Direktlänk till inlägg 8 september 2013
Vardagsrätt nummer två. En god sensommarkyckling med kantarell och en touch av vilt. Kan helt enkelt döpas om till höstkyckling om ett par veckor. Praktiskt.
Ur vinkylen plockas en Pinor Noir fram – helst en fransos. Kan vara en Jean-Luc Joillot Beaune Montagne Saint Désiré 2008. Har hört en del mindre smickrande om 2005:an, men här tycker jag att det är bra balans mellan klassiska pinot-toner och ek, med fin syra. Precis som jag kommer ihåg från inköpsresan för två somrar sedan. I just Beaune.
Annars funkar klassikern Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge. Det är ju ändå vardag.
Sensommarkyckling med kantarell och touch av vilt (2 personer)
2 st kycklingfile
2 tsk smör
Sås:
5 tsk Vilt/Kantarellfond
5 msk Madeiravin
5 st Enbär
Ett knippe Persilja (Färsk)
1.5 dl Matlagningsgrädde
2 tsk Vetemjöl
2 tsk Vatten
1 tsk svartvinbärsgelé
Tillbehör:
Ris/vildris
25 g Kantareller Färska/Konserv
(2 msk svartvinbärsgelé)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Bryn kycklingfiléerna i neutral olja och lite smör på medelstark värme.
2. Koka samman viltfond med kantarell, madeira, krossade enbär och persilja i ett par minuter. Sila lagen ner i en ren kastrull och blanda ner matlagningsgrädden.
3. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnssäker form och häll såsen över filéerna. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den i mitten av ugnen ca 25 minuter. Fräs kantarellerna under tiden – krydda med salt och peppar.
4. Håll filéerna varma under folie. Värm upp såsen och red av den med en blandning av vetemjöl och vatten. Låt såsen sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Serveras med vildris/råris, frästa kantareller och svartvinbärsgelé (kokt potatis eller pasta funkar också).
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|