Direktlänk till inlägg 14 mars 2010
Med inspiration av Linas matkasse, kan du svänga ihop en schysst minimeny till veckokväll eller helg. Börja med en len jordärtskocksoppa och fortsätt till en riktigt god och lite het matvetesallad med kalkonbröst.
Jag rekommenderar varmt favoriten Château de Rochemorin Blanc till båda rätterna ( nr 4128, för 149 kr). Praktiskt eller hur? Druvtypisk krusbär, aningens fatton med nötter, grapefrukt och lite mineral. Ett riktigt matvin! Om ni vill lyxa till rejält så korka för all del upp en lagrad vit Bourgogne - annan druva (chardonnay) men likväl utmärkt till den här typen av rätter.
Jordärtskockssoppa
1 purjolök
1 palsternacka
300 g potatis
Olivolja
4-5 dl grönsaksbuljong (vatten + 2,5 tärningar)
300 g jordärtskockor
5-6 dl matlagningsgrädde
Vitpeppar och salt
Gör så här:
1. Skiva purjolöken. Skala och tärna palsternackan och potatisen.
2. Fräs purjolök i lite olja i en större gryta. Häll ner palsternacka och potatis och fräs ytterligare några minuter utan att det får färg. Tillsätt buljongen och låt koka upp.
3. Skala jordärtskockorna, skiva tunt och lägg ner i grytan. Se till så att buljongen precis täcker, fyll annars på med lite mer vatten. Låt koka under lock ca 15 min, tills bitarna är mjuka.
4. Tillsätt matlagningsgrädde och mixa slät med mixerstav direkt i grytan.
5. Precis innan servering: gör ett uppkok av soppan och smaka av med salt och vitpeppar.
Matvetesallad med kalkonbröstfilé
2 dl matvete
3 1/2 dl vatten (med 1 krm salt)
400 g kalkonbröstfilé
1 msk smör
1-2 krm chilipeppar
salt och peppar
1 röd paprika
100 g babyspenat
Dressing:
4 msk olja
1 msk vinäger (balsamico, äppelcider eller annan du gillar)
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Koka matvete i vatten och salt
2. Rör ihop dressingen och låt stå
3. Tärna kalkonfilén, stek i smör ca 5-8 min (genomstekta men inte torra!) och krydda med salt, peppar, chilipeppar.
4. Tärna paprikafilen fint, skölj spenaten och lägg upp i salladsskål. Blanda ner nykot matvete, nystekt kalkonfilé och dressingen i skålen och rör om.
5. Servera direkt, eventuellt tillsammans med färskt bröd.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|