Direktlänk till inlägg 17 januari 2010
Jag berättade om min träningsmiddag med förrätter i inlägget från kl 14:10 idag. Där finns mer information om vilka viner vi testade till denna rätt.
Nu till inläggets fokus. Pilgrimsmusselravioli med rotselleriskum och spenat. Sjukt gott och en komposition som kommer att imponera på dina gäster. Om du tycker att sådant är viktigt.
Det är viktigt att få till raviolin rätt så att det inte blir för mycket pasta. Försök att baka in musslan tätt, och undvik för mycket kanter. Mina blev lite för stora i förhållande till musselbiten, men det är ju därför man ska träna! Jag glömde också pinjenötterna först, och de gör verkligen sitt till (även om man inte ska ta för mycket).
Det vin vi fastnade för var 2002 Château L’Ange Gardien Savigny Les Beaune ”Les Vermots” med frukt, smörighet och nötton. Det gifte sig fint med pinjenötterna och den skummiga, nästan lite söta rotsellerisåsen. Sauvignon blanc, som visas på bilden, är inte så dumt heller.
Vinet går dock tyvärr inte att hitta på systemet eftersom vi köpte det på vår vinresa i somras. Det finns alternativ på systemet, som någon av de Chassagne-Montrachet vinerna som finns i ordinarie- och beställningssortimentet. Eller en billigare men god Bourgogne Les Sétilles (139 kr).
Nu till receptet.
Pilgrimsmusselravioli med rotselleriskum och spenat (6-8 personer förrätt)
Ravioli:
300 g (4,5 dl) durumvetemjöl
1 krm gurkmeja
2 krm salt
3 medelstora ägg
1 msk olivolja
8 pilgrimsmusslor
1-2 msk smör
2-3 krm flingsalt
Rotselleriskum:
50 g rotselleri
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl kycklingbuljong
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
salt och peppar
1-2 tsk tryffelolja (smaka av!)
Spenat:
200 g babyspenat
2 msk olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar
Servering:
Pinjenötter
Gör så här:
1. Pastadegen (kan göras i förväg): Blanda durumvete, gurkmeja och salt, arbeta in ett ägg i taget och till sist olivoljan. Täck med plastfolie och låt stå kallt i minst 1 timme. Som bekvämlighetsalternativ kan man köpa in färska lasagneplattor.
2. Rosta pinjenötter i torr panna. Skölj babyspenat i kallt vatten och lått rinna av i durkslag.
3. Dela varje pilgrimsmussla i två delar, smörstek ca 1 min per sida så att de får färg. Låt rinna av på papper.
4. Rotselleriskum: Skala rotselleri, lök och vitlök, hacka fint och fräs i smör i kastrull, utan att det får färg. Tillsätt buljong, grädde och mjölk, koka ihop ca 15 minuter. Mixa med stavmixer (ev i avlångt litermått om det skvätter, häll sen tillbaka i kastrullen). Smaka av med salt, peppar och tryffelolja.
5. Raviolin: Dela pastadegen i två lika stora delar. Kavla ut pastadegen till två plattor, i pastamaskin eller med kavel. Försök få till en ganska tunn deg. Pensla den ena degplattan med lite vatten, lägg ut de 16 musselbitarna med jämna mellanrum. Lägg den andra degplattan över, tryck till ordentligt och tätt runt varje musselbit (undvik ”luftbubblor”). Stansa ut runda bitar runt varje ”hög”, med ett litet glas eller liten rund pepparkaksform (ca 4 cm i diameter). Tryck till raviolikanterna en extra gång. Koka raviolin i saltat vatten ca 3 minuter. Lägg på oljat fat till servering.
5. Precis före servering: Lägg den avrunna babyspenaten i bunke. Hetta upp 2 msk olivolja och ”dressa” spenaten med oljan. Salta och peppra spenaten. Hetta upp rotsellerisåsen, mixa ordentligt så att det blir ”skumkänsla”. Stek snabbt raviolin i smör, så att de får lite färg. Värm djupa tallrikar i micro eller ugn.
6. Lägg upp spenat i botten på varma djupa tallrikar. Lägg 2-3 ravioli i varje tallrik, ovanpå spenaten. Häll rotselleriskum runt om, och lite ovanpå, raviolin. Toppa med rostade pinjenötter. Servera genast.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 | 6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||
|