Direktlänk till inlägg 13 maj 2012
Har varit en dålig bloggerska på sistone och har en liten backlog. För ett par veckor sedan avnjöt jag och min man en mör och saftig majskyckling med knaprigt skinn, helgrillad i ugn med örter och citron - goda primörer, skogschampinjoner och en gräddig sky till.
Vi plockade ut en flaska ur vinkylen från vår bröllopsresa på Nya Zeeland – en Pegasus Bay Pinot Noir 2002. Ett bra vin med fina mognadstoner som visade sig passa alldeles utmärkt till kycklingen, svampen och örterna. Mogna körsbär och kryddor i primäraromerna, lite lakrits tillsammans med härliga skogs- och hösttoner från mognaden på fat.
Det går tyvärr inte att få tag på några lagrade Nya Zeeländska pinot noir’er på Systembolaget, men om du har lite tålamod kan du köpa t ex Akarua Pinot Noir (nr 90182) och lagra i 5 år. Eller varför inte en klassisk Bourgogne av lite finare kvalitet, som Beaune Premier Cru 150th Anniversary Louis Jadot (nr 90141) för 295 kr. Om du dricker dem utan längre lagring, se till att dekantera i några timmar.
Om du vill hålla i plånboken inför sommarsemestern finns självklart alternativ, även om du får ge lite avkall på mognadstonerna. Från Frankrike klassikern Bourgogne Cuvée Margot (nr 5447) för 129 kr och från Nya Zeeland har
vi t ex den publikfriande Gumfields Pinot Noir (nr 6407) för 119 kr.
Om man föredrar vitt så är ekad chardonnay ett utmärkt alternativ. T ex Stoneleigh Chardonnay 102 kr eller riktigt fina klassikern Bourgogne Les Sétilles (nr 5657) för 129 kr.
Till sist kommer receptet, som är hämtat ur Håkan Larssons ”Vin och fest”.
Citron- och örtstekt majskyckling med vårprimörer och gräddsky (4 pers)
1 majskyckling, ca 1,5 kg
Finrivet skal av 1 citron
1 msk soja
1 msk smält smör
1 msk neutral olja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 knippe blandade färska örter – t ex timjan, persilja, dill, basilika
Primörer:
12 små potatisar, helst färskpotatis
4 knippmorötter
16 skogschampinjoner, små
1 knippe färsk sparris
4 små fina vårlökar
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 knippe dill till uppläggning
Gräddsky:
Skyn från stekningen
2 dl vitt torrt vin
2 dl grönsaksbuljong
2 dl mellangrädde
En nypa finrivet citronskal
1 msk Maizena redning (om det behövs)
Salt och vitpeppar
1 msk smör
1. Sätt ugnen på 170 grader. Finriv citronskalet och blanda med soja, olja, smör, salt och vitpeppar.
2. Fyll kycklingen med örterna och lägg ett par snitt i lårbenen – förkortar stektiden. Pensla kycklingen i marinaden och stek i ugnen i ca 70-75 min, eller tills innertemperaturen är 70-75 grader.
3. Primörerna: putsa under tiden alla grönsaker. Skär morötter samt sparris i grova bitar. Dela potatisen om det behövs, och ansa vårlökarna. Stek allt sakta i olivolja; först potatis, sen morötter, sist svamp och vårlök. Tar ca 20-25
min, allt ska ha en rejäl spänst men potatisen ska kännas klar. Stek gärna sparrisen separat för fin yta. Salta allt lätt.
4. Sås: ta ut kycklingen och ta vara på stekskyn. Sila upp i en kastrull och tillsätt vin samt buljong. Koka ihop till hälften, slå i grädden och koka upp igen. Smaksätt med lite finrivet citronskal och red av skyn med Maizena så att den blir simmig. Koka ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
5. Servering: Mixa såsen med stavmixer och montera ned smöret. Sila och servera fluffig. Lägg upp kycklingen på en bädd av primörer och repa dillvippor över.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|