Direktlänk till inlägg 1 augusti 2010

Fläskfilé med kantarell- och cognacsås, och Chardonnay

Av Anna Nordberg - 1 augusti 2010 22:34

Lite jobbångest smyger sig på. Imorgon är det tillbaka i kostym framför datorn. Inget mer konstant vindrickande och inga mer slöa sovmorgnar.


Måste göra det bästa av sista kvällen. Bjöd sambon på fläskfilé med kantarell- och cognacsås. Mmmm. Valde ett vitt vin till, en amerikansk chardonnay med både syra och ekig smörighet: Turntable 2008.


Fläskfilé med kantarell- och cognacsås

1 fläskfilé, putsad

1 påse tinade kantareller (eller färska såklart, som förvälts och stekts i smör)

1 pkt bacon

1 dl hackad persilja

1/2 msk soja (kinesisk)

1 dl créme fraiche

2-3 dl matlagningsgrädde

1 dl koncentrerad kantarellbuljong (lite vatten med 2 msk buljong)

1 dl cognac

1 msk smör

1 scharlottenlök

salt och peppar

Tagliatelle


1. Knaperstek baconet och lägg åt sidan

2. Salta och peppra fläskfilén. Bryn fläskfilé i smör och låt steka på låg/mellanhög värme i ca 10 min (den ska bara precis vara genomstekt). Lägg åt sidan på tallrik under folie.

3. Koka upp saltat vatten och koka tagliatelle enligt anvisningar

4. Fräs scharlottenlök i smör (kan använda samma panna som fläskfilén, det är bara gott med lite steksky). Tillsätt kantarellerna och låt fräsa lite med löken. Tillsätt cognac och buljong och låt puttra några minuter. Tillsätt soja, grädde och creme fraiche, och låt koka ihop under omrörning. Om nödvändigt - tillsätt lite redning.

5. Skär upp fläskfilén i 1 cm tjocka skivor och lägg ned i såsen och värm upp. Strö hackad persilja över.

6. Dela det knaperstekta baconet i mindre delar. Lägg upp tagliatelle på tallrikar, häll ordentligt med sås över och avsluta med att strö bacon över. Servera genast.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards