Direktlänk till inlägg 13 maj 2012
En riktig favorit hemma på Dalagatan är helstekt röding i ugn, med riktigt knäckigt brynt smör, massor av färskriven pepparrot, pressad potatis och handskalade, färska räkor. Det är bland det absolut godaste jag vet. Och så lätt att göra dessutom!
För ett par helger sedan avnjöts rätten tillsammans med en årgångschampagne ur vinkylen: en J.M Gobillard & Fils Cuvée Prestige 2003. Den 9 maj 2009 skrev jag en utförlig recension om vinet här på bloggen, efter en underbar champagneprovning hos goda vänner Markus och Karin. Brynt smör och frisk pepparrot gör champagne till en förträfflig följeslagare till den här fiskrätten.
Helstekt röding med brynt smör, handpillade räkor, pepparrot och pressad potatis (2 pers)
1 stor röding, rensad men med ben och huvud kvar
1 knippe dill
1 msk olivolja
Havssalt och peppar
200g smör
200g oskalade, färska räkor
5-6 cm färsk pepparrot
4-5 potatisar, mjöliga
Till dekoration:
Dillvippor
Citronklyftor
1. Lägg rödingen i en ugnssäker form smord med olivolja. Vänd fisken i olivoljan, salta och peppra. Fyll fisken med några kvistar dill. Grilla i ugn på 160 grader i ca 20 min beroende på fiskens storlek.
2. Koka potatisen i saltat vatten tills den är färdig, ca 18 minuter.
3. Riv pepparroten och skala räkorna, lägg upp i skålar.
4. Några minuter innan fisken är färdig: smält smöret i en kastrull och låt puttra tills det blir brynt och får en knäckig arom (tar ca 5 min, men det går fort på slutet så var vaksam).
5. Servera fisken på fint uppläggningsfat med citronklyftor och dillvippor. Häll upp det brynta smöret försiktigt i en varm såssnipa, så att inte bottensatsen kommer med. Ställ fram skålar med pepparrot och räkor, samt en skål med potatis och en potatispress vid sidan om. Njut.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|