Direktlänk till inlägg 13 maj 2012

Helstekt röding med brynt smör, pepparrot och årgångschampagne

Av Anna Nordberg - 13 maj 2012 18:07

   

En riktig favorit hemma på Dalagatan är helstekt röding i ugn, med riktigt knäckigt brynt smör, massor av färskriven pepparrot, pressad potatis och handskalade, färska räkor. Det är bland det absolut godaste jag vet. Och så lätt att göra dessutom!


För ett par helger sedan avnjöts rätten tillsammans med en årgångschampagne ur vinkylen: en J.M Gobillard & Fils Cuvée Prestige 2003. Den 9 maj 2009 skrev jag en utförlig recension om vinet här på bloggen, efter en underbar champagneprovning hos goda vänner Markus och Karin. Brynt smör och frisk pepparrot gör champagne till en förträfflig följeslagare till den här fiskrätten.


Helstekt röding med brynt smör, handpillade räkor, pepparrot och pressad potatis (2 pers)

1 stor röding, rensad men med ben och huvud kvar

1 knippe dill

1 msk olivolja

Havssalt och peppar

200g smör

200g oskalade, färska räkor

5-6 cm färsk pepparrot

4-5 potatisar, mjöliga

Till dekoration:

Dillvippor

Citronklyftor


1. Lägg rödingen i en ugnssäker form smord med olivolja. Vänd fisken i olivoljan, salta och peppra. Fyll fisken med några kvistar dill. Grilla i ugn på 160 grader i ca 20 min beroende på fiskens storlek.

2. Koka potatisen i saltat vatten tills den är färdig, ca 18 minuter.

3. Riv pepparroten och skala räkorna, lägg upp i skålar.

4. Några minuter innan fisken är färdig: smält smöret i en kastrull och låt puttra tills det blir brynt och får en knäckig arom (tar ca 5 min, men det går fort på slutet så var vaksam).

5. Servera fisken på fint uppläggningsfat med citronklyftor och dillvippor. Häll upp det brynta smöret försiktigt i en varm såssnipa, så att inte bottensatsen kommer med. Ställ fram skålar med pepparrot och räkor, samt en skål med potatis och en potatispress vid sidan om. Njut.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards