Direktlänk till inlägg 26 januari 2012
Lyxade till laxen med hollandaisesås i måndags. Det är så gott. Lyxade vidare med ugnsrostade sparrispotatisar vända i finhackad dill. Ett glas Chablis till och middagen är så att säga fullbordad.
Lax med Hollandaisesås och dillrostad sparrispotatis (2 portioner)
2 bitar lax, gärna med skinnsidan kvar
6-7 sparrispotatisar, tvättade (dela större potatisar i två delar)
1/2 kruka dill
Smör
Rapsolja
Flingsalt
Peppar
Hollandaisesås:
180 g smör, smält
3 st äggulor
8 st vitpepparkorn
1 st lagerblad
1 st persiljestjälk
1 st liten schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
4 msk vatten
4 msk torrt vitt vin
(Några droppar Worcestershiresås)
Några droppar citronsaft
Vitpeppar från kvarn
1 nypasalt
Gör så här:
Hollandaisesås:
1. Koka en reduktion på vitvinvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.
2. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.
3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.
4. Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.
5. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn och citronsaft (eventuellt Worcestershiresås).
Potatis:
1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna med grill
2. Koka sparrispotatisen i ca 13-14 minuter i saltat vatten (ska vara nästan färdigkokta)
3. Lägg potatisen i ugnssäker form och vänd i rapsolja och en stor klick smör, rosta i ugn ca 10 min (rör om en gång)
4. När potatisen är klar, rör ned hackad dill bland potatisen.
Laxen:
1. Häll i rapsolja i stekpanna, medelhög värme. När oljan flyter lätt i pannan är den lagom varm. Lägg i fisken (max två bitar åt gången), skinnsidan neråt.
2. Rör inte fisken förrän det är dags att vända, efter 3 minuter. Låt den ligga någon minut med skinnet upp, sedan i med smör, vänd fisken med skinnet ned igen, lägg på lite timjan på toppen och börja ösa.
3. Vänd en omgång till vid behov och tag upp när laxen är klar efter egen smak. Överstek inte den fina fisken!
4. Skinnet skall vid det här laget vara riktigt krispigt, nästan som ett fiskchips. Om inte - ta bort skinnet (om du gillar krispigt skinn kan du låta det stekas ytterligare i smöret tills det blir krispigt, efter att du har tagit upp den färdiga laxen).
Servera potatis, lax (med skinnsidan uppåt om det är kvar) och hollandais med en vippa dill.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
7 | 8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|