Direktlänk till inlägg 22 mars 2010

Rucolaspäckad pepparfilé med potatisgratäng och en fruktig syrah

Av Anna Nordberg - 22 mars 2010 20:00

  Här kommer en riktigt maskulin maträtt, i ordets bästa betydelse. Fläskfilé ordentligt rullad i fyra sorters krossad peppar och späckad med ruccola- och ricottafyllning. Till det en krämig potatisgratäng och en fyllig, fruktig syrah i glaset.


Vi provade Mission Estate Syrah från Hawkey's Bay till, den går dock inte att få tag i på systemet. Om ni vill ha ett kraftigt vin, som ändå är fruktigt, prova Tendral 2007 (nr 2721) från Spanien, för 115 kr eller en klassiker som Penfolds Thomas Hyland Shiraz (nr 6301), för 109 kr.


Rucolaspäckad pepparfilé med potatisgratäng (4 pers)

600 g fläskfilé

1 kruka ruccolasallad

60 g ricottaost

salt

3 msk hel pepparblandning (vitpeppar, rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar)

1 msk rapsolja

2 msk smör

Potatisgratäng:

6-800 g mjölig potatis

2 dl riven västerbottenost

1 tsk salt, 2 krm nymald svartpeppar

2-3 pressade vitlöksklyftor

2 dl vispgrädde

Sås:

1 kruka basilika

1 msk färska, hackade korianderblad

1 äggula

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk dijonsenap

1 dl majsolja

Tillbehör:

Ruccolablad

Olivolja, havssalt


Gör så här:

1. Sätt ugnen å 200 grader. Skala potatisen och skiva tunt. Lägg i en skål och blanda med ost, salt, peppar och vitlök. Häll potatisblandningen i en ugnsfast forme eller fyra portionsformar, häll över grädden. Grädda i mitten av ugnen i 60 min, tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk. Tillsätt ev ytterligare lite grädde under tiden om det blir torrt.

2. Klipp av det mesta av rucolastjälkarna och strimla bladen. Blanda med osten och smaka av med salt. Fyll en spritspåse med blandningen.

3. Putsa bort senorna från köttet. Stick ett hål genom fläskfilén med t ex en matlagningspincett eller brynstål. Spritsa in ruccolablandningen i hålet.

4. Krossa peppar i mortel. Salta fläskfilén och rulla i pepparkrosset.

5. Bryn köttet i rapsolja och smör i stekpanna. Efterstek mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min tills innertemperaturen är 68 grader. Om du ställer in den under potatisgratängen så sänker du bara temperaturen till 175 grader, men räknar lite längre tid till potatisgratängen istället.

6. Mixa basilika- och korianderblad med äggula, vitlök och senap. Späd med lite olja i taget, till en krämig sås.

7. Vänd lite ruccola i olivolja och havssalt.

8. Servera köttet uppskuret, tillsammans med sås, ruccola och potatisgratäng.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards