Direktlänk till inlägg 8 maj 2010

Ingefärsmarinerade kycklingklubbor och Riesling

Av Anna Nordberg - 8 maj 2010 13:22

Här kommer en mycket enkel och ruskigt välsmakande vardagsrätt. Funkar till fest också. Ingefärsmarinerade kycklingklubbor. Ingefära är en av mina favoritsmaksättare. Ett tips är att låta klubborna ligga i marinaden över natten, i kylskåpet. Det gör då inget om klubborna är frysta när du lägger dem i marinaden. Eller göra marinaden på morgonen och låta klubborna ligga och dra över dagen, i kylskåpet självklart.


Till rätten passar en riesling finfint. Till exempel favoriten Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese 2007, som har honungstoner, citrus och en liten hint ingefära. Den kostar visserligen 195 kr, så det kanske är förbehållet festen.


Till vardagsmyset kan du välja 3 Weingärten Riesling 2008 (nr 95780), en österrikisk nyhet för 78 kr. Eller trotjänaren Stoneleigh Riesling (nr 6498) för 99 kr från nya zeeland. Eller om du vill ha en Riesling med klassiska petroleum- och mandelaromer så kan du testa med en nyhet från Frankrike: Michel Fonné Riesling Tradition 2007 (nr 90298) för 99 kr. Den har jag dock inte provat själv ännu.


Ingefärsmarinerade kycklingklubbor (2 pers)


2 kycklingklubbor

jasmin- eller avorioris

valfri sallad och körsbärstomater

Marinad:

5 msk olja (t ex rapsolja)

saften från 1 lime

4 cm ingefära

2-3 vitlöksklyftor

salt och peppar


Gör så här:

1. Gör marinaden: skala och finriv ingefäran. Press vitlöksklyftorna. Blanda med olja och limesaft. Smaka av med salt och lite nymalen svartpeppar.

2. Lägg kycklingklubborna i en plastpåse och häll över marinaden. Låt marineras i kylskåp i minst 1 timme (gärna mer, t ex över natten).

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Häll upp klubbor och marinad i en ugnssäker form. Se till att masera in marinaden, gärna under skinnet på kycklingklubborna också. 

5. Ställ in kycklingklubborna i mitten av ungen i ca 30-35 min.

6. Under tiden, koka riset och blanda ihop salladen med delade körsbärstomater.

7. Lägg upp kycklingklubborna på varma fat. "Vispa" ihop skyn och servera den tillsammans med ris och sallad till kycklingklubborna.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards