Direktlänk till inlägg 24 mars 2013

Lammytterfilé med timjansky, svamp och mandelpotatis - till det röd Bordeaux

Av Anna Nordberg - 24 mars 2013 16:29

Jag glömde att skriva om den här finmiddagen som jag och maken avnjöt för över en månad sedan. Skyller på för mycket jobb och en gnutta lathet. Klart att jag vill ha med receptet i biblioteket dock - det var riktigt gott.


Lammytterfilé är lite av en favorit (misstänker att antal träffar på just det sökordet skulle bli rätt många här på bloggen...), och timjan och svamp är pålitliga följeslagare. Det går nästan inte att misslyckas med de smakkombinationerna. Vinet vi korkade upp var en Château d'Angludet Margaux 2004 (2006, som anses ha viss potential, finns i systembolagets beställningssortimentet för 439 kr). Mogna frukter, lite stalltoner med fina tanniner och örter som passade bra till timjanskyn. Inte illa alls. Ett något billigare vin (264 kr) som skulle passa fint vid ett festligt tillfälle är Brunello di Montalcino från Col d'Orcia. 



   

Lammytterfilé med persilje- och timjansky och karljohanssvamp (6 pers)

1 kg lammytterfilé

2 msk smör

1 ½ tsk salt

2 krm nymald peppar

Timjansky:

Steksky:

3 dl vatten

1 ½ msk koncentrerad kalvfond

1 knippe färsk bladpersilja

Ett par repor färsk timjan

50 g smör

½ tsk salt

Svamp:

400 g färsk svamp – gärna karljohan

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 lagerblad

Några repor färsk timjan

¼ tsk salt

½ krm svartpeppar

Lök:

18 schalottenlökar

2 msk smör

2 tsk koncentrerad kalvfond

½ dl vatten

Potatis:

1 kg mandelpotatis

2 msk olivolja

1 tsk salt


Gör så här:

1. Lamm: bryn filéerna runt om i smör i het panna. Lägg i ugnssäker form, stick en termometer i den tjockaste delen och stek i 150 grader till 65-68 grader innertemperatur (efter smak). Tar ca 30 min.

2. Svamp: Skiva svampen och låt steka i olja tillsammans med hackad vitlök, lagerblad och timjan. Salta och peppra och låt svampen nästan torrsteka.

3. Lök: Skala schalottenlökarna, fräs i smör och låt småputtra i fond/vatten tills det är torrt i pannan och lökarna har blivit glansiga.

4. Potatis: borsta potatisen, skär i skivor (ca 1-1.5 cm) och lägg i långpanna. Pensla snittytan med olja. När lammet är klart, ta ut ur ugnen och låt stå och vila invirat i folié (ta hand om stekskyn!). Höj ugnsvärmen till 225 grader, sätt potatisen i mitten av ugnen och baka i 15 min. Strö salt över innan servering.

5. Timjansky (medan potatisen är i ugnen och lammet vilar): Finhacka persilja och timjan i matberedare eller mixer, tillsätt svalnad steksky, vatten och fond i mixen. Häll allt i kastrull, hetta upp (låt inte stå och koka, då försvinner färgen), ta av och tillsätt smör klickvis under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera lamm, potatis, svamp och lök på spegel av timjansky, på varm tallrik. 

 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards