Direktlänk till inlägg 7 juni 2013

Saftiga hamburgare med egenrörd dressing och pommes

Av Anna Nordberg - 7 juni 2013 22:43

Kan varmt rekommendera hemmagjord hamburgare så här i grilltider. Ju mer hemmagjord desto bättre – om man har tid vill säga.


Egen dressing är varken särskilt svårt eller tidskrävande, och blir väldigt mycket godare, utan att överdriva. Närproducerat kött till färsen, vid överkurs maler du även köttet själv. Och pricken över i:et är egna pommes, ganska klurigt men om du får till det når du frityrhimlen. 


Min gräns dras vid hembakat bröd (bakning är icke min starka sida), egenodlade tomater (har varken trädgård, balkong eller kolonilott) och hemystad ost (tror att andra gör det betydligt bättre).


En läskande öl passar säkert bra till, själv väljer jag en Amerikans cabernet sauvignon - t.ex Chateau Smith från en favoritproducent (Charles Smith). Förvisso en beställningsvara, men det är det värt. Beställ höjdarvinet the Creator på samma gång. Om du inte har tid att vänta på beställning kan du alltid testa producentens Boom Boom - en riktig smakbomb som finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Passar bra till rejäla grillrätter, gärna med marinad/glaze.


 

Saftiga hamburgare med egenrörd dressing och dubbelfriterade pommes (4 pers.)

500g nötfärs

1 msk soja

2 schalottenlök, riven

Nymald svartpeppar

Salt

Dressing:

1 dl majonnäs (se recept nedan)

2 msk chilisås

1 liten saltgurka, finhackad

Tillbehör:

4 skivor cheddar

2 tomater i skivor

1 rödlök i skivor

Ev. späda salladsblad

Ev. senap och ketchup

Hamburgerbröd

Pommes:

8 st stora mjöliga potatisar, t.ex King Edwards eller bakpotatis

1 msk ättika (12%)

1 msk grovt salt

2 liter olja, t.ex rapsolja

Salt till servering


Gör så här:

1. Dressingen: blanda majonnäs (se recept nedan) med chilisås och hackad saltgurka. Låt stå i kylen till servering.

2. Skala potatisen, skär i stavar (ca 1 cm tjocka) – lägg i kallt vatten ca 1 timme för att bli av med stärkelsen.

3. Lägg potatis, vinäger, grovt salt och vatten i en stor kastrull och låt koka upp. Koka på medelhög värme i 10 minuter tills potatisen är nästan klar – passa så att den inte faller sönder!

4. Låt potatisen rinna av ordentligt. Hetta upp olja i en tjockbottnad, stor kastrull till ca 200 grader. Fritera potatisen, ca 1 min (dela upp potatisen i tre omgångar). Låt rinna av på papper och svalna.

5. Blanda färsen med lök, soja, salt och peppar (krydda ordentligt – provstek ev. en del av färsen för att smaka av). Forma till fyra bollar och tryck ut till hamburgare. Stek/grilla ca 1,5 min per sida – lägg på en skiva cheddar när andra sidan grillas.

6. Grilla bröden snabbt på grill eller i ugnen. Skär upp tomat och lök i skivor.  Ta fram dressingen.

7. Precis innan servering: fritera potatisen ytterligare en gång i 180 grader, ca 3-4 minuter (dela upp potatisen i tre omgångar) – ska serveras rykande varma.

8. Lägg upp en hamburgare (med cheddarskiva) per bröd, toppa med tomat, lök och dressing. Servera pommes, saltade, i små skålar klädda i bakplåtspapper.


Smakrik majonnäs

2 äggulor

1-2 tsk senap, grovkornig

1tsk vitvinsvinäger

2dl matolja

salt&peppar

citronsaft (efter smak)


1. Blanda äggulor, senap och vitvinsvinäger i en bunke

2. Tillsätt matolja droppvis under kraftigt vispande, tills majonnäsen får en fast konsistens

3. Smaka av med salt, peppar och citronsaft


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se