Direktlänk till inlägg 5 december 2011

Avokadosoppa med Riesling, Kyckling och kantarellcanneloni med Pinot Noir samt Blåbärsdessert

Av Anna Nordberg - 5 december 2011 19:00

Middag med vänner Juha och Maria i fredags, och inte att förglömma söta Ines och Hilda. Tjejerna hade ätit innan men Ines gav ändå tummen upp för kycklingen och blåbären. Tummen ner fick däremot avokadosoppan och grädden i efterrätten. En fyraåring kan vara en fierce kritiker.


Till förrätt bjöds således på avokadosoppa, med ingefära, grapefrukt och örtkrutonger. Till det passade en Riesling från vinkylen - en Sybille Kuntz Riesling Gold-Quadrat Trocken 2007. Bra syra för avokadons fetma, både aningens fruktsötma och lite härlig krydda som möter ingefäran fint. Passar bra helt enkelt.


Till huvudrätt fixade jag och maken till en ugnsbakad kyckling med kantarellfylld canneloni i vinsås, lite krispig bacon och ruccola. Till det plockade vi ut en andra flaska ur vinkylen - en Saintsbury Garnet Carneros Pinot Noir 2007. Körsbär och hallon, rund ek och underbart matvänligt.


Till efterrätt blir det en snabb blåbärsdessert. Det gäller att bjuda på mat som inte upptar hela din kväll. Tråkigt för gästerna. Glömd att köpa vin till, men en avec funkar också. Hade jag hunnit så skulle jag ha testat en Moscato
d'Asti Bricco Quaglia (nr 92250) för 120 kr, från det tillfälliga sortimentet.


Och här kommer recepten.


 

Kall avokado- och grapefruktsoppa (4 portioner)


1 grapefrukt

6 avokado

1 msk riven färsk ingefära

1/2 lime

8 dl kall hönsbuljong (lös 1 hönsbuljongtärning i varmt vatten, låt svalna)

2 dl iskallt vatten, om det behövs

Salt, om det behövs


Örtkrutonger:

2 skivor vitt formbröd

1 msk smör

Torkad basilika, ca 1 tsk

Torkad timjan, ca 1 tsk

Flingsalt


1. Gör örtkrutongerna: tärna formbrödet, smörfräs i stekpanna tillsammans med örter och flingsalt tills de är gyllenbruna och krispiga. Lägg åt sidan till servering.

2. Skala grapefrukten med en vass kniv över en skål för att fånga upp saften. Skär ut 8 filéer ur frukten, lägg åt sidan. Pressa ut återstående saft ur grapefrukten.

3. Dela avokadorna och ta bort kärnan. Gröp ur köttet och mixa ordentligt till en slät puré.

4. Tillsätt ingefära, grapefruktsaft och den kalla buljongen – mixa lite till.

5. Blanda i det kalla vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och saft från limen.

Tills hit kan soppan förberedas, förvaras kallt. Om soppan står mer än en timme i kylen så kan den få en brun hinna.

6. Vid servering: Fördela soppan i djupa fat och dekorera med grapefiléer och örtkrutonger.


Kycklingfilé med kantarellcannelloni (4 pers)

4 kycklingfiléer (gärna majskyckling)

1 pkt bacon

salt och svartpeppar (nymald)

½ påse ruccola

Cannelloni:

1 pkt lasagneplattor, färska

1 schalottenlök

400 g kantareller (kan bytas mot blandad svamp)

1 msk olivolja

1 ½ dl grädde

Lite citronsaft/limesaft

½ tsk salt och 1 krm svartpeppar (nymald)

1 tsk Maizena majsstärkelse

2 dl finriven parmesanost

Sås:

2 dl grädde

3 dl vatten

2 dl vitt vin

1 hönsbuljongtärning

 

Sås:

1. Koka ihop grädde, vatten, buljongtärning och vin tills det återstår ca 4-5 dl.

Cannelloni:

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Skala och hacka löken, rensa och hacka svampen (kan vara lite större bitar kvar för struktur)

3. Fräs kantarellerna tills vätskan har försvunnit, tillsätt smör och lök och stek ca 5 min. Tillsätt grädde och lite citrussaft och koka ytterligare 2 min.

4. Smaka av med salt och peppar, tillsätt lite Maizena, koka upp och låt svalna.

5. Dela om nödvändigt lasagneplattorna i ca 10 x 15 cm. Lägg dem på skärbräda.

6. Fördela svampblandningen på lasagneplattorna och rulla ihop. Lägg dem med skarven ned i en oljad, ugnssäker  form.

7. Häll såsen över cannellonin. Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Ös såsen över cannellonin under tillagningen. Strö över parmesanost när ungefär halva tiden är kvar.

Kycklingen:

1. Stek baconet krispigt i en stekpanna, lyft upp och låt rinna av på hushållspapper

2. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem (först med skinnsidan ned om det är majskyckling som har skinn) i lite baconfett eller smör. Vänd och stek på andra sidan i ca 8-10 min, eller tills innertemperaturen är ca 70 grader.

Alternativt: stek kycklingen i lite baconfett eller smör så att den får färg på båda sidor. Stek sen färdigt i ugnen (tillsammans med canellonin) i 200 grader till 70 grader innertemperatur (ca 15 min).

3. Låt kycklingen vila ca 5 min innan servering

Serveringen:

1. Skölj ruccola och bryt baconet i bitar

2. Lägg upp cannelloni och kyckling på varma tallrikar, ringla lite sås runt om

3. Toppa med ruccola och baconbitar


Blåbärsdessert

1,5 dl vaniljkesella

2-3 dl vispgrädde

1,5-2 dl blåbär (fungerar med frysta, om de har fått tina försiktigt)

1 tsk florsocker (om det behövs, smaka av)

 4-6 st havrekakor

Topping:

1 dl blåbär, färska

Rivet skal av 1 lime

Ev Florsocker och myntablad


1. Blanda blåbär och kesella.

2. Vispa grädden och blanda med kesellan. Smaka av innan du blandar ner florsocker – får inte bli för sött.

3. Smula sönder havrekakorna grovt och fördela dem jämt i 4 portionsskålar.

4. Häll upp kesella-smeten i skålarna, låt stå kallt till servering.

5. Topping: blanda försiktigt färska blåbär med skal från 1 lime

6. Ta fram skålarna och toppa med blåbär/lime. Pudra eventuellt över lite florsocker och garnera med ett myntablad. Servera genast.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se