Direktlänk till inlägg 9 juli 2012

Hummersallad med västerbottensufflé och Sauvignon Blanc

Av Anna Nordberg - 9 juli 2012 23:06

En mycket insmickrande förrätt, eller romantisk lunch! Njut med en fruktig Riesling (t ex Saint Clair), en Sauvignon Blanc (med risk för att låta tjatig - Walnut Blocks är trevlig), eller varför inte din favoritchampagne.


 

Hummersallad med västerbottensufflé (4 pers)

2 färska humrar (kokta)

1 tsk hummerolja eller fin olivolja

1/2 pkt var av mangold och ruccolasallad

1 avocado

1 msk smör

saft från 1/4 citron

flingsalt + peppar

Västerbottensufflé:

Smör + mjöl till formarna

1 msk smör

1 1/2 msk mjöl

1 1/3 dl mjölk

3 äggulor

4 äggvitor

1 krm salt

100 g riven västerbottenost

Krutonger:

2 vita formbröd, skär bort kanterna

1 msk smör

flingsalt


1. Skala humrarna och skär hummerköttet i mindre bitar. Spara klorna. Skölj salladen. Skär brödet till krutongerna i små kuber, smörstek gyllenbruna och krispiga i stekpanna. Låt vila.

2. Smörj noga 4 créme bruléformar, ca 1-1,5 dl, med smör och vetemjöl. Sätt ugnen på 115-120 grader.

3. Värm smöret i kastrull, blanda ner mjölet. Rör ner mjölken under kraftig vispning.

4. Dra kastrullen från plattan, vispa ner äggulorna ett i taget. Blanda ner osten och låt smeten kallna.

5. Hårdvispa äggvitan och vänd ner i smeten.

6. Fördela smeten i formarna. Fyll ända upp och stryk av med en kniv.

7. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 10 min.

8. Medan suffléerna är i ugnen: smält lite smör i kastrull och vänd ner hummerbitarna, salta och peppra lätt. Blanda salladen med olja, citron och lite salt. Skär avokadon i bitar och vänd ner i salladen. Lägg upp sallad i en fin hög till vänster på fyra tallrikar, toppa med hummerkött (en klo per tallrik).

9. När suffléerna är klara - placera till höger om salladshögen på tallrikarna, lägg några krispiga krutonger över sallad/hummer och servera genast!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards