Direktlänk till inlägg 28 oktober 2012

Parmesanpanerad kycklingfilé med mousseline, vinsås och vit Bourgogne, sen karamelliserade äpplen

Av Anna Nordberg - 28 oktober 2012 20:57

I helgen har vi njutit av god mat och finfint vin, för ovanlighetens skull. Men det är ju så förbaskat trevligt. 


Kände för något lite syndigt onyttigt, men inte rött kött. Lördagsvalet föll på parmesan, -citron och basilikapanerad kycklingfilé med pommes mousseline och klassisk vitvinssås. En sådan frestelse kräver sin Bourgogne, i min värld. Ingen mogen i vinkylen tyvärr, vilket föranledde ett systembolagsbesök. Hittade en drickbar raring på Regeringsgatan - en Louis Jadot Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 2007. Gula äpplen, citrus och nötig smörton i matvänlig smaskighet. 


Mätta och belåtna beslutade vi att skjuta upp efterrätten till söndag. Inte illa att spara en sådant treat till en lätt arbetsångestfylld höstsöndag. Karamelliserade äpplen med kolapäronsås, hasselnötter och vaniljglass. Fuskade med vaniljglassen, men efterrätten lyfts lätt till hög gourmetnivå med en hemgjord variant. Mer än tillräckligt smaskigt med inköpt glass måste dock understrykas!


Om det hade varit lördag hade vi nog avnjutit en Sauternes eller Tokaij till. Någon måtta får det allt vara en söndag. Men nästa gång...



     

Parmesanpanerad kycklingfilé med pommes mousseline och vitvinssås (4 pers)

2 st kycklingfiléer  

0,5 dl vetemjöl

Rivet skal från 1 citron

0,75 dl basilika, finhackad (går med 1 msk torkad basilika också)

2 st ägg

1,5 dl finriven parmesanost

1,5 dl ströbröd

Solrosolja till paneringen

salt och peppar

Pommes mousseline:

0,75 kg potatis (t.ex. mandel)

1 dl standardmjölk

1 dl grädde

10-20 g smör

0,5-1 tsk salt

1 krm peppar

Vitvinssås:

4 dl kycklingbuljong (alt. vatten + fond på flaska)

2 dl torrt vitt vin

(1 vitlöksklyfta)

1 dl vispgrädde

Maizenaredning efter behov

Peppar (och ev. salt)

1 msk smör 


Gör så här: 

1. Förbered såsen: Låt buljong och vitt vin koka ihop tillsammans med vitlöksklyfta ca 15 min, till hälften återstår. Plocka upp vitlöken och släng.  

2. Skala och koka potatisen, mosa den genom en potatispress.

3. Putsa kycklingfiléerna, lägg handflatan på en filé och skär försiktigt två skivor på längden. Gör likadant med den andra filén. Salta och peppra.

4. Vispa upp ägg i en skål, tillsätt parmesanost och rör ihop till en smet.

5. Fördela hälften av ströbrödet jämnt på ett fat. Fördela vetemjölet på ett annat fat och blanda med citronskal och finhackad basilika.

6. Vänd filébitarna först i vetemjöl, sen i äggsmet och lägg dem sedan försiktigt på fatet med ströbröd. Strö över resterande ströbröd, så att filébitarna får panering på båda sidor.

7. Värm solrosolja i en stekpanna på medelhet platta, och stek filébitarna i 8-10 minuter, eller tills de är genomstekta och gyllenbruna. 

8. Gör färdigt såsen: tillsätt grädde och koka upp, låt puttra ett par minuter. Red av med lite maizena för rätt konsistens, och smaka av med peppar. Blanka av med en klick smör precis innan servering. 

9. Gör färdigt mousselinen: Blanda grädde och mjölk och koka upp. Vispa ned den heta gräddmjölken i den mosade potatisen. Tillsätt salt, peppar och smör. Arbeta kraftigt så moset blir mycket fluffigt.

10. Vid servering: Spritsa moset på varm tallrik, skeda upp en "spegel" av vitvinssåsen och lägg på en kycklinghalva. Garnera ev. med basilikablad.  



  

Karamelliserade äpplen med päronkolasås och hasselnötter (4 pers)

4 äpplen

1 dl strösocker

0,5 dl päronkonjak (Xanté) eller liknande

2 msk smör

0,5 dl fruktjuice (helst päron, men äpple funkar)

1dl hasselnötter

Några bitar 70% choklad


1. Kärna ur och klyfta äpplena. Torrosta och grovhacka hasselnötter och mörk choklad.

2. Fördela strösockret jämt i en tjockbottnad stekpanna, värm upp den på hög temperaturen utan att röra sockret. När allt socker har smält lägger man i äppenbitarna, låt dem ligga med någon minut för att karamelliseras i sockret.

3. Flambera äppelbitarna med päronkonjak - två gånger så att äppelbitarna blir genomvarma.

4. Ta upp äppelbitarna ur stekpannan, lägg på varm tallrik. Tillsätt lite smör och fruktjuice i pannan, reducera ner såsen tills den blir lite lagom tjock.

5. Servering: lägg upp äppelbitarna på en tallrik, häll såsen över och lägg på en kula vaniljglass. Strö över hasselnötter och choklad.  Servera genast. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards