Direktlänk till inlägg 5 augusti 2012

Marinerad fläskfilé och senapssås med argentinsk Pinot Noir, sen passionsfruktssorbet med Riesling BA

Av Anna Nordberg - 5 augusti 2012 18:07

Imorgon är det dags att jobba igen. Efter 5 veckors semester. För att dra ut på det härliga, lediga slängde vi ihop en grillinspirerad rätt fast utan grill. Saftig, sojasaltig och kryddig fläskfilé, en fräsch sallad med underbar amandine-färskpotatis från mina föräldrars egen odling och en len senapssås med sting. Vi brynte filén i stekpanna och grillade sen klart på låg värme i ugn – råkar man ha tillgång till en grill finns självklart inget som hindrar det valet av tillagningsverktyg.


Till grillrätten korkade vi upp en argentinsk pinot noir från min och Davids Sydamerikaresa 2007, närmare bestämt från Mendoza. En Salentein Primus Pinot Noir 2004. Solmogna jordgubbar, kryddighet och eldig alkohol (15,5%!) – någon timmes dekantering är ett måste för att tona ner den här alkoholbomben. Blir då ett bra grillvin måste jag säga.


Det finns inte så många argentinska pinot noir’er i Systembolagets standardsortiment. Från Mendoza endast Trapiche Oak Cask Pinot Noir (nr 6605) för 80 kr. Den är drickbar har jag för mig. Sen finns Barda Pinot Noir från Patagonien, 195 kr, i det tillfälliga sortimentet – har dock inte testat själv.


Till efterrätt snodde jag ett recept ur senaste numret av Allt om mat, nästan rakt av. Passionsfruktglass med hallon. Så enkelt men så urgott. Speciellt tillsammans med en liten flaska Dr Loosen Riesling Beerenauslese – 187 ml är verkligen ett perfekt format för två personer. Och jag upptäckte precis att den finns som nyhet i Systembolagets sortiment! Nr 5364 för väl värda 99 kr.


Vi njöt av våra sista sötgoda gulddroppar och tittade på en friidrottsändning som skulle ha varit lite roligare om vi vore britter. Gillar Tornéus inställning efter fjärdeplatsen i längdhopp. ”Nu ska jag hem och träna så att cm är på min sida nästa gång”.



     

Marinerad fläskfilé med färskpotatissallad och kall senapssås

4-500 g fläskfilé

Marinad:

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

1 tsk farinsocker

1 tsk spiskummin

1/2 tsk flingsalt

1/2 tsk cayennepeppar

1 dl olja

1/2 dl soja

Potatissallad:

4-500g färskpotatis

½ påse ruccola

½ röd lök, hackad

2 små salladslökar, i fina ringar

2 msk olivolja

1 tsk balsamicovinäger

Salt & peppar

Några droppar citron

Senapssås:

2 dl turkisk yoghurt

2/3 dl majonnäs  (se nedan)

2 msk sötstark senap

2 msk finhackad persilja

Salt

Cayennepeppar

Majonnäs, ca 1 dl:

1 äggula

½ tsk dijonsenap

½-1 tsk vitvinsvinäger

Ca 1,25 dl olja

Salt och peppar


Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke. Finputsa fläskfilén och lägg ner i marinaden, låt stå svalt i minst 2 timmar (se till att vända runt några gånger).

2. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn fläskfilén i medelvarm panna i någon minut, lägg i ugnsfast form och grilla färdig i ugn till ca 69-70 grader. Låt vila 10 minuter under folie.

3. Majonnäs: blanda äggula, senap och vinäger i en bunke. Droppa ner oljan under kraftig omrörning. Smaka av med salt och peppar.

4. Sås: Blanda yoghurt, majonnäs, senap och persilja. Smaka av med cayenne och salt, låt stå svalt till servering.

5. Skrubba potatisen och dela större potatisar. Koka i lätt saltat vatten ca 10-13 min. Häll av vattnet och låt svala något. Blanda olivolja, balsamico, salt och peppar och vänd ner i den ljumna potatisen. Vänd ner hackad lök och ruccola. Smaka av med flingsalt, peppar och citronsaft.

6. Vid servering: skiva upp fläskfilén och lägg upp på ljumma tallrikar tillsammans med potatissallad. Servera såsen i en skål eller snipa vid sidan om.



   

Passionsfruktssorbet med hallon (4-6 personer)

10 passionsfrukter

3 dl vatten

1 dl strösocker

2 msk Passoa (passionsfruktlikör)

1-2 äggvita (beroende på äggstorlek)


Tillbehör:

2 passionsfrukter

1 pkt färska hallon


1. Koka upp socker och vatten så att sockret löses upp. Låt lagen svalna helt. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera genom en sil och mät till ca 1 dl-1,5 dl saft. Blanda saften med sockerlag och likör.

2. Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i lagen. Frys i glassmaskin till fast konsistens.

3. Gröp ur passionsfrukterna till garnering. Fördela sorbet i 4-6 glas, toppa med urgröpt passionsfrukt och hallon. Servera genast.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards