Direktlänk till inlägg 7 januari 2012
Min man har varit sjuk hela den här trettondagsaftonen, och våra planer på shopping och promenader lades således på is. Istället har jag roat mig med att måla TV-bänk, titta på vinterstudion, dricka vin och laga mat så klart.
Fredagen spenderades med en bogstek på långkok, och det resulterade i en mycket fin middag: kokkött med ris och gräddig dragonsås. Köttet föll isär som sig bör och såsen hade en härlig, gräddig syra. Vi korkade upp en gammal favorit och tillika vit bordeaux: Château de Rochemorin Blanc (nr 4128). Väl värd sina 149 kr, med nötig ekkaraktär, gula äpplen, krusbär och örter. Fin syra till dragonsåsen, och den lilla örtigheten passar fint till köttet som har fått koka med lagerblad och vitpeppar.
Receptet hittade jag på Ica.se, och jag delar gärna med mig.
Saftigt kokkött med gräddig dragonsås
1 kg bokstek (eller högrev)
1 gul lök
2 morötter
2 kvistar färsk dragon
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
2 tsk salt
7 dl torrt vitt vin
Vatten
Dragonsås:
6 dl spad från koket
3 dl vispgrädde
1 schalottenlök, finhackad
1 msk torkad dragon
2 msk finhackad persilja
1 tsk vitvinsvinäger (el vit balsamicovinäger)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 grader (du kan också välja att koka på platta, då behövs inte ugnen)
2. Skala lök och morot, skär i grova bitar
3. Putsa ev köttet, det gör inget om det blir fler än en bit
4. Lägg köttet trångt i gryta (med lock) tillsammans med övriga ingredienser (lök, morot, kryddor och vin). Häll på vatten tills köttet är täckt.
5. Sjud köttet i ugn i 7 timmar (om du har ”bråttom”, sjud på spisen i 3 timmar). Vänd några gånger och tillsätt ev lite vatten under sjudningens gång så att köttet inte ligger utan vätska.
6. Ta upp köttet, sila av spadet och spara till sås (frys in det som ev blir över). Låt´köttet vila i den varma grytan, tillsammans med morötterna, till servering.
7. Gör dragonsås: koka ihop spadet i en kastrull tills drygt hälften återstår. Tillsätt grädde och koka ytterligare ca
5 min. Tillsätt schalottenlök, dragon och persilja. Smaka av med vinäger och ev lite salt. Red av såsen med lite maizena om den känns för tunn.
8. Servera uppskuret kött och morot från koket med dragonsås och potatismos eller ris.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
7 | 8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|