Direktlänk till inlägg 8 juni 2014
Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.
Laxpastrami med underbar gravad gurka, syndigt god baconmajonnäs till sparris, samt klassisk skagenröra på påsktraditionella ägghalvor. Servera gärna en fin Chablis till denna förrättsbuffé för ca 4 personer.
Snabb laxpastrami med gravad gurka
340 g salmalax (ska ha varit fryst i 3 dygn), utan skinn och ben
½ dl strösocker
¼ dl salt
1 dl finskuren gräslök
½ msk grovmald svartpeppar
Groddgarnering:
1 liten näve Ärtskott
1 liten näve Röd mangold-skott
1 liten näve Alfalfagroddar
1 liten näve Solrosskott
1 ½ msk olivolja
½ msk rödvinsvinäger
½ tsk flingsalt
1 krm nymald vitpeppar
Gravad gurka:
2 gurkor, ekologisk
1 rödlök
6 gräslöksstrån
2 msk strösocker
1 msk salt
2 msk kallpressad rapsolja
1 msk rödvinsvinäger
1 krm nymald vitpeppar
Gör så här:
Gravad gurka:
1. Hyvla gurkan i tunna skivor. Skala och finhacka löken. Strimla gräslöken. Varva gurka, lök och gräslök med socker och salt i en bunke. Låt stå ca 30 min tills gurkan börjar släppa vätska.
2. Låt gurkblandningen rinna av ordentligt i durkslag. Blanda med olja, vinäger och peppar i en tillförslutningsbar plastlåda. Ställ gurkan i kylen och låt mogna 5 timmar. Endast ungefär hälften behövs till laxpastramin – spara resten till t.ex grillade kötträtter.
Laxpastrami:
1. Putsa laxen om det behövs. Skär av de tunna ändarna på laxbiten, spara till t.ex en fiskgryta. Blanda socker, salt och finhackad gräslök, gnid in laxen med blandningen. Täck med plastfolie och ställ på ett fat i kylen ca 12 timmar.
2. Torka av laxen lätt med hushållspapper, rulla i grovmalen svartpeppar. Halstra i torr, het panna ca 15-20 sekunder per sida. Låt laxen svalna ordentligt i kylen.
3. Vid servering: Vänd groddarna i olivolja, vinäger, flingsalt och vitpeppar. Skär laxen med vass kniv i ca 2 cm breda bitar. Lägg hälften av groddarna och ungefär ¼ av den gravade gurkan på ett fint fat, lägg laxskivorna ovanpå. Dekorera med resten av groddarna och ¼ gravad gurka runt laxen. Spara resten av den gravade gurkan.
Sparris med baconmajonnäs
16 späda sparrisar
Svartpeppar och flingsalt
Olivolja
1 pkt bacon, svenskt kött
Baconmajonnäs:
Fett från stekt bacon (silat)
0,5-1 dl rapsolja
½ citron, ekologisk
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Gör så här:
1. Tärna bacon, knaperstek i torr panna. Sila av baconfettet i en kopp och lägg de knaperstekta bitarna under folie till servering.
2. Blanda äggulor, dijonsenap och saften från ½ citron i en bunke. Mixa med mixerstav och tillsätt droppvis först baconfettet, sedan rapsolja tills blandingen har en fin majonnäskonsistens. Smaka av med salt och peppar (och ev. lite mer citronsaft).
3. Bryt av/skala bort nederdelen av sparrisarna, fräs på i olivolja, salt och peppar i någon minut – sparrisarna ska fortfarande vara krispiga.
4. Servera genast de varma sparrisarna med baconmajonnäs toppad med krispiga baconbitar.
Ägghalvor med skagenröra
4 stora ägg från utegående höns
500 g räkor med skal
1 knippe dill (ca ½ dl finhackad dill till skagenröran, små kvistar till dekoration)
1-2 dl rapsolja
½-1 citron, ekologisk
2 äggulor
2-3 tsk dijonsenap
Salt och peppar
Gör så här:
1. Skala räkorna och dela grovt.
2. Koka äggen, tills äggulan är fast men inte för hård (ca 7-8 minuter från det att vattnet kokar). Låt svalna och skala sedan, dela i halvor.
3. Blanda äggulor, dijonsenap och saften från ½ citron i en bunke. Mixa med mixerstav och tillsätt droppvis rapsolja tills blandingen har en fin majonnäskonsistens. Smaka av med salt och peppar (och ev. lite mer citronsaft och dijonsenap).
4. Blanda majonnäs med räkor och finhackad dill. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg upp ägghalvor på fint fat, klicka på skagenröra och dekorera med en liten dillkvist.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|