Direktlänk till inlägg 1 december 2013

Asiatisk nudelsallad med entrecôte, cashew och ingefärsdressing

Av Anna Nordberg - 1 december 2013 16:50

Igår bjöd maken på middag. Vi hade plockat upp fin entrecôte från Österbygård, men efter fredagens oxfilémiddag ville vi göra något annorlunda.


Maken inspirerades av Jamie Oliver och lagade en riktigt fräsch och god nudelsallad med asiatiskt kryddad entrecôte och ingefärsdressing. Det blev dessutom över till söndagsmiddag!


Vi skippade vinet, men annars passar en torr, fruktig Riesling bra till. Eller en halvtorr Riesling, med bra syra. 


 

Asiatisk nudelsallad med entrecôte och ingefärsdressing (4 pers.)

450 gram entrecôte (eller rostas)

2 tsk Kinesisk fem-krydda

olivolja

Sallad

50 gram  cashewnötter

1 msk  solroskärnor

2 msk  sesamfrö

200 gram  risnudlar, tunna

1 huvud  romansallad

1 st  morot, stor

1 knippa(en)  rädisor

0,5 st  gurka

1 knippa(en)  koriander

3 st  salladslök(ar)

1 ask  smörgåskrasse

1 ask  alfalfagroddar

Dressing

100 g inlagd ingefära (alt. 5 cm riven ingefära + lite risvinäger och socker)

2 st  limefrukt(er)

1 msk  fisksås

1 msk  soya, mörk

0,5-1 msk  sesamolja

0,5 st röd chilifrukt


Gör så här: 

1. Torrosta cashewnötterna, solroskärnorna och sesamfröna i stekpannan och skaka om den regelbundet tills alltihop har fått fin färg, häll dem sedan i en skål, ställ tillbaka stekpannan på plattan och vrid upp värmen till högsta.

2. Lägg nudlarna i en skål med en nypa salt och häll på kokande vatten så att det täcker nudlarna.

3. Gnid köttet med salt, peppar och fem-krydda och stek i pannan med 1 matsked olivolja, vänd det en gång i minuten tills det är stekt som du vill ha det. Bör vara rosa, inte genomstekt! När köttet är klart, flytta det till en skärbräda för att vila.

4. Blanda ingefära, saften från 1 eller 2 lime, fisksås, soja och sesamolja, strimla sedan chilin fint och tillsätt den.

5. Ansa sallaten och strimla bladen, lägg upp på ett stort fat.

6. Riv moroten grovt över på ett rivjärn.  Dela rädisorna i halvor, grovhacka gurkan och hälften av korianderbladen och ansa och skiva salladslökarna tunt. Lägg alla grönsakerna på brickan, klipp över krasse och strö på alfalfagroddarna.

7. Häll av vattnet från nudlarna, skölj med kallt vatten och låt dem rinna av igen. Lägg dem sedan på brickan tillsammans med det andra.

9. Skiva köttet, lägg det på salladen och häll över eventuellt köttsaft.

10. Strö över nötterna och ringla hälften av dressingen över. Servera resten av dressingen vid sidan om.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07


Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12


En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se