Direktlänk till inlägg 4 april 2010
Förra året glömde vi bort vår 3-årsdag, jag och David. Vi åkte upp mot Bollnäs för att tillbringa påskhelgen med mina föräldrar när vi kom på det. Ingen jätteskada skedd, men lite av ett missat tillfälle at fira. Hence ville vi inte upprepa misstaget i år. I år firade vi fyraårsdagen med finfin kyckling och en Labouré-Roi Première Cru från 1978. Som råkar vara vårt födelseår. Inhandlad i vintageaffär i Beaune.
Vi var ju lite oroliga över om 78:an hade bevarats med den äran. Korkade upp och dekanterade. Ingen korkdefekt eller annat uppenbart fel kunde skönjas. Efter ca 60 min dekantering kunde vi stilla vår nyfikenhet. Doftade visserligen höst och lite svamp från åldrandet, men förvånansvärt mycket frukt – jordgubbar! Bra med syra kvar också, och fin längd. Passade alldeles utmärkt till balsamicosåsen och den gremolatapanerade kycklingfiléerna. Mums.
Om ingen vintageaffär finns i närheten, så skulle jag rekommendera att du inhandlar ett par fina Bourgogner (av samma sort) på systemet och sätter igång och lagrar. Beaune Premier Cru Coucherias 2007 (nr 95873), för 328 kr. Eller Gevrey-Chambertin 2007 (95853), för 395 kr. Eller Gevrey-Chambertin Premier Cru Lavaux St-Jacques 2007 (nr 96558) från systembolaget, för 469 kr. Eller Chambertin Grand Cru 2007 (nr 96324), för 854 kr. Låt lagra och plocka fram till bröllopsdagsfirande om 5 år, om 10 år och kanske om 15 år. Om du inte har otur och råkar ut för korkskada så blir det en fin stund på jorden.
Har du för dåligt tålamod så kan du avnjuta kycklingrätten redan nästa helg, med en nyhet från mars: Delta Pinot Noir 2008 (nr 6293) för 119 kr. Eller Saintsbury Garnet Pinot Noir (nr 23051), för 185 kr.
Gremolatapanerad kycklingfilé med svamprisotto och krämig balsamicosås (4 pers)
4 kycklingfiléer (eller 2 stora majskycklingfiléer)
1 kruka persilja
1 citron
3 vitlökar
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Risotton:
3 dl aborioris
1 liter varm kycklingbuljong
3 dl torkad svamp (t ex trattkantareller, karl-johan), som förvälts i hett vatten ca 10 min
1 banancharlottenlök
2 dl vitt vin (med syra)
2 dl riven parmesanost
salt och peppar
Sås:
2 dl vispgrädde
2 msk fin balsamico
1 msk kycklingfond, koncentrerad
2 pressade vitlöksklyftor
0,5-1 tsk flytande honung
Salt och vitpeppar
Maizena
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka persilja och vitlök. Finriv skalet av citronen. Blanda ihop gremolatan på ett fat.
2. Salta och peppra kycklingfiléerna. Vänd i gremolatan, och bryn i olivolja. Lägg fileerna i ugnsfast form i lite olja. Sätt in kycklingfiléerna i ugnen när 15 min återstår på risotton (sätt in direkt om det är majskycklingfiléer som tar ca 30 min i ugnen).
3. Finhacka scharlottenlök. Fräs i lite smör och olja i kastrull några minuter tillsammans med aborioriset, utan att det får färg. Tillsätt vinet och rör om, låt puttra tills vätskan nästan har kokat in.
4. Tillsätt lite buljong i taget i risotton och rör om. Tillsätt den torkade förvälda svampen efter ett tag. Fortsätt tills risotton är klar, det tar ca 20-25 min – riskornen ska vara mjuka men lite al dente (dvs inte som “grötris”). Rör ner parmesanosten, smaka av med salt och peppar.
5. Såsen: Blanda grädde, balsamico, kycklingfond och pressad vitlök i en tjockbottnad kastrull. Låt koka ihop några minuter under omrörning. Red med maizena. Smaka av med salt, peppar och lite flytande honung.
6. Servera kycklingfilén uppskuren tillsammans med risotto (dekorerad med lite persilja) och såsen i en såssnipa bredvid. Servera din favoritsallad till, eller lite färsk svamp stekt med persilja, smör och havssalt.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||||
|