Direktlänk till inlägg 31 juli 2010
Vet att det är aningens tidigt men när sambon får sug efter kräftor så ska han få kräftor. För 429 kr kilot så är tur att jag föredrar räkor. Vi inhandlade några lyxiga småländska kräftor, några hekto räkor och lite västerbottenost.
Dukade upp skaldjuren, lite aioli, några fina bitar baguette, smör och västerbottenpajen jag precis bakat - lagom ljummen och ljuvlig.
Öppnade vinkylen och plockade ut en fruktig sauvignon blanc - Gravitas Sauvignon Blanc St Arnaud's Vineyard 2004 från Nya Zealand. Den finns tyvärr inte på Systemet längre, vilket är synd. Det var gott om mango, citrus, lite örter och aningens krusbär. Mycket syra och fyllighet. Ett bra vin, till fantastisk mat. Sambon såg lycklig ut över sina kräftor.
Självklart kommer recept på den mumsiga pajen vi åt. I separat inlägg får du tips om hur du gör buljong av skalen från räkorna och kräftorna.
Västerbottenpaj
Pajdeg:
125 gram Svenskt Smör
3 dl vetemjöl
0,5-1 msk vatten
Fylllning:
150 g Västerbottenost (riven)
3 ägg
2 dl mellangrädde
1 krm vitpeppar eller svarpeppar (efter smak)
Tillagning
1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en pajform (ca 24 cm i diameter).
2. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i formen. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
3. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med peppar och ev lite salt. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Lägg eventuellt över folie om pajen får för mycket färg.
4. Servera ljummen
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
31 | ||||
|