Direktlänk till inlägg 1 december 2013

Råmarinerad pilgrimsmussla med chilidressad tomat och korianderaioli, därtill Riesling

Av Anna Nordberg - 1 december 2013 16:23

Middag för Brommavänner i fredags. Försenat Paris-flyg gav en något försenad make, men gästerna mutades med champagne. Hann också få tips av arkitekt Jonas angående balkongbygge, så på det hela taget en lyckad fördrink. 


Till förrätt bjöds på tunnskivad, råmarinerad pilgrimsmussla med tomater i chilidressing och en aioli på koriander. Publikfriande och ganska enkel förrätt som inspirerats av ett recept i Allt om Mat, med bara några små justeringar. Rätten går bra att förbereda fram till steg 4. 


En torr Riesling med fruktighet passar bra till rätten, för att möta syra, hetta och lite fetma från aiolin. I fredags blev det en prisvärd Hugel Gentil (94 kr på Systembolaget), med både äpplen och grapefrukt.


Till huvudrätt oxfilé med tryffelpotatispuré, men därom förtäljs i separat inlägg.


     

Råmarinerad pilgrimsmussla med chilidressad tomat och korianderaioli (4 pers)

4 st pilgrimsmusslor

1 pkt små tomater i olika färger (ex av typ coctail)

1 liten röd chili (testa hur het den är, ta bara halva om den är het)

1 liten citron (2 + 2 msk)

2 msk rapsolja

Salt

Korianderaioli:

1 liten vitlöksklyfta, pressad

1 tsk pressad lime

1 tsk dijonsenap

2 äggulor

1 1/2 msk hackad koriander

1 msk hackad gräslök

3/4 dl olivolja

1/2 dl rapsolja 

2 krm salt


Gör så här:

1. Skär tomaterna i halvor. Kärna ur och finhacka chilin, blanda chilin med 2 msk citronsaft, 2 msk rapsolja och 1 krm salt. Blanda dressingen med tomaterna - ställ åt sidan till servering. 

2. Korianderaioli: Blanda limesaft, senap, äggulor, pressad vitlök och örter. Häll i oljan under kraftig vispning (tunn stråle i början). Lägg aiolin i en engångssprits, förvara svalt till servering.

3. Skär pilgrimsmusslorna i tunna skivor, lägg i en skål.

4. Vid servering: Häll över 1-2 msk citronsaft och 2 krm salt över pilgrimsmusslorna. Fördela musselskivorna på tallrikar, placera ut tomaterna och dropa över chilimarinaden. Spritsa ut koriandermajonnäs och dekorera med lite koriander. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07


Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12


En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se