Direktlänk till inlägg 31 juli 2010

Kräftor, västerbottenpaj och sauvignon blanc

Av Anna Nordberg - 31 juli 2010 11:06

Vet att det är aningens tidigt men när sambon får sug efter kräftor så ska han få kräftor. För 429 kr kilot så är tur att jag föredrar räkor. Vi inhandlade några lyxiga småländska kräftor, några hekto räkor och lite västerbottenost.


Dukade upp skaldjuren, lite aioli, några fina bitar baguette, smör och västerbottenpajen jag precis bakat - lagom ljummen och ljuvlig.


Öppnade vinkylen och plockade ut en fruktig sauvignon blanc - Gravitas Sauvignon Blanc St Arnaud's Vineyard 2004 från Nya Zealand. Den finns tyvärr inte på Systemet längre, vilket är synd. Det var gott om mango, citrus, lite örter och aningens krusbär. Mycket syra och fyllighet. Ett bra vin, till fantastisk mat. Sambon såg lycklig ut över sina kräftor.




Självklart kommer recept på den mumsiga pajen vi åt. I separat inlägg får du tips om hur du gör buljong av skalen från räkorna och kräftorna.


Västerbottenpaj

Pajdeg:
125 gram Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
0,5-1 msk vatten
Fylllning:

150 g Västerbottenost (riven)

3 ägg

2 dl mellangrädde

1 krm vitpeppar eller svarpeppar (efter smak)


Tillagning
1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter).
2. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i formen. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
3. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med peppar och ev lite salt. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Lägg eventuellt över folie om pajen får för mycket färg.

4. Servera ljummen

 
 
Bakrecept

Bakrecept

2 augusti 2010 07:23

Baka är kul. Fin blogg! :)

http://bakrecept.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards