Direktlänk till inlägg 24 mars 2013
Jag glömde att skriva om den här finmiddagen som jag och maken avnjöt för över en månad sedan. Skyller på för mycket jobb och en gnutta lathet. Klart att jag vill ha med receptet i biblioteket dock - det var riktigt gott.
Lammytterfilé är lite av en favorit (misstänker att antal träffar på just det sökordet skulle bli rätt många här på bloggen...), och timjan och svamp är pålitliga följeslagare. Det går nästan inte att misslyckas med de smakkombinationerna. Vinet vi korkade upp var en Château d'Angludet Margaux 2004 (2006, som anses ha viss potential, finns i systembolagets beställningssortimentet för 439 kr). Mogna frukter, lite stalltoner med fina tanniner och örter som passade bra till timjanskyn. Inte illa alls. Ett något billigare vin (264 kr) som skulle passa fint vid ett festligt tillfälle är Brunello di Montalcino från Col d'Orcia.
Lammytterfilé med persilje- och timjansky och karljohanssvamp (6 pers)
1 kg lammytterfilé
2 msk smör
1 ½ tsk salt
2 krm nymald peppar
Timjansky:
Steksky:
3 dl vatten
1 ½ msk koncentrerad kalvfond
1 knippe färsk bladpersilja
Ett par repor färsk timjan
50 g smör
½ tsk salt
Svamp:
400 g färsk svamp – gärna karljohan
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
Några repor färsk timjan
¼ tsk salt
½ krm svartpeppar
Lök:
18 schalottenlökar
2 msk smör
2 tsk koncentrerad kalvfond
½ dl vatten
Potatis:
1 kg mandelpotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
Gör så här:
1. Lamm: bryn filéerna runt om i smör i het panna. Lägg i ugnssäker form, stick en termometer i den tjockaste delen och stek i 150 grader till 65-68 grader innertemperatur (efter smak). Tar ca 30 min.
2. Svamp: Skiva svampen och låt steka i olja tillsammans med hackad vitlök, lagerblad och timjan. Salta och peppra och låt svampen nästan torrsteka.
3. Lök: Skala schalottenlökarna, fräs i smör och låt småputtra i fond/vatten tills det är torrt i pannan och lökarna har blivit glansiga.
4. Potatis: borsta potatisen, skär i skivor (ca 1-1.5 cm) och lägg i långpanna. Pensla snittytan med olja. När lammet är klart, ta ut ur ugnen och låt stå och vila invirat i folié (ta hand om stekskyn!). Höj ugnsvärmen till 225 grader, sätt potatisen i mitten av ugnen och baka i 15 min. Strö salt över innan servering.
5. Timjansky (medan potatisen är i ugnen och lammet vilar): Finhacka persilja och timjan i matberedare eller mixer, tillsätt svalnad steksky, vatten och fond i mixen. Häll allt i kastrull, hetta upp (låt inte stå och koka, då försvinner färgen), ta av och tillsätt smör klickvis under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera lamm, potatis, svamp och lök på spegel av timjansky, på varm tallrik.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|