Direktlänk till inlägg 9 juli 2012
En mycket insmickrande förrätt, eller romantisk lunch! Njut med en fruktig Riesling (t ex Saint Clair), en Sauvignon Blanc (med risk för att låta tjatig - Walnut Blocks är trevlig), eller varför inte din favoritchampagne.
Hummersallad med västerbottensufflé (4 pers)
2 färska humrar (kokta)
1 tsk hummerolja eller fin olivolja
1/2 pkt var av mangold och ruccolasallad
1 avocado
1 msk smör
saft från 1/4 citron
flingsalt + peppar
Västerbottensufflé:
Smör + mjöl till formarna
1 msk smör
1 1/2 msk mjöl
1 1/3 dl mjölk
3 äggulor
4 äggvitor
1 krm salt
100 g riven västerbottenost
Krutonger:
2 vita formbröd, skär bort kanterna
1 msk smör
flingsalt
1. Skala humrarna och skär hummerköttet i mindre bitar. Spara klorna. Skölj salladen. Skär brödet till krutongerna i små kuber, smörstek gyllenbruna och krispiga i stekpanna. Låt vila.
2. Smörj noga 4 créme bruléformar, ca 1-1,5 dl, med smör och vetemjöl. Sätt ugnen på 115-120 grader.
3. Värm smöret i kastrull, blanda ner mjölet. Rör ner mjölken under kraftig vispning.
4. Dra kastrullen från plattan, vispa ner äggulorna ett i taget. Blanda ner osten och låt smeten kallna.
5. Hårdvispa äggvitan och vänd ner i smeten.
6. Fördela smeten i formarna. Fyll ända upp och stryk av med en kniv.
7. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 10 min.
8. Medan suffléerna är i ugnen: smält lite smör i kastrull och vänd ner hummerbitarna, salta och peppra lätt. Blanda salladen med olja, citron och lite salt. Skär avokadon i bitar och vänd ner i salladen. Lägg upp sallad i en fin hög till vänster på fyra tallrikar, toppa med hummerkött (en klo per tallrik).
9. När suffléerna är klara - placera till höger om salladshögen på tallrikarna, lägg några krispiga krutonger över sallad/hummer och servera genast!
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 | 10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 | 28 | 29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|