Direktlänk till inlägg 3 november 2013

Avokado- och räksallad med thaidressing, sen Boeuf Bourguignon och Nougatpannacotta

Av Anna Nordberg - 3 november 2013 21:30

I väntan på ugn i vår oas tillagas fantasifulla middagar på och utanför spisplattor. I helgen bjöds till förrätt en krispig thaiinspirerad sallad med avokado, räkor, grön curry, kokosmjölk, jordnötter och annat gott. Höstens favorit Boeuf Bourguignon till huvudrätt (igen) - delar med mig av bästa receptet.


Till efterrätt hade jag tänkt mig lakritspannacotta, men det ville inte Coop Forum Strängnäs veta av så det blev improviserat en pannacotta med nostalgisk smak av nougat. En helt egen skapelse alltså - ganska mäktig, men fina syrliga hallon friskar upp. Lägg till hackad pistage för lite crunch. Det skulle säkert passa bra med urgröpt passionsfrukt också, istället för hallon. 


Till förrätten bjöd vi på en lagrad Riesling från Alsace - fin karaktär och en touch petroleum från mognad, inte för söt men ändå lite frukt till thaismakerna. 


Som sig bör bjöds en röd Bourgogne till huvudrätten. Från vinresan förrförra sommaren. En Jean-Luc Joillet Beaune Montagne Saint Désiré 2004. 


Till efterrätten skulle vi ha bjudit på en Tokaji eller Vin Santo, men vi missade att det var alla helgons dag. Alltså artificiell söndag även för Systembolaget. Fick bli kaffe och konjak istället. 


Kanske inte det bästa fotot på grytan, ljustillgången något begränsad på lantstället. Ni får hålla till godo. 


       

Avokado- och räksallad med thaidressing (4 personer)

500 g räkor

1 st avokado

2 dl böngroddar

1/2 gurka

1 morot (inte för stor)

1/2 påse babyspenat

Dressing:

2 msk rapsolja 

1 st lime, saften

1 1/2 dl jordnötter, finhackade

2 tsk grön currypasta

1 tsk honung

1 liten burk kokosmjölk (ca 1 dl)

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt

Garnering:

Kokosflingor (ca 1/2 dl)

Vitlöksgroddar


1. Skala räkorna, dela i halvor. Rosta lätt kokos till garnering. 

2. Skölj groddar och spenat, låt rinna av. Kärna ur och skala gurkan, skär i stavar eller mindre bitar. Skala morot och riv grovt på rivjärn. Skär avokadon i mindre bitar. Lägg alla grönsaker i en skål.

3. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Smaka av med salt på slutet. 

4. Häll dressingen över grönsakerna och blanda lätt. Vänd ner räkorna. 

5. Lägg upp i portionsskålar, strö över rostade kokosflingor och servera genast. 


   

Boeuf Bourguignon (4-6 personer)

1 kg högrev (eller bog)

1 msk smör, till stekning

Salt och peppar

1 gul lök, stor

1 st morot, skivad

2 msk vetemjöl

2 msk tomatpuré

2 st vitlöksklyftor, pressade

10 st svartpepparkorn

1 st lagerblad

1 kvist timjan

2 st oxbuljongtärningar

75 cl vin, flaska, rött

0,2-0,5 l vatten, kallt

1 msk soja, kinesisk

Tillbehör

10-12 st steklökar (små)

150 g svamp, färsk (små)

1 pkt bacon

Potatispuré

1 kg potatis (mjölig)

50 g smör

2,5 dl grädde


1. Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.
2. Bryn köttet i smör i omgångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Skala, klyfta och stek gul lök tillsammans med skivad morot i smör på medelhög värme ca 5 min. Vispa ur pannan med lite vatten och lägg över i grytan. 
3. Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, soja och vatten så att det täcker allt. Blanda väl och ge grytan ett uppkok. 
4. Låt grytan sjuda på låg värme, med locket lite på glänt, 2-2 1/5 timmar. Köttet är färdigt när det tenderar att falla sönder.

5. När det är ca 30 min kvar: skala och koka potatisen mjuk. Koka upp smör och grädde i kastrull, håll varm. 
6. När det är ca 20 min kvar: skär bacon i mindre bitar (eller klipp), fräs nästan kranpriga i torr panna. Lägg på hushållspapper för att rinna av. Skala steklöken. Dela stora champinjoner och steklökar, behåll annars hela. Fräs steklök i smör en stund på medelvärme under omrörning, lägg i svampen och stek till löken har mjuknat (men har kvar spänst) och svampen har fin färg. 

7. Vid servering: vispa ner varm smörgräddblandning (elvisp) i potatisen, till puré. Plocka ur lagerblad och timjankvist ur grytan (och pepparkornen om du hittar dem). Servera potatispuré med mustig boeuf bourguignon.



Nougatpannacotta med halloncoulis och pistage (4 pers)

125 g nougat 

4 dl vispgrädde

2 msk socker

1,5 gelatinblad

1/2 vaniljstång

Tillbehör:

1/2 dl skalade pistagenötter, hackade

1 ask hallon

1-2 tsk socker

1 st lime, skalet


Gör så här: 

1. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Riv nougaten grovt på rivjärn.

2. Koka upp vispgrädde, socker och urskrapade vaniljfrön (lägg med stången i uppkoket också). Sänk värmen och rör ner nougaten så att den smälter. Ta av kastrullen från plattan, krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner i gräddblandningen.

3. Låt blandingen svalna något, häll upp i portionsskålar eller formar. Låt svalna ytterligare, rör ev. om en gång. Lägg över plast och ställ in i kylen ca 2 timmar.

4. Mosa och koka hallonen tillsammans med socker och limeskal, till sockret har lösts upp och hallonen är mosade. Passera genom finmaskig sil. Låt svalna. 

5. Servera pannacotta direkt ur portionsskål eller uppstjälpt på tallrik (använd då kniv runt kanterna), med halloncoulis och hackad pistage. 







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards