Direktlänk till inlägg 8 juni 2014
Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall från Österby gård). Bäst blir det med skärmaskin för jämna, tunna skivor. Ett tips är att använda djupa terakotta-formar med 10 cm diamter till potatisgratängen - det blir vackert, och jag får för mig att det smakar lite bättre...
Till dessa klassiska smaker dricker vi en klassisk Bordeaux: En Cos d'Estournel från 1991. Kanske inte den bästa årgången, men ändå fina lagrade toner som passar utmräkt till maten. Mums var det osofistikerade men sanna ordet.
Rostbiff med potatisgratäng, vinsky och ljummen sparris/spenatsallad (4 pers)
600 g rostbiff (eller fransyska eller fint ytterlår)
6 kvisttomater
1/2 kruka timjan
25 g smör
Flingsalt och nymald svartpeppar
Potatisgratäng:
900 g delikatesspotatis
4 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
1 klick smör
2 dl riven ost
Sky:
3 dl rödvin
1/2 tärning kalvbuljong
1/2 msk maizenaredning
Ljummen sallad:
1 knippe sparris
1 påse babyspenat
1 msk olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 120 grader. Putsa köttet om det behövs, salt och peppra ordentligt. Lägg i ugnssäker form tillsammans med tomat, timjankvistar och smörklickar. Tillaga i ugn till en innertermperatur på 65 grader (för rosa kött).
2. Skala och skiva potatisen. Blanda grädde med pressad vitlök. Smöra 3-4 höga terrakottaformar (ca 10 cm i diameter) eller en gratängform. Varva potatis med peppar och salt. Avsluta med att hälla över gräddblandningen - ska minst täcka 2/3 av potatisen.
3. När köttet är klart: ta ut formen, lyft ur köttet som får vila under folie 20 minuter. Tillsätt vin och smulad buljongtärning i ugnsformen, och mosa tomaten lätt. Dra upp ugnstemperaturen till 215 grader. Ställ in ugnsformen med skyn samt potatisgratängen i ugnen. Sätt en timer på 50 minuter.
4. När skyn har varit inne i ugnen 30 min - ta ut den och sila ner i en kastrull. Skiva köttet i tunna skivor och lägg på ett fat. Förbered sparrisen - skala eller bryt av nederdelen, dela varje sparris i tre delar, skölj babyspenaten.
5. När potatisgratängen varit inne i 40 minuter - strö över riven ost och höj temperaturen till 230 grader.
6. När potatisgratängen är färdig - ta ut den och låt vila 5-10 minuter under folie.
7. Koka upp skyn tillsammans med 1/2 msk maizenaredning, låt puttra 5 min. Smaka av, häll upp i varm såssnipa.
8. Fräs sparris i olivolja, salt och peppar ca 2 minuter. Vänd ned babyspenaten ca 20 sekunder. Lägg upp i varm skål.
9. Servera rostbiffsskivor med potatisgratäng, vinssky och ljummen sparris/spenatsallad.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|