Direktlänk till inlägg 23 juni 2012
Midsommarfirande i sol (!) på Möja hos fina vänner Christina och Peter. Vi är djupt tacksamma för sängplats, överdådig sillunchbuffé, tuff boulematch (tung förlust men hatten av för Bengt, Tomas och Erik), högklassig grillmiddag och inte minst fantastiskt sällskap över generationerna. Många superlativ, men det går inte att undvika.
Introducerades också för en ny roséfavorit: Minuty Rosé! Extra plus för urtjusig flaska.
Glad över att vi fick tillfälle att bidra till festligheterna med hjälp av en riktigt somrig förrätt – hetta och kyla i finfin harmoni. En klassisk gazpacho med sting. Drick gärna ett fruktigt vitt vin – t ex favoriten Walnut Collectables Sauvignon Blanc (beställningssortimentet, 139 kr).
Receptet räcker till 6 personer som mindre förrätt eller till 4 personer som lunch tillsammans med t ex vitlöksbröd.
Gazpacho med litet sting
50-70 g ljust lantbröd (t ex ciabatta)
3 dl hönsbuljong/kycklingbuljong
4 tomater, stora
1 gurka
1 röd paprika
1 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 tsk salt
2 krm tabasco (eller efter smak)
2 st schalottenlök, mkt finhackad
Krutonger:
En bit ciabatta, delad i tärningar (ca 1,5x1,5 cm)
2 msk olivolja
Flingsalt
Torkad basilika och/eller persilja
1. Smula ner brödet i en skål och häll på buljong. Låt den stå och svalna om buljongen är varm.
2. Koka upp vatten i en kastrull. Gör ett kryss i toppen på tomaterna med en vass kniv. Lägg dem ca 30-40 sekunder i kokande vatten tills skalet börjar krulla sig. Tag upp och spola dem i kallt vatten. Dra bort skalet.
3. Skär de skalade tomaterna i bitar och lägg i en matberedare. Skala gurkan, spara ca 1/4 till servering, skär resten i bitar och lägg i matberedaren. Skär halva paprikan i bitar och lägg i matberedaren spara andra halvan till servering.
4. Blanda ner det blötlagda brödet samt buljongen i matberedaren och kör alltsammans till en slät soppa. Mixa ner pressad vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco och häll upp soppan i en skål eller behållare.
5. Skala och finhacka löken. Blanda ner den i soppan, smaka eventuellt av med ytterligare lite salt och tabasco. Ställ soppan kallt till servering.
5. Skär ciabatabröd i tärningar. Stek på medelvärme i olivolja tillsammans med örter och flingsalt tills de får fin färg runt om.
6. Vid servering: häll upp soppan kylskåpskall i portionsskålar, ringla lite fin olivolja över, toppa med finhackad gurka och paprika samt krutonger.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|