Direktlänk till inlägg 26 januari 2012

Indisk currygryta med ett glas Sauvignon Blanc

Av Anna Nordberg - 26 januari 2012 20:51

Beställde en låda kokkött från Gröna Gårdar. Måste genast invigas så förra helgen ägnades åt currykokande. Indisk härlig currygruta. Till det drack vi sista flaskan av min favorit Walnut Collectables Sauvignon Blanc. Lycka. Och vinet går ju att beställa mer av!


Receptet kommer här.


Indisk currygryta (4 pers)


600 g fransyska, innanlår eller annat kokkött (självklart går det fantastiskt bra med lammkött också!)
Tre gula lökar

Olja eller klarerat smör

2-3 matskedar currykrydda (se recept nedan)

1 msk finhackad ingefära

2 pressade vitlökar

1/2-1 hackad chili (känn efter hur stark den är)

1-2 dl kokosmjölk (eller grädde)

salt och peppar

Cashnewnötter och koriander till garnering


Gör så här:

1. Gör egen currykrydda (se nedan)  
2. Ta en stor kastrull/gryta och fräs mycket finhackad lök (3 st) i olja eller klarerat smör.

3. Tillsätt några matskedar currykryddor fräs någon minut under omrörning. 
4. Tillsätt finhackad ingefära, pressad vitlök och hackad chili.  
5. Dela köttet i grytbitar, bryn och rör om några minuter. 
6. Häll i en liter vatten eller buljong och koka i ca 2 timmar tills kött eller grönsaker är möra eller klara. 
7. Tillsätt kokosmjölk och eventuellt lite maizena redning och låt sjuda. 
8. Smaka av med salt och peppar, garnera med färsk koriander och grovhackade nötter.

9. Servera med ris.


Egen curryblandning
4 msk koriander
1 bit kanel
5 hela kryddnejlikor
1 msk spiskummin
1 msk kardemumma
1 tsk hel svartpeppar
0,5 tsk torkad chili
1 tsk mald ingefära
4 msk mald gurkmeja

Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) i en ugnsform i cirka 20 minuter på 200 grader eller rosta dem lätt och skaka hela tiden i en panna på spisen tills de börjar "knäppa". Morla sen till pulver och tillsätt gurkmeja och ingefära. Om du skulle sakna någon av de hela kryddorna så kan du ju använda pulver, men det blir bäst att rosta hela och sen mortla (eller mala i kaffekvarn, men kom ihåg att göra ren sen...). Blir cirka 1 dl. Testa även att blanda i andra kryddor efter smak och tycke: muskot, fänkål, svarta senapsfrön, stjärnanis, lagerblad, curryblad (kari).

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards