Direktlänk till inlägg 1 augusti 2011

Meny "de fyra elementen"

Av Anna Nordberg - 1 augusti 2011 11:42

Det här inlägget kommer alldeles för sent egentligen. Det var redan i början av juli som mina bröder och Johanna bjöd på middag i världsklass. Det var en julklapp till mig och min man, som dröjde något dels på grund av bröllopsresa men också på grund av diverse övningsomgångar – framförallt Pelle är något av en övningsfanatiker när det gäller matlagning.


Temat för menyn var ”de fyra elementen”. Ambitiöst må man säga. Och gott blev det.


   Den första rätten hette ”Luft” och var Johannas kreation. Luften var representerad i form av två typer av lufttorkat kött – parmaskinka och bresaola. De kom i knyten fyllda av krämig St Agur-röra, tillsammans med melon, ruccola och balsamico. Bra balans av salt, sött och liten syra från balsamicon. Till anrättningen serverades mousserat vin, jag har för mig att det var en crémant och att den passade mycket bra till rätten. En perfekt första rätt, god och inte för mäktig. Ger den en stark 5/10 i betyg.



   Rätt nummer två: ”Vatten”.  Johan hade puttrat ihop en underbar skaldjurssoppa med torsk, räkor, lax, bläckfisk och härliga kryddor som timjan, saffran och basilika. Det doftade och smakade som en mustig korsning av det bästa från Italien och Spanien! Ett flarn av västerbottenost adderade lite krispighet, och vinet – en vit Bourgogne Blanc Clotilde Davenne – passade utmärkt till. Lite syra till gräddigheten och en härligt nötig fatton som mötte både kryddor och ost. Rätten får hela 7/10, och skulle funka nästan ännu bättre som huvudrollsinnehavare en kulen höstkväll.



   Med tredje rätten var det dags för ”Jord”, i form av variation på vildsvin – filé och pancetta. Till det potatiskaka med svamp och parmesan samt rödvinsreduktion. Pancettan gav en underbar sälta och krispighet till rätten, och en liten ugnsbakad tomat tillförde lite sötma. Rödvinsreduktionen var kryddig som kontrast till den de mjuka smakerna i potatiskakan.  Pelle hade dessutom jobbat på upplägget som var riktigt tjusigt.


En Newcastle ale till rätten passade helt okej, men som den vinälskare jag är ser jag framför mig ett smakrikt rött vin – jag skulle föredra något kraftigt från Ribera del Duero, t ex Neo White eller Emilio Moro. Anordningen skulle nog klara en Amarone också, om man giller det. Eller om man vill lyxa till det, varför inte en Sasiccaia...


”Jord” får 6/10 i betyg, med ett riktigt gott rödvin och en något lägre stekgrad på filén skulle betyget lätt ha kunnat bli 7/10, eller till och med 8/10.



  Den mest effektfulla rätten under kvällen var nummer fyra, nämligen ”Eld”. Anka som flamberades i rom vid bordet! Filéerna var fint rosa och möra, Johan hade långsamt ugnsbakat under hela eftermiddagen. Till ankan serverades cocosris, röd curryreduktion samt syrlig äppelsallad. Det var hett, sött och syrligt i en härlig blandning. Helt i den karibiska andan serverades en romdrink till maten - äppeljuice, ingefära, lime och basilika. Farligt god med hög risk för milt fylleslag.


Ett vackrare upplägg och lite saftigare ris är petitesser; maten och den goda drinken får starka 6/10 i betyg.  


Nu trodde du kanske att det var slut, men icke! En femte rätt blandade de fyra elementen till en kreativ dessert med klassiska smakkombinationer. Hallonchokladkaka med vaniljglass, lakritsmaräng och rostade pistagenötter. Till detta ett glas Muscato d’Asti, som funkade helt okej till. Betyget blir 4/10.


Det här har potential att bli en riktig höjdare! Aningens fluffigare maräng (lakritssmaken var dock utmärkt) och lite chili i chokladkakan så hade det här varit ett perfekt ”femte element”. Jag hade också kunnat tänka mig ett rött dessertvin till – lite svårt att få tag på men ack så gott. Min favorit är Red Sea från Clearview Estate Winery, Nya Zeeland. Det går alltid att privatimportera…


För att summera så var det en riktig gourmetmiddag, helt i klass med det du kan få uppleva på bättre restauranger. Om du har tur. Matlagning på den här nivån kräver mycket förberedelser och jag är mycket tacksam för den upplevelse som Pelle, Johan och Johanna bjöd på i början av juli. En julklapp helt i min smak!

Om du vill ha recepten, besök min brors blogg - http://sirvaes.blogspot.com/2011/07/de-fyra-elementen.html

 
 
Ingen bild

Pelle

6 januari 2012 16:36

Men öl är väl godare än vin, kära syster? :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards