Direktlänk till inlägg 17 januari 2010

Pilgrimsmusselravioli med rotselleriskum och spenat, till det vit Bourgogne

Av Anna Nordberg - 17 januari 2010 14:19




 


Jag berättade om min träningsmiddag med förrätter i inlägget från kl 14:10 idag. Där finns mer information om vilka viner vi testade till denna rätt.


Nu till inläggets fokus. Pilgrimsmusselravioli med rotselleriskum och spenat. Sjukt gott och en komposition som kommer att imponera på dina gäster. Om du tycker att sådant är viktigt.


Det är viktigt att få till raviolin rätt så att det inte blir för mycket pasta. Försök att baka in musslan tätt, och undvik för mycket kanter. Mina blev lite för stora i förhållande till musselbiten, men det är ju därför man ska träna! Jag glömde också pinjenötterna först, och de gör verkligen sitt till (även om man inte ska ta för mycket).


Det vin vi fastnade för var 2002 Château L’Ange Gardien Savigny Les Beaune ”Les Vermots” med frukt, smörighet och nötton. Det gifte sig fint med pinjenötterna och den skummiga, nästan lite söta rotsellerisåsen. Sauvignon blanc, som visas på bilden, är inte så dumt heller.


Vinet går dock tyvärr inte att hitta på systemet eftersom vi köpte det på vår vinresa i somras. Det finns alternativ på systemet, som någon av de Chassagne-Montrachet vinerna som finns i ordinarie- och beställningssortimentet. Eller en billigare men god Bourgogne Les Sétilles (139 kr).


Nu till receptet.


Pilgrimsmusselravioli med rotselleriskum och spenat (6-8 personer förrätt)


Ravioli:

300 g (4,5 dl) durumvetemjöl

1 krm gurkmeja

2 krm salt

3 medelstora ägg

1 msk olivolja

8 pilgrimsmusslor

1-2 msk smör

2-3 krm flingsalt


Rotselleriskum:

50 g rotselleri

1 bananschalottenlök

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

2 dl kycklingbuljong

1 dl vispgrädde

2 dl mjölk

salt och peppar

1-2 tsk tryffelolja (smaka av!)


Spenat:

200 g babyspenat

2 msk olivolja

flingsalt och nymalen svartpeppar


Servering:

Pinjenötter


Gör så här:

1. Pastadegen (kan göras i förväg): Blanda durumvete, gurkmeja och salt, arbeta in ett ägg i taget och till sist olivoljan. Täck med plastfolie och låt stå kallt i minst 1 timme. Som bekvämlighetsalternativ kan man köpa in färska lasagneplattor.


2. Rosta pinjenötter i torr panna. Skölj babyspenat i kallt vatten och lått rinna av i durkslag.


3. Dela varje pilgrimsmussla i två delar, smörstek ca 1 min per sida så att de får färg. Låt rinna av på papper.


4. Rotselleriskum: Skala rotselleri, lök och vitlök, hacka fint och fräs i smör i kastrull, utan att det får färg. Tillsätt buljong, grädde och mjölk, koka ihop ca 15 minuter. Mixa med stavmixer (ev i avlångt litermått om det skvätter, häll sen tillbaka i kastrullen). Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.


5. Raviolin: Dela pastadegen i två lika stora delar. Kavla ut pastadegen till två plattor, i pastamaskin eller med kavel. Försök få till en ganska tunn deg. Pensla den ena degplattan med lite vatten, lägg ut de 16 musselbitarna med jämna mellanrum. Lägg den andra degplattan över, tryck till ordentligt och tätt runt varje musselbit (undvik ”luftbubblor”). Stansa ut runda bitar runt varje ”hög”, med ett litet glas eller liten rund pepparkaksform (ca 4 cm i diameter). Tryck till raviolikanterna en extra gång. Koka raviolin i saltat vatten ca 3 minuter. Lägg på oljat fat till servering.


5. Precis före servering: Lägg den avrunna babyspenaten i bunke. Hetta upp 2 msk olivolja och ”dressa” spenaten med oljan. Salta och peppra spenaten. Hetta upp rotsellerisåsen, mixa ordentligt så att det blir ”skumkänsla”. Stek snabbt raviolin i smör, så att de får lite färg. Värm djupa tallrikar i micro eller ugn.


6. Lägg upp spenat i botten på varma djupa tallrikar. Lägg 2-3 ravioli i varje tallrik, ovanpå spenaten. Häll rotselleriskum runt om, och lite ovanpå, raviolin. Toppa med rostade pinjenötter. Servera genast.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards