Direktlänk till inlägg 10 maj 2013

Torskrygg med basilikahollandaise och tysk Riesling

Av Anna Nordberg - 10 maj 2013 13:59

Frekvensen på mina inlägg är minst sagt ojämn, och tenderar att följa arbetsbelastningen på jobbet. Nu när det är långhelg finns dock inga ursäkter och jag delar således med mig av senaste matupplevelsen. 


En torskrygg med annorlunda hollandaisesås serverades igår. Hollandaisen är smaksatt med basilika och lime, och det blir riktigt gott till en vit, fast fisk. Kombinerade med en avokadosallad med matchande dressing - lime och basilika.


Tysk riesling passar generellt fint till hollandaise och vit fisk - syrligt och bra med smak. Vi testade en lagrad variant från sommarens vinresa, nämligen en Georg Breuer Berg Rottland 2003. Lite karaktäristisk petroleum, citrus, frukt, liten beska och mineralton. Nästan lite för mogen för den eleganta rätten, men om ni väljer ett senare år så tror jag att det blir perfekt. 


   

Ugnsbakad torskrygg med basilikahollandaise

300-400 g torskrygg i två bitar (funkar fint med annan vit fisk också, hälleflundra)

1-2 msk smör

2 tsk salt

Nymald svartpeppar

4 st Mandelpotatisar

Basilikahollandaise:

75 g smör

2 äggulor

2 msk vitt torrt vin

Saften från ½ lime

1 krm salt

Nymald vitpeppar efter smak

½ kruka basilika, finstrimlad

Avokadosallad:

(ev. ½ ask pärltomater, delade i halvor)

½-1 påse röd mangold, sköljd

1 avokado i tärningar

1 msk olja

Saften från ½ lime

Några strimlade blad basilika

Peppar och salt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 140 grader.

2. Blanda dressingen till salladen (olja, lime, salt, peppar och strimlade basilikablad). Lägg alla salladsingredienser i en skål. Vänta med att dressa salladen tills precis innan servering.

3. Koka mandelpotatisen i ca 12 min, eller tills den är färdig.

4. Salta och peppra den rumstempererade torsken (var inte snål med saltet). Gnid en ugnssäker form med lite smör, lägg i torsken och lägg resterande smör ovanpå. Låt torsken bakas i ugnen till en temperatur på 57 grader.

5. Såsen: Smält smöret och låt det svalna något. Blanda äggulor och vin i en kastrull (använd gärna vattenbad), rör om tills det tjocknar och tag kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, i början droppvis sen i en tunn stråle. Smaka av med lime, salt och peppar. Strimla basilikabladen fint och rör ner i såsen.

6. Lägg en torskbit tillsammans med två mandelpotatisar och en hög sallad på en uppvärmd tallrik, ringla hollandaisen över fisken och dekorera med basilikablad. Servera genast. 


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se