Direktlänk till inlägg 5 januari 2012

Kyckling med champinjonsås och Bourgogne, sen ingefärskaka med vit chokladgrädde och hallon

Av Anna Nordberg - 5 januari 2012 22:47

 

Trettondagsafton och tillika bonusledig dag imorgon. Självklart finns ingen anledning att inte fira detta med en trevlig middag. Desserter må inte vara mitt absoluta expertisområde, men ikväll tog jag min an en grej som jag hittat i Allt om mat. En sockerkaka med syltad ingefära, vit chokladgrädde och hallon. Kan det bli fel med så goda delar?


Eftersom desserten ändå tar lite tid så valde jag en enklare huvudrätt – man vill ju inte slava i köket hela kvällen… För att lyfta huvudrätten en nivå plockade min man ut en flaska ur vinkylen istället, det gör hela skillnaden.  Om man gillar vin vill säga.  


Ugnsbakad kyckling med krämig champinjonsås och crunchiga pinjenötter blir en sublim upplevelse med en fin flaska Bourgogne – närmare bestämt Pernand-Vergelesses Premier Cru Les Vergelesses (nr 95651). Inköpt förra året ur det tillfälliga sortimentet men verkar tyvärr inte finnas längre på systembolaget. Misströsta dock ej utan välj någon annan trevlig Bourgogne med aningens nötighet. Ett prisvärt alternativ är Bourgogne Les Sétilles (nr 5657) – kan hända jag har tipsat om det tidigare…


Här kommer recepten!



 


 

Ugnsbakad kyckling med svampsås och pinjenötter (2 pers)

2 kycklingfiléer

Ca ½ liter champinjoner, gärna skogschampinjoner

2 vitlöksklyftor

2 dl torrt vitt vin

2/3 dl créme fraiche

1 tsk maizenaredning

½ kruka persilja

½ dl pinjenötter

Smör och olja

Salt och´peppar

Basmatiris till två personer


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingfiléerna i smör och olja – lägg i ugnform och
baka i ugn ca 25 min.

2. Koka riset. Torrosta pinjenötterna.

3. Skär champinjoner i skivor och fräs i smör någon minut. Tillsätt vitlök, fräs ca enminut utan att vitlöken får färg. Salta och peppra, smaka av. Häll på vitt vin och puttra någon minut.

4. Någon minut innan kycklingen är klar – ta ut kycklingen och häll av spadet från kycklingen i svampsåsen, ställ sen tillbaka i ugnen. Tillsätt créme fraiche till såsen, och vid behov maizenaredning för att få en fin konsistens. Rör till
sist ned hackad persilja.

5. Lägg upp ris, kycklingfilé och champinjonsås, strössla med pinjenötter och servera genast.


 


 

Ingefärskaka med vit chokladgrädde och hallon (6 portioner, eller hel tårta)

100 g smör

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3 finhackade bitar syltad ingefära (finns att köpa på burk)

3 dl grädde

100 g vit choklad (t ex vit blockchoklad)

½ liter Hallon, helst färska men frysta funkar (tina i god tid)

Ströbröd och smör till kakformen

Grovriven vit choklad till garnering


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält den vita chokladen i grädden, försiktigt. Ställ i bunke i kylen för att kallna (rör om då och då). Chokladgrädden måste vara ordentligt kall innan den kan vispas.

3. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd ner i äggblandningen. Blanda till sist ned smöret och finhackad syltad ingefära.

3. Häll upp smeten i en smord och ströbröad form. Grädda kakan  i ca 30 min – känn efter med sticka efter 25 min, kakan ska inte bli för torr!

4. Vispa chokladgrädden fluffig med elvisp (det tar längre tid än med vanlig grädde)

5. Dela kakan i tre delar. Om du vill ha portionsbakelser: stansa ut 4 rundlar per kakdel (totalt 12 delar).

6. För tårta: varva de tre delarna med chokladgrädde och hallon, toppa med grädde och hallon, garnera med riven vit choklad. För portionsbakelser: ta två utstansade kakdelar per person, spritsa eller klicka ut chokladgrädde på en kakdel, lägg på hallon och ytterligare en kakdel. Avsluta med att spritsa eller klicka ut ett översta lager av chokladgrädde, lägga på hallon och strö riven vit choklad över.

 
ANNONS
 
FRUGAN

FRUGAN

5 januari 2012 22:55

Oj det lät inte fel!
Hoppas att ni fått en suuupertrevlig kväll!
MVH

http://www.frugan.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se