Direktlänk till inlägg 22 mars 2010
Här kommer en riktigt maskulin maträtt, i ordets bästa betydelse. Fläskfilé ordentligt rullad i fyra sorters krossad peppar och späckad med ruccola- och ricottafyllning. Till det en krämig potatisgratäng och en fyllig, fruktig syrah i glaset.
Vi provade Mission Estate Syrah från Hawkey's Bay till, den går dock inte att få tag i på systemet. Om ni vill ha ett kraftigt vin, som ändå är fruktigt, prova Tendral 2007 (nr 2721) från Spanien, för 115 kr eller en klassiker som Penfolds Thomas Hyland Shiraz (nr 6301), för 109 kr.
Rucolaspäckad pepparfilé med potatisgratäng (4 pers)
600 g fläskfilé
1 kruka ruccolasallad
60 g ricottaost
salt
3 msk hel pepparblandning (vitpeppar, rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar)
1 msk rapsolja
2 msk smör
Potatisgratäng:
6-800 g mjölig potatis
2 dl riven västerbottenost
1 tsk salt, 2 krm nymald svartpeppar
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
Sås:
1 kruka basilika
1 msk färska, hackade korianderblad
1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 dl majsolja
Tillbehör:
Ruccolablad
Olivolja, havssalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen å 200 grader. Skala potatisen och skiva tunt. Lägg i en skål och blanda med ost, salt, peppar och vitlök. Häll potatisblandningen i en ugnsfast forme eller fyra portionsformar, häll över grädden. Grädda i mitten av ugnen i 60 min, tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk. Tillsätt ev ytterligare lite grädde under tiden om det blir torrt.
2. Klipp av det mesta av rucolastjälkarna och strimla bladen. Blanda med osten och smaka av med salt. Fyll en spritspåse med blandningen.
3. Putsa bort senorna från köttet. Stick ett hål genom fläskfilén med t ex en matlagningspincett eller brynstål. Spritsa in ruccolablandningen i hålet.
4. Krossa peppar i mortel. Salta fläskfilén och rulla i pepparkrosset.
5. Bryn köttet i rapsolja och smör i stekpanna. Efterstek mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min tills innertemperaturen är 68 grader. Om du ställer in den under potatisgratängen så sänker du bara temperaturen till 175 grader, men räknar lite längre tid till potatisgratängen istället.
6. Mixa basilika- och korianderblad med äggula, vitlök och senap. Späd med lite olja i taget, till en krämig sås.
7. Vänd lite ruccola i olivolja och havssalt.
8. Servera köttet uppskuret, tillsammans med sås, ruccola och potatisgratäng.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|