Direktlänk till inlägg 9 juni 2012
I skuggan av Danmark-skrällar och Tyskland-bataljer avnjöt jag och mannen en riktigt, riktigt god middag. Och inte var det komplicerat heller – du hinner nästan i en halvleksvila!
Lammytterfilé med saffranspotatis, pestosmör och haricot verts citronette levererade underbara smaker. Vår Château L’Ange Gardien Chorey Les Beaunes ”Les Grand Saussy” 2001 förstärkte och understödde utan att på något sätt ta över. Hallon och skog, fin syra och lång eftersmak. Finns inte på systemet, men försök få tag på en Bourgogne med några år på nacken så har du en komplett gourmethuvudrätt utan att behöva slå knut på dig själv i köket.
Erkänner att jag fick knäppa upp byxorna - ett övertydligt tecken på succé.
Grillat lamm med saffranspotatis, pestosmör och haricot vert citronette (4 pers)
600 g lammytterfilé
Salt och svarpeppar
Olja och smör
Saffranspotatis:
800 g (små) färskpotatisar i halvor
½ tsk salt
1 påse saffran (0.5 g)
½ dl olivolja eller rejäl klick smör
Pestosmör:
2 dl basilikablad
2 msk pinjenötter
3 msk riven parmesanost
1 skalad vitlöksklyfta
50 g smör, mjukt
1 krm salt
Haricot verts citronette:
Ett rejält knippe färska haricot verts
2 msk olivolja
Rivet skal av ½ citron + 1 msk saft
2 msk olivolja
1 krm salt´
1. Smör: Mixa basilika, nötter, ost och vitlök till en grön massa. Tillsätt smöret i klickar och mixa ihop – tillsätt salt om det behövs. Forma smöret till en avlång ”korv” i plastfolie och lägg i kylen. Lägg i frys ca 20 min innan servering.
2. Potatis: Koka potatisen mjuk i osaltat vatten (ca 15 min) och häll av i durkslag. Värm saffran och salt i olivolja (eller smör) i potatisgrytan, tillsätt potatisen från durkslaget och blanda. Håll varm till servering.
3. Haricot verts: Blanchera i kokande vatten ca 3 min, skölj snabbt i kallt vatten och lägg tillbaka i kastrullen. Blanda under tiden citronskal, citronsaft, olja och salt i en skål. Vänd ner bland de varma bönorna, smaka av och håll ljummen till servering.
4. Lamm: Salta och peppra köttet, stek (eller grilla) till önskad stekgrad (ca 4 min per sida för rosa). Låt vila 5 min, skär upp och servera med tillbehören.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|