Direktlänk till inlägg 12 september 2010

Boeuf Bourgignon och Röd Bourgogne

Av Anna Nordberg - 12 september 2010 16:58

    Så var man gift, Davids fru minsann. Med lyckoruset fortfarande sjudande i blodet bestämde vi oss häromdagen för att testa en av alla underbara bröllopspresenter. En gjutjärnsgryta, Le Creuset närmare bestämt. I en klassisk gryta gjordes sedan en klassisk rätt. Boeuf Bourgignone.


Till det korkade vi upp en Bourgogne såklart. En lagrad med lite mustighet i sig. Volnay Carelle Premier Cru 1998, som visade sig ha en hel del frisk syra och lite beska som tyglades utmärkt av maten. Som alternativ kan man prova t ex en Ripasso, eller en Côte-du-Rhône.


  Boeuf Bourgignone (4 personer)


2 kg oxkött med ben, t ex högrev (alternativt 1,2 kg benfri högrev)

1 flaska rött vin, t ex Bourgogne rouge

2 tsk timjan

4 lagerblad

Vit- och svartpeppar

Några kryddnejlikor, ca 4-5 st

4 klyftor vitlök, krossade men inte pressade

1 purjolök

150 g rökt sidfläsk

10-15 små gula lökar

3 morötter

15 små champinjoner (eller 10 större, som delas)

5 soltorkade tomater

2 msk tomatpuré


Gör så här:

Dela köttet i bitar och bryn dem i smör så att de får ordentligt med färg, I en ordentlig gryta. Häll på vin och vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Lägg i kryddor och purjo i bitar. Koka 1 timme.


Ta upp köttbitar och skär bort köttet från benen. Lägg tillbaka benen och koka ett par timmar. Sila buljongen. (Om du inte har ben så funkar det ändå, då tar du bara upp köttet och silar buljongen).


Fräs sidfläsket några minuter och lägg ner i buljongen. Borsta champinjonerna om nödvändigt (och dela om de är stora), skala och skär morötterna i rätt stora bitar, skala smålökarna och bryn allt så att det får lite färg. Lägg ner i grytan tillsammans med oxköttet och de soltorkade tomaterna. Smaksätt med tomatpuré och liten skvätt oxfond. Koka i ca 45-50 minuter till. Om man vill kan man reda med maizenamjöl för lite simmigare konsistens.


Smaka eventuellt av med lite mer tomatpuré och peppar. Servera med tagliatelle eller potatismos.


Grytan går alldeles utmärkt att spara några dagar i kylen – den blir nästan ännu bättre.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards