Direktlänk till inlägg 8 juni 2014

Laxpastrami med gravad gurka, sparris med baconmajonnäs, ägghalvor med skagen

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09

 

Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.


Laxpastrami med underbar gravad gurka, syndigt god baconmajonnäs till sparris, samt klassisk skagenröra på påsktraditionella ägghalvor. Servera gärna en fin Chablis till denna förrättsbuffé för ca 4 personer.

 


Snabb laxpastrami med gravad gurka

340 g salmalax (ska ha varit fryst i 3 dygn), utan skinn och ben

½ dl strösocker

¼ dl salt

1 dl finskuren gräslök

½ msk grovmald svartpeppar

Groddgarnering:

1 liten näve Ärtskott

1 liten näve Röd mangold-skott

1 liten näve Alfalfagroddar

1 liten näve Solrosskott

1 ½ msk olivolja

½ msk rödvinsvinäger

½ tsk flingsalt

1 krm nymald vitpeppar

Gravad gurka:

2 gurkor, ekologisk

1 rödlök

6 gräslöksstrån

2 msk strösocker

1 msk salt

2 msk kallpressad rapsolja

1 msk rödvinsvinäger

1 krm nymald vitpeppar


Gör så här:

Gravad gurka:

1. Hyvla gurkan i tunna skivor. Skala och finhacka löken. Strimla gräslöken. Varva gurka, lök och gräslök med socker och salt i en bunke. Låt stå ca 30 min tills gurkan börjar släppa vätska.

2. Låt gurkblandningen rinna av ordentligt i durkslag. Blanda med olja, vinäger och peppar i en tillförslutningsbar plastlåda. Ställ gurkan i kylen och låt mogna 5 timmar. Endast ungefär hälften behövs till laxpastramin – spara resten till t.ex grillade kötträtter.

Laxpastrami:       

1. Putsa laxen om det behövs. Skär av de tunna ändarna på laxbiten, spara till t.ex en fiskgryta. Blanda socker, salt och finhackad gräslök, gnid in laxen med blandningen. Täck med plastfolie och ställ på ett fat i kylen ca 12 timmar.

2. Torka av laxen lätt med hushållspapper, rulla i grovmalen svartpeppar. Halstra i torr, het panna ca 15-20 sekunder per sida. Låt laxen svalna ordentligt i kylen.

3. Vid servering: Vänd groddarna i olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar. Skär laxen med vass kniv i ca 2 cm breda bitar. Lägg hälften av groddarna och ungefär ¼ av den gravade gurkan på ett fint fat, lägg laxskivorna ovanpå. Dekorera med resten av groddarna och ¼ gravad gurka runt laxen. Spara resten av den gravade gurkan.


Sparris med baconmajonnäs

16 späda sparrisar

Svartpeppar och flingsalt

Olivolja

1 pkt bacon, svenskt kött

Baconmajonnäs:

Fett från stekt bacon (silat)

0,5-1 dl rapsolja

½ citron, ekologisk

2 äggulor

2 tsk dijonsenap

Salt och peppar

Gör så här:

1. Tärna bacon, knaperstek i torr panna. Sila av baconfettet i en kopp och lägg de knaperstekta bitarna under folie till servering.

2. Blanda äggulor, dijonsenap och saften från ½ citron i en bunke. Mixa med mixerstav och tillsätt droppvis först baconfettet, sedan rapsolja tills blandingen har en fin majonnäskonsistens. Smaka av med salt och peppar (och ev. lite mer citronsaft).

3. Bryt av/skala bort nederdelen av sparrisarna, fräs på i olivolja, salt och peppar i någon minut – sparrisarna ska fortfarande vara krispiga.

4. Servera genast de varma sparrisarna med baconmajonnäs toppad med krispiga baconbitar.


Ägghalvor med skagenröra

4 stora ägg från utegående höns

500 g räkor med skal

1 knippe dill (ca ½ dl finhackad dill till skagenröran, små kvistar till dekoration)

1-2 dl rapsolja

½-1 citron, ekologisk

2 äggulor

2-3 tsk dijonsenap

Salt och peppar

Gör så här:

1. Skala räkorna och dela grovt.

2. Koka äggen, tills äggulan är fast men inte för hård (ca 7-8 minuter från det att vattnet kokar). Låt svalna och skala sedan, dela i halvor.

3. Blanda äggulor, dijonsenap och saften från ½ citron i en bunke. Mixa med mixerstav och tillsätt droppvis rapsolja tills blandingen har en fin majonnäskonsistens. Smaka av med salt och peppar (och ev. lite mer citronsaft och dijonsenap).

4. Blanda majonnäs med räkor och finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.

5. Lägg upp ägghalvor på fint fat, klicka på skagenröra och dekorera med en liten dillkvist.




 
 
classyresumewriter.com

classyresumewriter.com

22 juli 2016 10:08

The recipe is cool! But I advice you to add more spinach and parsley to make the course more savoury!

http://classyresumewriter.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 1 december 2013 16:50


Igår bjöd maken på middag. Vi hade plockat upp fin entrecôte från Österbygård, men efter fredagens oxfilémiddag ville vi göra något annorlunda.   Maken inspirerades av Jamie Oliver och lagade en riktigt fräsch och god nudelsallad med asiatiskt kr...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards