Direktlänk till inlägg 5 augusti 2012
Imorgon är det dags att jobba igen. Efter 5 veckors semester. För att dra ut på det härliga, lediga slängde vi ihop en grillinspirerad rätt fast utan grill. Saftig, sojasaltig och kryddig fläskfilé, en fräsch sallad med underbar amandine-färskpotatis från mina föräldrars egen odling och en len senapssås med sting. Vi brynte filén i stekpanna och grillade sen klart på låg värme i ugn – råkar man ha tillgång till en grill finns självklart inget som hindrar det valet av tillagningsverktyg.
Till grillrätten korkade vi upp en argentinsk pinot noir från min och Davids Sydamerikaresa 2007, närmare bestämt från Mendoza. En Salentein Primus Pinot Noir 2004. Solmogna jordgubbar, kryddighet och eldig alkohol (15,5%!) – någon timmes dekantering är ett måste för att tona ner den här alkoholbomben. Blir då ett bra grillvin måste jag säga.
Det finns inte så många argentinska pinot noir’er i Systembolagets standardsortiment. Från Mendoza endast Trapiche Oak Cask Pinot Noir (nr 6605) för 80 kr. Den är drickbar har jag för mig. Sen finns Barda Pinot Noir från Patagonien, 195 kr, i det tillfälliga sortimentet – har dock inte testat själv.
Till efterrätt snodde jag ett recept ur senaste numret av Allt om mat, nästan rakt av. Passionsfruktglass med hallon. Så enkelt men så urgott. Speciellt tillsammans med en liten flaska Dr Loosen Riesling Beerenauslese – 187 ml är verkligen ett perfekt format för två personer. Och jag upptäckte precis att den finns som nyhet i Systembolagets sortiment! Nr 5364 för väl värda 99 kr.
Vi njöt av våra sista sötgoda gulddroppar och tittade på en friidrottsändning som skulle ha varit lite roligare om vi vore britter. Gillar Tornéus inställning efter fjärdeplatsen i längdhopp. ”Nu ska jag hem och träna så att cm är på min sida nästa gång”.
Marinerad fläskfilé med färskpotatissallad och kall senapssås
4-500 g fläskfilé
Marinad:
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
1 tsk farinsocker
1 tsk spiskummin
1/2 tsk flingsalt
1/2 tsk cayennepeppar
1 dl olja
1/2 dl soja
Potatissallad:
4-500g färskpotatis
½ påse ruccola
½ röd lök, hackad
2 små salladslökar, i fina ringar
2 msk olivolja
1 tsk balsamicovinäger
Salt & peppar
Några droppar citron
Senapssås:
2 dl turkisk yoghurt
2/3 dl majonnäs (se nedan)
2 msk sötstark senap
2 msk finhackad persilja
Salt
Cayennepeppar
Majonnäs, ca 1 dl:
1 äggula
½ tsk dijonsenap
½-1 tsk vitvinsvinäger
Ca 1,25 dl olja
Salt och peppar
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Finputsa fläskfilén och lägg ner i marinaden, låt stå svalt i minst 2 timmar (se till att vända runt några gånger).
2. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn fläskfilén i medelvarm panna i någon minut, lägg i ugnsfast form och grilla färdig i ugn till ca 69-70 grader. Låt vila 10 minuter under folie.
3. Majonnäs: blanda äggula, senap och vinäger i en bunke. Droppa ner oljan under kraftig omrörning. Smaka av med salt och peppar.
4. Sås: Blanda yoghurt, majonnäs, senap och persilja. Smaka av med cayenne och salt, låt stå svalt till servering.
5. Skrubba potatisen och dela större potatisar. Koka i lätt saltat vatten ca 10-13 min. Häll av vattnet och låt svala något. Blanda olivolja, balsamico, salt och peppar och vänd ner i den ljumna potatisen. Vänd ner hackad lök och ruccola. Smaka av med flingsalt, peppar och citronsaft.
6. Vid servering: skiva upp fläskfilén och lägg upp på ljumma tallrikar tillsammans med potatissallad. Servera såsen i en skål eller snipa vid sidan om.
Passionsfruktssorbet med hallon (4-6 personer)
10 passionsfrukter
3 dl vatten
1 dl strösocker
2 msk Passoa (passionsfruktlikör)
1-2 äggvita (beroende på äggstorlek)
Tillbehör:
2 passionsfrukter
1 pkt färska hallon
1. Koka upp socker och vatten så att sockret löses upp. Låt lagen svalna helt. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera genom en sil och mät till ca 1 dl-1,5 dl saft. Blanda saften med sockerlag och likör.
2. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i lagen. Frys i glassmaskin till fast konsistens.
3. Gröp ur passionsfrukterna till garnering. Fördela sorbet i 4-6 glas, toppa med urgröpt passionsfrukt och hallon. Servera genast.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|