Direktlänk till inlägg 9 juni 2012

Pinot Noir och Lammytterfilé med saffranspotatis, pestosmör och citronbönor

Av Anna Nordberg - 9 juni 2012 22:42

       

I skuggan av Danmark-skrällar och Tyskland-bataljer avnjöt jag och mannen en riktigt, riktigt god middag. Och inte var det komplicerat heller – du hinner nästan i en halvleksvila!


Lammytterfilé med saffranspotatis, pestosmör och haricot verts citronette levererade underbara smaker. Vår Château L’Ange Gardien Chorey Les Beaunes ”Les Grand Saussy” 2001 förstärkte och understödde utan att på något sätt ta över. Hallon och skog, fin syra och lång eftersmak. Finns inte på systemet, men försök få tag på en Bourgogne med några år på nacken så har du en komplett gourmethuvudrätt utan att behöva slå knut på dig själv i köket. 

Erkänner att jag fick knäppa upp byxorna - ett övertydligt tecken på succé.


Grillat lamm med saffranspotatis, pestosmör och haricot vert citronette (4 pers)

600 g lammytterfilé

Salt och svarpeppar

Olja och smör

Saffranspotatis:

800 g (små) färskpotatisar i halvor

½ tsk salt

1 påse saffran (0.5 g)

½ dl olivolja eller rejäl klick smör

Pestosmör:

2 dl basilikablad

2 msk pinjenötter

3 msk riven parmesanost

1 skalad vitlöksklyfta

50 g smör, mjukt

1 krm salt

Haricot verts citronette:

Ett rejält knippe färska haricot verts

2 msk olivolja

Rivet skal av ½ citron + 1 msk saft

2 msk olivolja

1 krm salt´


1. Smör: Mixa basilika, nötter, ost och vitlök till en grön massa. Tillsätt smöret i klickar och mixa ihop – tillsätt salt om det behövs. Forma smöret till en avlång ”korv” i plastfolie och lägg i kylen. Lägg i frys ca 20 min innan servering.

2. Potatis: Koka potatisen mjuk i osaltat vatten (ca 15 min) och häll av i durkslag. Värm saffran och salt i olivolja (eller smör) i potatisgrytan, tillsätt potatisen från durkslaget och blanda. Håll varm till servering.

3. Haricot verts: Blanchera i kokande vatten ca 3 min, skölj snabbt i kallt vatten och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda under tiden citronskal, citronsaft, olja och salt i en skål. Vänd ner bland de varma bönorna, smaka av och håll ljummen till servering.

4. Lamm: Salta och peppra köttet, stek (eller grilla) till önskad stekgrad (ca 4 min per sida för rosa). Låt vila 5 min, skär upp och servera med tillbehören.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards