Direktlänk till inlägg 20 november 2011

Chardonnay till Lax, citronbakad potatisfondant och parmesanaoli

Av Anna Nordberg - 20 november 2011 13:00

Bjöd broder på vitvinsprovning och middag igår kväll. Maken höll i vinprovningen - fyra olika Chardonnay, vilket var ganska svårt. Det visade sig vara:

  • McPherson Australien 2010 (nr 16445), 37 kr för 375 ml - fruktiga päron och smöriga popcorn i enkel, kort stil
  • Petit Chablis 2010 (nr 5585), 59 kr för 375 ml - habilt oekat vin med citrus och aningens persika (lite oväntat)
  • Chablis Grand Cru Les Vaudèsirs Domaine Long-Depaquit 2004 (nr 94694), 269 kr - gula äpplen, vax, mineral och citrus i stor och lätt åldrad stil
  • Bonterra USA 2009 (nr 16632), 135 kr - matvänligt vin med bra syra och frukt, apelsin och rostat bröd

Vinerna provades sedan med en fin fiskrätt med syra, fetma och krispighet. Personligen föredrar jag Bonterra till denna rätt (McPherson är ett billigare alternativ, men inte riktigt lika bra). Grand Cru'n funkar ok, men skulle nog passa ännu bättre till en mustig fiskgryta. Petit Chablis är bättre till lättare skaldjursrätter.


 

Ugnsbakad lax med citronbakade potatisfondanter, parmesanaoli och krispig äppelsallad (4 personer)

4 laxfiléer, fina portionsbitar

olivolja

salt & peppar

Parmesanaoli:

1-2 vitlöksklyfta

2 äggulor

2 tsk vit balsamicovinäger

1,5 dl matolja

2 dl finriven parmesanost

Citronbakade potatisfondanter:

3 st stora bakpotatisar

ca 5 dl matolja

1 st citron

1 vitlöksklyfta

1/2 kruka timjan

1 msk rosépepparkorn

flingsalt

Krispig äppelsallad:

1 st Granny Smith

2 dl sockerärtor, frysta

1 msk rapsolja

Saft från 1/2 citron

salt & peppar

Hackad färsk dill, ca 1/2 dl

Smörstekt levainbröd:

1/4 levainbröd

2 msk smör


Gör så här:

1. Lägg levainbrödet i frysen (lättare att skära tunna skivor sen). Sätt ugnen på 225 grader.

2. Potatisfondant: Skär av skal och kanter på potatisarna så att de formas till en stor jämn kub. Skär varje kub i åtta mindre kuber. Lägg potatisarna i en ugnsfast form, häll över olja så att den precis täcker potatisarna.

3. Tvätta citronen, dela i två delar och pressa citron från en halv citron över potatisarna. Skär den andra citronhalvan i klyftor och lägg ned bland potatiskuberna.

4. Mortla vitlök med timjan och rosépepparkorn, lägg ned blandningen i potatisen. Avsluta med att strö över rikligt med flingsalt och ställ in i ugnen ca 30 min i 225 grader (totalt 45 min, men de sista 15 min på lägre grader tillsammans med laxen).

5. Parmesanaoli: blanda äggula, pressad vitlöksklyfta och balsamicovinäger i en bunke. Tillsätt olja i en tunn stråle under kraftigt vispande, tills det får en krämig konsistens. Avsluta med att blanda i finriven parmesan, smaka av med salt och peppar.

6. Skölj äpplet, skiva i tunna skivor och strimla sen i tunna strimlor. Blanchera de frysta sockerärtorna (ca 30 sek i kokande vatten - sen skölj i iskallt vatten). Strimla sockerärtorna och blanda med äpple i en skål, tillsätt rapsolja, lite pressad citron och hackad dill, smaka av med salt och peppar.

7. Sänk ugnsvärmen till 175 grader (potatisarna ska då ha varit inne i ca 30 min). Smörj en ugnssäker form med lite olivolja, lägg ner laxfiléerna - salta och peppra och baka i ugn ca 15 min. Ta ut lax och potatis ungefär samtidigt (testa med en sticka så att potatiskuberna är mjuka i mitten).

8. Ta ut brödet ur frysen och skär i tunna, tunna skivor. Stek i smör och lägg på plåt med bakpapper. När lax och potatis är klar, sänk ugnen till 75 grader och torka brödskivorna till spröda chips i ugn, ca 7 min.

9. Lägg upp lax, potatisfondanter (ca 6 st per person), parmesanaoli och äppelsallad på fyra tallrikar. Avsluta med att lägga på två levain-chips och en dillvippa, servera genast.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se