Direktlänk till inlägg 25 juni 2011

Midsommarmeny med ceviche, prästostpaj och grillad biff med kaprispotatissallad

Av Anna Nordberg - 25 juni 2011 18:06

Midsommar kom så snabbt i år. Hann inte göra några storslagna planer, det blev middag med man och bror i Stockholm. Planen var femrätters men den tillintetgjordes strax efter fjärde. Våra magar stramade efter frosseri på St Angur och Gryère. Marängsvissen med jordgubbar fick vänta till annan gång. En så pass smarrig skapelse förtjänar tillbörlig respekt och fokus.


 Vi började med en lätt och fräsch ceviche, som är en sydamerikans rätt där rå fisk tillagas av syran i en citrusmarinad. Cevichen åtföljdes av en lika fräsch sauvignon blanc från La France. Närmare bestämt Sauvignon de Bordeaux 2010, av J&F Lurton. Bara 85 kr på systembolaget och inte bara ett gott skaldjursvin utan också ett fint västebottenpajsvin. 

Nu blev vår andra rätt inte en västerbottenpaj utan en prästostpaj (Allerum). Det visade sig nämligen att det är fler saker än jordgubbar som tenderar att ta slut på Ica under midsommarhelgen. Men likväl blir en ostpaj fet, salt och gräddig – vilket pockar på ett vin med bra syra. Vi hottade upp pajen med lite balsamicosirap och ett salladsblad. Tänk bara på två saker: att använda en prästost med bra lagring/smak och att inte koka sirapen för länge. Om ni inte vill ha paj med seg kola, vilket jag tyvärr lyckades med den här gången.  


 Huvudrätten gick i somrig stil. Marinerad biff med kaprispotatissallad. Tyvärr har vi ingen grill, vilket hade tillfört ytterligare en sommardimension. Men vi betongbarn tar vad vi haver – närmare bestämt en stekpanna. Vinet här blev en Château Clinet Pomerol från 2003, från vinkylen. Jag och min man gjorde ett minifynd förra året och köpte på oss fyra flaskor till nedsatt pris, 395 kr styck. Plommon och björnbär, fat och lite choklad! Mer finess än råstyrka, med lite fruktsyra till potatissalladen. Hade troligtvis passat ännu bättre med mindre marinat kött, men i det stora hela mycket gott. Ett alternativt förslag är en Ripasso från Valpolicella, körsbärssyra men också med en liten sötma som möter marinaden fint.

Till ostarna, vår fjärde och som det visade sig sista rätt, serverades en liten flaska från bröllopsresan i februari. En Allan Scott Late Harvest Sauvignon Blanc 2008, från Marlborough. Silkeslen aprikos, nektarin och persika – sött med liten syra och underbart gott. Vi har en flaska till i vinkylen och det gör mig glad!


Innan vi kommer till recepten så vill jag tacka min bror som passade på att fixa vår trådlösa router, mitt i allt matlagande...


Ceviche

150 g lax

150 g hälleflundra eller räkor m skal

½-1 kruka koriander

5 st lime

½-1 st apelsin

1 st chili (liten, medelstark)

1 st vitlöksklyfta

1 tsk socker

Salt

1 avokado

½ mango

½ gurka, urkärnad och skalad


Gör så här:

1. Pressa ner saften av limen och apelsinen i en bunke.

2. Kärna ur chilin och hacka den tillsammans med koriandern och vitlöken. Blanda ner hacket i limen och apelsinen.

3. Skär fisken (och räkorna) i cirka 1 centimeter stora kuber (större kuber behöver längre tid i vätskan).

4. Lägg ner fisken i bunken och smaka av med salt och socker.

5. Låt stå i kylen i ca 1 timme och ta sen fram den igen.

6. Tärna avokado, gurka och mango/melon. Blanda med fisken.

7. Servera cevichen i glas på fot, eventuellt med en krispig västerbottenstick till (pensla stavar av vitt formbröd med olivolja, strö över västerbottenost och grädda i ugn på 200 grader i ca 8 min)



Prästostpaj

Pajdeg:
125 gram Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
0,5-1 msk vatten
Fylllning:

200 g vällagrad prästost (riven)

4 ägg

2 ½ dl mellangrädde

Nymald svartpeppar (efter smak)

Balsamicosirap:

2 msk fin balsamicovinäger

1 msk honung


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter).
2. Knåda smör och mjöl till en deg. Tillsätt ev vatten om det behövs för att få en smidig deg. Tryck ut pajdegen i formen. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
3. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med peppar och ev lite salt. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Lägg eventuellt över folie om pajen får för mycket färg.

4. Låt balsamicovinäger och honung koka ihop, ca 1 min. Om du kokar för länge blir det kola.

5. Servera pajen ljummen (ev med ruccola) och ringla lite sirap över


Marinerad biff med krämig kaprispotatissallad (4 pers)

6-800 g biff, gärna hängmörad

Marinad:

1/3 dl balsamvinäger

0,5 dl ljus japansk soja typ Kikkoman

1 klyfta pressad vitlök

1/2 msk honung

2-3 krm cayennepeppar

0,5 tsk torkad rosmarin eller färsk rosmarin (valfritt)

0,5 dl olivolja

1 krm vitpeppar

Potatissallad:

800 g färskpotatis

1 ½ dl créme fraiche

2 msk citronsaft

½ burk kapris + ½-1 msk av spadet

2 krm salt, 1 krm svartpeppar

1 knippe sparris

1 rödlök

100 g ruccola


Gör så här:

1. Blanda marinaden och lägg biffen i 2/3 av marinaden i kylskåp, ca 1 timme. Ta ut ca 10-15 min innan stekning.

2. Skrubba och koka potatis i saltat vatten, ca 15 minuter. Dela på större potatisar.

3. Skiva en rödlök i tunna skivor.

4. Blanda creme fraiche, citronsaft, kapris, kaprisspad, salt och peppar. Smaka av.

5. Bryt bort de nedre, träiga bitarna av sparrisen. Pensla med olja och grilla/stek i 4-5 minuter.

6. Blanda nykokt potatis (ev delad i bitar) med ruccola, sparris, rödlök och kaprisdressingen.

7. Grilla biffen till önskad stekgrad. Pensla under tiden med återstoden av marinaden. Låt vila några minuter innan servering.

8. Servera potatissallad ljummen till den marinerade biffen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards