Kallrökt lax med västerbottenkräm (6 små portioner eller förrätter)

Dryck: torr Riesling, t ex Georg Breuer Riesling Sauvage, 2007 (Tyskland)


200 g kallrökt lax, skivad eller i bit

75 g västerbottenost, fint skivad

1 gurka, skalad och tunt skivad med osthyvel (ta bort kärnhuset)

100 g sockerärtor, tunt strimlade

gräslök, fint skuren


Västerbottendressing:

1-2 msk majonnäs (smaka av)

1 dl crème fraiche

½-1 msk sherryvinäger  (smaka av)

½-1 msk anjovisspad (smaka av)

1 msk citronsaft

1-1,5 dl västerbotten, finriven (smaka av)


Vispa ihop ingredienserna till dressingen – lite rinnig konsistens med ostkänsla. Arrangera grönsakerna i botten på ett fat, vik laxskivorna ovanpå och strössla skivad västerbotten och gräslök över. Avsluta med att ringla västerbottendressingen över, eller lägga en spriztad hög bredvid.



Av Anna Nordberg - 27 augusti 2009 22:35

Mina föräldrar firade 30-årig bröllopsdag i somras. Den som har koll på min ålder kan snabbt räkna ut att jag är född i synd. Tillfället måste hur som helst firas. 


Jag och min broder Per spånade. Kom fram till att en avsmakningsmiddag med tillhörande vinpaket vore alldeles utmärkt. Tillagat av oss själva. I föräldrarnas villa i Lottefors, utanför Bollnäs.


Eftersom min andre bror har emigrerat till USA, så involverade vi våra respektive som hjälp i stället. Det blev om jag får säga det själv, en lyckad tillställning.


____


- Meny "Sverige möter resten av världen" - 


Kallrökt lax med västerbottenkräm (Sverige)

Georg Breuer Riesling Sauvage, 2007 (Tyskland)


Tataki med melon- och mangosalsa (Japan)

Bellingham Chenin Blanc 2007 (Sydafrika)


”Ärtsoppa med fläsk” (Sverige)

Chassagne-Montrachet Morgeot Premier Cru, 2005 (Frankrike - Bourgogne)


Mellanrätt


Lammcurry garam masala (Indien)

Stoneleigh Pinot Noir 2008 (Nya Zeeland)


Rosastekt hjortfilé med potatisbakelse och pepparsås (Sverige)

Chateaux La Tour de By 2004 (Frankrike – Bordeaux)

 

Fryst Zabaione med melon (Italien)

Bricco Quaglia Muscato d’Asti, 2007 (Italien)


____



Kom ihåg att uppläggningsfaten och dekorationer är pricken över i. Och självklart ska ni få recepten. Jag publicerar dem en i taget här på bloggen. Med bilder där det finns.


Vad gäller Hjortfilé-rätten så har jag redan skrivit om det receptet. Dock med rådjursfilé den gången. Sök alltså på rådjursfilé här på bloggen, så dyker receptet upp. Sen är det såklart bara att byta ut ”rådjursfilé” mot hjortfilé, och la voilà! Ätes med fördel tillsammans med ett vin från Bordeaux eller Côte du Rhône.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards