Direktlänk till inlägg 15 september 2013

Lammcurry med mangochutney, naanbröd och Riesling Spätlese, sen Lakrits- och hallonkaka

Av Anna Nordberg - 15 september 2013 18:33

Middag med Eric och Alexandra (och förtjusande Alicia) igår. Jag hade rollen av sous chef för ovanlighetens skull  – till min käre mans ambitiösa meny.


Förrätten har vi gjort förut – Laxcarpaccio med avokadokräm och parmesankrisp. Den går att förbereda och är inte för tung. Receptet hittar du genom att söka på ”Laxcarpaccio”. Kan påminna om att vara försiktig med chilin – den ska inte ta över så testa dig fram. Servera gärna Chablis (ex. från Joseph Drouhin) eller Sauvignon Blanc (ex. från Walnut Block wines) till.


Till huvudrätt tog maken i med storsläggan. Lammcurry, hemgjord mangochutney och hemgjort naanbröd. Funkade faktiskt riktigt bra att göra naanbröd, erkänner att jag hyste vissa tvivel. Mangochutneyn blev supergod. Det är rejält med hetta i grytan, därför passar en halvtorr Riesling bäst om du önskar vin till. Ur vinkylen plockades en flaska 2007 Schloss Johannisberg Riesling Grünlack Spätlese.  Medelfylligt vin, med typiska aromer för en halvtorr Riesling – ananas, gula äpplen balanserat med citrus, lite petroleum. Sötman i smaken behövs för att möta hettan i maten, och syran fräschar upp.


Tips tillagning av huvudrätt: Börja med grytan ca 3 timmar innan gästerna kommer. Under tiden den puttrar – gör naanbrödsdegen som ska jäsa 2,5h, och mangochutneyn som läggs upp på burk för att svalna. När gästerna kommer – kavla ut naanbröden och lägg dem att jäsa en andra gång till precis innan servering, då de bakas i ugn och serveras varma. Grytan kan stå på låg värme fram till servering - det gör inget om den står längre än angiven tid, vänta med att röra ner yoghurten bara.


Till efterrätt valdes en enkel sak. En hallon- och lakritskaka med vaniljglass. God kombo, gillas av de flesta. Kakan kan förberedas och serveras sval, eller sättas in i ugnen ungefär när varmrätten serveras – om du vill servera den varm till vaniljglassen. Till dessertvin valdes 2007 Georg Breuer Riesling Auslese.  Balanserad botrytissötma – tropisk frukt och lite citrustoner.  Lång eftersmak.


Vill också slå ett slag för goda alkoholfria alternativ till maten. Låt bli de alkoholfria vinerna är min rekommendation - leta annorstädes. Alexandra som var designated driver fick en pärlande Beo Blood Orange Hibiscus (finns även Äpple Grönt te) till fördrink och förrätt, och en något sötare Äppelmust Ingrid Marie till huvudrätt och efterrätt. Båda finns på Systembolaget.


       

Lammcurry med mangochutney och naanbröd (6 pers)

1 1/5 kg grytbitar från lamm, finputsade

4 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 röd chili

3 msk matolja

1 1/2 tsk malen kardemumma

1 1/2 tsk malen koriander

1 msk malen spiskummin

1 1/2 tsk stötta dillfrön

1 krm malda nejlikor

5-6 cm ingefära, riven

500 g krossade tomater

0,5 l vatten

2 dl matyoghurt

salt och peppar

Mangochutney:

3 st mogna mangofrukter

1 bit ingefära, ca 4-5 cm

1-2 st chilifrukter (beroende på styrka)

1 tsk stött koriander (kan uteslutas)

1 dl råsocker

3 msk äppelcidervinäger

1 tsk curry

1 krm cayennepeppar

1 nypa salt

Naanbröd:

7,5 dl vetemjöl

2 dl mjölk

1 ägg

1 dl naturell yoghurt

2 msk matolja

1 tsk salt

2 tsk strösocker

1/2 tsk bakpulver

2 tsk torrjäst

lite solrosolja till gräddningen

Tillbehör:

Basmatiris

Koriander


Gör så här:

1. Skala och skiva lök och vitlök. Dela, kärna ur och strimla chilin.

2. Fräs lök och chili sakta i oljan ca 10 minuter. Lägg i grytbitarna och blanda dem med löken och kryddorna.  Rör ner ingefära, tomater och vatten.

3. Koka grytan sakta utan lock ca 30 minuter. Lägg på locket och koka ytterligare ca 2 timmar, eller tills köttet är mört och nästan faller sönder.

4. Rör ner matyoghurt och smaka av med salt och peppar.

Mangochutney:

1. Skala och skär mangon i ca 1.5-2 cm bitar, skala och finstrimla ingefäran.

2. Klyv chilin och ta bort kärnor och hinnor, finhacka.

3. Blanda alla ingredienser i en gryta, sjud på svag värme ca 30 minuter.

4. Häll upp på rena varma burkar, så håller den längre.

Naanbrödet:

1. Lägg mjölet i en skål och ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och 1/2 dl av mjölken.

2. Häll blandningen över mjölet och blanda. Häll i mjölken lite i taget och knåda tills degen känns smidig och inte kladdar. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 1/2 timme. Sätt ugnen på grill, högsta värme, och pensla tre bakplåtar tunt med olja.

3. Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25–30 cm lång och 12–15 cm bred. Lägg två bröd på varje plåt och låt dem jäsa 20 minuter under duk.

4. Pensla bröden snabbt med lite vatten. Sätt in plåtarna, en i taget, högt upp i ugnen och grädda bröden 2–3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar. Servera varma.

Vid servering:

1. Servera lammgrytan med basmatiris, mango chutney och varmt naanbröd.


     

Lakrits och hallonkaka (10 bitar)

3 st  ägg

3,5 dl  socker

125 gram  smör, smält

3,75 dl  vetemjöl

1 st  citron(er), finrivet skal av

1 msk  socker

0,5 msk  maizena

2,5 dl  hallon

4-5 st  mjuk lakritskola, (Kick lakrits)

Dekoration:

1 msk  florsocker

Hallon

Myntablad


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, vetemjöl och citronskal och blanda till en jämn smet.

3. Blanda socker och maizena i en skål och vänd ner hallonen. Häll smeten i formen. Strö över hallonen och klipp eller skär kolan i bitar och strö dem över smeten.

4. Grädda längst ner i ugnen i 35–40 minuter. Låt kakan svalna. Skär i bitar och pudra över florsocker. Servera med hallon och några myntablad.

Receptet är hämtat från Tasteline. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards