Direktlänk till inlägg 1 december 2013
Igår bjöd maken på middag. Vi hade plockat upp fin entrecôte från Österbygård, men efter fredagens oxfilémiddag ville vi göra något annorlunda.
Maken inspirerades av Jamie Oliver och lagade en riktigt fräsch och god nudelsallad med asiatiskt kryddad entrecôte och ingefärsdressing. Det blev dessutom över till söndagsmiddag!
Vi skippade vinet, men annars passar en torr, fruktig Riesling bra till. Eller en halvtorr Riesling, med bra syra.
Asiatisk nudelsallad med entrecôte och ingefärsdressing (4 pers.)
450 gram entrecôte (eller rostas)
2 tsk Kinesisk fem-krydda
olivolja
Sallad
50 gram cashewnötter
1 msk solroskärnor
2 msk sesamfrö
200 gram risnudlar, tunna
1 huvud romansallad
1 st morot, stor
1 knippa(en) rädisor
0,5 st gurka
1 knippa(en) koriander
3 st salladslök(ar)
1 ask smörgåskrasse
1 ask alfalfagroddar
Dressing
100 g inlagd ingefära (alt. 5 cm riven ingefära + lite risvinäger och socker)
2 st limefrukt(er)
1 msk fisksås
1 msk soya, mörk
0,5-1 msk sesamolja
0,5 st röd chilifrukt
Gör så här:
1. Torrosta cashewnötterna, solroskärnorna och sesamfröna i stekpannan och skaka om den regelbundet tills alltihop har fått fin färg, häll dem sedan i en skål, ställ tillbaka stekpannan på plattan och vrid upp värmen till högsta.
2. Lägg nudlarna i en skål med en nypa salt och häll på kokande vatten så att det täcker nudlarna.
3. Gnid köttet med salt, peppar och fem-krydda och stek i pannan med 1 matsked olivolja, vänd det en gång i minuten tills det är stekt som du vill ha det. Bör vara rosa, inte genomstekt! När köttet är klart, flytta det till en skärbräda för att vila.
4. Blanda ingefära, saften från 1 eller 2 lime, fisksås, soja och sesamolja, strimla sedan chilin fint och tillsätt den.
5. Ansa sallaten och strimla bladen, lägg upp på ett stort fat.
6. Riv moroten grovt över på ett rivjärn. Dela rädisorna i halvor, grovhacka gurkan och hälften av korianderbladen och ansa och skiva salladslökarna tunt. Lägg alla grönsakerna på brickan, klipp över krasse och strö på alfalfagroddarna.
7. Häll av vattnet från nudlarna, skölj med kallt vatten och låt dem rinna av igen. Lägg dem sedan på brickan tillsammans med det andra.
9. Skiva köttet, lägg det på salladen och häll över eventuellt köttsaft.
10. Strö över nötterna och ringla hälften av dressingen över. Servera resten av dressingen vid sidan om.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|