Direktlänk till inlägg 29 november 2011
I söndags var det första advent och riktigt ruskväder. En norsk storm hörde jag – hade varit trevligare om de kunde dela med sig av lite oljeintäkter istället. Jag och maken körde upp till Stockholm från E-tuna på
morgonkvisten, efter trevligt firande av Davids brors födelsedag kvällen innan. Det finns förresten kattungar på gården igen – gamla Ida-Barbro, 17 år, jobbar hårt för släktens fortlevnad. De har knappt öppnat ögonen och jag kan knappt hålla mig från adoptera dem båda två. Nåväl, jag får hålla till godo med mina två fina och tämligen feta kissar hemma i lägenheten. Tyson vägde 6,3 kg när vi var till veterinären sist… Jag hävdar att han har kraftig benstomme.
Från Davids föräldrar fick vi med oss en massa härlig kött igen. Entrecote, kalvfilé, köttfärs... Det är ett angenämt problem att ha frysen full! Självklart skulle det lagas något trevligt långkok på söndagkvällen – plockade upp en schysst bogstek på tining. Under tiden bogsteken tinade hade vi den utmärkta turen att vara bjuden på lyxig brunch hos vänner Erik och Alexandra i Mälarhöjden. Hela makens LiU-gäng var där, nästan. Och mätt blev vi, definitivt. Äggröra, bacon, hembakat bröd, smoothies, plättar och egengravad lax (imponerande CJ!) med hovmästarsås. Lite glögg, lussebullar och pepparkakor senare rullade vi hem. I dubbel bemärkelse.
Nu kan man tänka att efter en sådan brunchorgie skulle mat inte vara det första jag tänkte på när vi kom hem. Men jag tänker alltid på mat. Att laga en riktigt fin gulasch är inte ett dugg svårt, men kräver sin tid. Och fina råvaror såklart. Som min bogstek. Efter två timmars puttrande avslutade vi således adventsfirandet med en rykande het gulasch, vitlöksbröd och en flaska turkiskt vin: Corvus Vineyard Blend No 3, 2006:
Ett bra vin - verkar till och med katt Åke tycka. Doftar lätt mogna körsbär och jordgubb. Efter att vinet fått luftas något kommer kryddorna och fatet fram. Bra syra och tanniner, och rejält med alkohol (14,5%), i det här vinet som definitivt kräver en matkompanjon. Och den mustiga gulaschen blev en fin match.
Höstig gulash med vitlöksbröd (4 personer)
400 g bogstek (eller fransyska) – putsad och utan ben
2-3 msk smör
1 st gul lök, hackad
3 st vitlöksklyftor, hackade
3 st potatisar, tärnade
1 st morot, tärnad
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
1/2 tsk kummin
1 tsk mejram
2 st nejlikor
1/2 dl paprikapulver
1/2 citron
3 dl rödvin
7 dl buljong (vatten + oxbuljongtärning)
Garnering:
Crème
Fraiche
Persilja
Vitlöksbröd:
4 skivor
formfranska
3 msk smör
1-2 vitlöksklyftor
1 msk
hackad persilja
Gör så här:
1. Tärna´köttet (1,5x1,5 cm) och fräs i smör, i en stor gryta.
2. Tillsätt de hackade grönsakerna och löken, fräs i någon minut.
3. Tillsätt kryddor och fräs i någon minut.
4. Tillsätt mjöl och rör runt, tillsätt sen citron och tomatpuré och rör om.
5. Tillsätt buljong och vin, låt sjuda under lock i 1,5-2 timmar (eller tills köttet är riktigt mört)
6. Vitlöksbröd: blanda smör, persilja och pressad vitlöksklyfta i en skål, låt gärna blandningen stå 10 min i
rumstemperatur. Dela varje brödskiva i två trekanter, bred på ordentligt med vitlökssmör och lägg på bakplåtspapper. Precis innan servering: grilla i ugn, 220 grader, ca 7 min eller tills bröden har fått en gyllengul färg och är frasiga.
7. Servering: häll upp gulasch i djupa, varma tallrikar. Strö över persilja och klicka ner ca 2 msk créme fraiche. Lägg ett vitlöksbröd på kanten.
Not: om man vill ha mer tuggmotstånd i potatis och morötter så kan de tillsättas när det är ca 30 min kvar. Personligen gillar jag när alla smaker får puttra ihop under hela koktiden.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 | 30 |
|||||||
|