Direktlänk till inlägg 9 juni 2013

Vattenmelonsallad, sen klassisk tjälknöl på nöt med Norra Rhône-Syrah från 1983

Av Anna Nordberg - 9 juni 2013 20:14

   

Middag med vänner Juha och Maria igår, samt söta Ines och Hilda. Bjöd på en klassisk tjälknöl och potatisgratäng – de yngre besökarna var inte riktigt lika begeistrade som oss vuxna. Vi använde bogstek av nöt den här gången, men det blir ännu bättre med ytterlår. Vi passade på att korka upp ett auktionsinköp som är på väg över peaken – en Jaboulet La Chapelle Hermitage från 1983. Blir som ett barn på julafton när man får korka upp en åldrad raritet. Är på väg över sin peak, men är fortfarande balanserad om än mycket rundad - röd frukt, oliver, läder och andra fina Norra Rhône-signaturer. Gott! 


Innan huvudrätt bjöds på sallad av vattenmelon, fetaost, salladslök, mynta och ruccola, med en lätt dressing av olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar. Underbart somrigt och inget recept behövs. Till detta dricks med fördel rosé, t.ex storfavoriten Minuty.


 

Klassisk tjälknöl på nöt

1 kg fryst ytterlår av nöt

1,5 liter vatten

1,5 dl salt

1,5 msk socker

10 svartpeppar, hela

8 enbär, hela

3 lagerblad


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 75 grader.

2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen 10-15 timmar beroende av köttetbitens vikt (1-5 kg). Med fördel står den inne över natten. En köttermometer kan stickas in efter några timmar, när köttet har tinat. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt. Själv föredrar jag 62 grader.

3. Lag: Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna och häll i en plastpåse (ev. dubbla), lägg i den varma steken när den är klar. Förslut påsen.

4. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Längre tid riskerar att ge ett väldigt salt kött.

5. Skär köttet i tunna skivor och servera med en potatisgratäng till. Köttet kan serveras ljummet eller kallt.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se