Direktlänk till inlägg 14 mars 2010

Jordärtskockssoppa och matvetesallad med kalkon, till det en vit Bordeaux

Av Anna Nordberg - 14 mars 2010 15:45

Med inspiration av Linas matkasse, kan du svänga ihop en schysst minimeny till veckokväll eller helg. Börja med en len jordärtskocksoppa och fortsätt till en riktigt god och lite het matvetesallad med kalkonbröst.


Jag rekommenderar varmt favoriten Château de Rochemorin Blanc till båda rätterna ( nr 4128, för 149 kr). Praktiskt eller hur?  Druvtypisk krusbär, aningens fatton med nötter, grapefrukt och lite mineral. Ett riktigt matvin! Om ni vill lyxa till rejält så korka för all del upp en lagrad vit Bourgogne - annan druva (chardonnay) men likväl utmärkt till den här typen av rätter.


Jordärtskockssoppa

 

1 purjolök

1 palsternacka

300 g potatis

Olivolja

4-5 dl grönsaksbuljong (vatten + 2,5 tärningar)

300 g jordärtskockor

5-6 dl matlagningsgrädde

Vitpeppar och salt


Gör så här:

1. Skiva purjolöken. Skala och tärna palsternackan och potatisen.

2. Fräs purjolök i lite olja i en större gryta. Häll ner palsternacka och potatis och fräs ytterligare några minuter utan att det får färg. Tillsätt buljongen och låt koka upp.

3. Skala jordärtskockorna, skiva tunt och lägg ner i grytan. Se till så att buljongen precis täcker, fyll annars på med lite mer vatten. Låt koka under lock ca 15 min, tills bitarna är mjuka.

4. Tillsätt matlagningsgrädde och mixa slät med mixerstav direkt i grytan.

5. Precis innan servering: gör ett uppkok av soppan och smaka av med salt och vitpeppar.


Matvetesallad med kalkonbröstfilé

 

2 dl matvete

3 1/2 dl vatten (med 1 krm salt)

400 g kalkonbröstfilé

1 msk smör

1-2 krm chilipeppar

salt och peppar    

1 röd paprika

100 g babyspenat

Dressing:

4 msk olja

1 msk vinäger (balsamico, äppelcider eller annan du gillar)

2 pressade vitlöksklyftor

2 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar


Gör så här:

1. Koka matvete i vatten och salt

2. Rör ihop dressingen och låt stå

3. Tärna kalkonfilén, stek i smör ca 5-8 min (genomstekta men inte torra!) och krydda med salt, peppar, chilipeppar.

4. Tärna paprikafilen fint, skölj spenaten och lägg upp i salladsskål. Blanda ner nykot matvete, nystekt kalkonfilé och dressingen i skålen och rör om.

5. Servera direkt, eventuellt tillsammans med färskt bröd.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards