Direktlänk till inlägg 7 januari 2012

Bogstek i gräddig dragonsås med vit Bordeaux

Av Anna Nordberg - 7 januari 2012 20:39

 

Min man har varit sjuk hela den här trettondagsaftonen, och våra planer på shopping och promenader lades således på is. Istället har jag roat mig med att måla TV-bänk, titta på vinterstudion, dricka vin och laga mat så klart.


Fredagen spenderades med en bogstek på långkok, och det resulterade i en mycket fin middag: kokkött med ris och gräddig dragonsås. Köttet föll isär som sig bör och såsen hade en härlig, gräddig syra. Vi korkade upp en gammal favorit och tillika vit bordeaux: Château de Rochemorin Blanc (nr 4128). Väl värd sina 149 kr, med nötig ekkaraktär, gula äpplen, krusbär och örter. Fin syra till dragonsåsen, och den lilla örtigheten passar fint till köttet som har fått koka med lagerblad och vitpeppar.


Receptet hittade jag på Ica.se, och jag delar gärna med mig.

  

Saftigt kokkött med gräddig dragonsås

1 kg bokstek (eller högrev)

1 gul lök

2 morötter

2 kvistar färsk dragon

2 lagerblad

6 vitpepparkorn

2 tsk salt

7 dl torrt vitt vin

Vatten


Dragonsås:

6 dl spad från koket

3 dl vispgrädde

1 schalottenlök, finhackad

1 msk torkad dragon

2 msk finhackad persilja

1 tsk vitvinsvinäger (el vit balsamicovinäger)


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 125 grader (du kan också välja att koka på platta, då behövs inte ugnen)

2. Skala lök och morot, skär i grova bitar

3. Putsa ev köttet, det gör inget om det blir fler än en bit

4. Lägg köttet trångt i gryta (med lock) tillsammans med övriga ingredienser (lök, morot, kryddor och vin). Häll på vatten tills köttet är täckt.

5. Sjud köttet i ugn i 7 timmar (om du har ”bråttom”, sjud på spisen i 3 timmar). Vänd några gånger och tillsätt ev lite vatten under sjudningens gång så att köttet inte ligger utan vätska.

6. Ta upp köttet, sila av spadet och spara till sås (frys in det som ev blir över). Låt´köttet vila i den varma grytan, tillsammans med morötterna, till servering.

7. Gör dragonsås:  koka ihop spadet i en kastrull tills drygt hälften återstår. Tillsätt grädde och koka ytterligare ca
5 min. Tillsätt schalottenlök, dragon och persilja. Smaka av med vinäger och ev lite salt. Red av såsen med lite maizena om den känns för tunn.

8. Servera uppskuret kött och morot från koket med dragonsås och potatismos eller ris.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards