Direktlänk till inlägg 5 december 2011
I lördags var vi rätt trötta och hängiga min man och jag. Beslutade mig för att muntra upp oss med en riktigt fin middag. Vi köpte en bit lammfilé (tyvärr ingen kvar från Davids föräldragård), och David plockade ut en riktigt fin flaska vin ur vinkylen.
Vinet fick vi från min familj i bröllopspresent: En Corton-Pougets Grand Cru 1999. Sötfruktiga körsbär, lite mörk frukt och fina tanniner. Fyllig och smakrikt, med bra syra. Riktigt, riktigt gott - och utmärkt till lammrätten!
Lammfilé med kryddig potatisfondant och rödvinsås (2 pers)
Två bitar lammfilé, ca 400 g
salt och svartpeppar
smör till stekning
½ msk finhackad färsk timjan
eller ½ tsk torkad
½ msk finhackad färsk rosmarin eller ½ tsk torkad
1 liten vitlöksklyfta, finhackad
1 liten schalottenlök, hackad
Såsen:
1 dl rödvin
1 dl kalvbuljong
1 1/2 dl mellangrädde
salt och peppar
1 msk messmör eller 1 ruta mörk choklad
ev redning av 1 msk smör och 1/2 msk vetemjöl
Potatisen:
2 st stora bakpotatisar
ca 5 dl matolja
1/2 st citron
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka timjan
1 msk rosépepparkorn
Potatisfondant:
1. Skär av skal och kanter på potatisarna så att de formas till en stor jämn kub. Skär varje kub i 6-8 mindre kuber. Lägg potatisarna i en ugnsfast form, häll över olja så att den precis täcker potatisarna.
2. Tvätta citronen, dela i två delar och skär den enda citronhalvan i klyftor - lägg ned bland potatiskuberna.
3. Mortla vitlök med hälften av timjan och rosépepparkorn, lägg ned blandningen bland potatisen. Lägg ner resten av timjankvistarna i oljan, bredvid potatisen.
4. Avsluta med att strö över rikligt med flingsalt och ställ in i ugnen ca 40 min i 220 grader.
Lammet:
1. Blanda ört och vitlökshack och lägg ut på ett fat.
2. Bryn filéerna runt om i smör i het panna så att de får fin yta, vänd sedan snabbt i örtblandningen och stek klart på lägre värme i någon minut, till 60-65 graders innertemperatur. Alternativt, stek klart i ugnen i 160 grader.
3. Låt köttet vila 9-10 min.
Såsen:
1. Slå rödvin i pannan där lammet har stekts och puttra en minut.
2. Sila skyn och koka sedan ihop med kalvbuljong och grädde
3. Låt chokladbiten smälta ner i såsen och koka ihop till önskad konsistens (tillsätt ev en liten redning som får sjuda någon minut om du tycker att såsen är för tunn). S
4. maka av med salt och peppar, och blanka av genom att vispa ned en klick smör.
Servering:
1. Servera filéerna med potatisfondant och sås. Gärna med krispiga haricot verts.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|