Direktlänk till inlägg 27 juli 2010

Rödvinsprovning med bl a shiraz, tempranillo, grenache och merlot

Av Anna Nordberg - 27 juli 2010 14:00

Har fått kantareller av generös svärmor och sug efter köttbit med kantarellstuvning uppstod. Sambon var schysst och kompletterade med vinprovning innan matstunden. Det visade sig vara en svår omgång, och några ledtrådar var nödvändiga. Sex viner, ingen helt ren druva men fem med en dominerande druva. Sex områden: Rioja, norra Italien, Bordeaux, Sydafrika, Australien, Rhône.


Det var ändå en svår provning. Trodde att Bordeaux-vinet skulle vara en cab, men visade sig vara från östra sidan – dvs en merlot/cab franc med övervägande plommon och lite kryddor istället för övervägande svarta vinbär och ceder.  Letade också vitpeppar och lite animalitet i Rhône-vinet när det såklart visade sig vara en rackare från södra Rhône med dominans från varmfruktiga druvan Grenache.


Men nog med ursäkter. Jag fick två rätt, av sex. Det norditalienska vinet var en tydlig amarone med hög alkoholhalt, tydlig portvinsdoft (eller romrussin om du så vill), mörk choklad, fat och körsbär. Det Sydafrikanska vinet, en Shiraz med lite Mourvèdre och Viognier, tog jag på karaktäristisk rökton. Hittade också frukt, lite vitpeppar, touch av eukalyptus samt mörka bär.


Den största besvikelsen var Penfolds Rawson's Retreat Shiraz Cabernet, som jag brukar tycka är ett ok budgetvin. Det smakade tunt och lite surt. De bästa vinerna var Château Cadet, d v s Bordeaux-vinet med plommon, örter och lite tobak, Les Remparts des Ceps Dorés Rouge, d v s côtes du rhône-vinet med varma bär, lite lakrits och krydda och sist men inte minst Riojan – en El Coto Crianza med frukt/torkad frukt, multna löv/läder och vanilj. Spanjoren passade bäst till maten – en liten sötma och det multna gifte sig fint med kantarellstuvningen.


Här kommer hela listan på viner (alla utom Chateau Cadet finns på halvflaska):

  • El Coto Crianza (nr 12670)
  • Château Cadet 2005 (nr 94170)
  • Les Remparts des Ceps Dorés Rouge 2007 (nr 2825)
  • Kleine Zalze Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier 2009 (nr 2034)
  • A Amarone (nr 12343)
  • Penfolds Rawson's Retreat Shiraz Cabernet (nr 6942)

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se