Direktlänk till inlägg 5 januari 2010

Fiskgryta med musslor och scampi, till det nya zeeländsk Chardonnay

Av Anna Nordberg - 5 januari 2010 13:46

 


Det är fullständigt fullt i frysen. I helgen gjorde sambon och jag en insats i rensningens namn, och beslutade oss för att göra något med lax, sej och scampi. Att en fiskgryta blev resultatet var kanske inte helt konstigt.


I orginalreceptet (hitta.nu) finns musslor, saffran och räkor. I vår variant bytte vi saffran mot lite cayenne - jag tycker att saffran ibland kan dominera för mycket i fiskgrytor. Tyvärr fick vi inte  tag på musslor, men jag behåller det i receptet. Vad gäller räkor så bytte vi ut dem mot scampi som vi som sagt råkade ha i frysen, men där kan man ju göra som man vill.


Min kära sambo gjorde en förträfflig insats vid tillagningen, och resultatet blev därefter! Len och god, med liten hetta. Till grytan plockade vi ut en nya zeeländsk Cloudy Bay Chardonnay 2007 ur vinkylen. Den var lite kall till att börja med, med sluten doft. Men efter luftande och "uppvärmning" så trädde aromer och bouqé fram! Nötter, äpple, lite örter! Bra syra och lagomt med tropisk frukt i smaken. Tyvärr är vinet tillfälligt på systemet, och det ser ut som om det bara finns några exemplar i Sundsvall kvar. Prova med en annan nya zeeländsk chardonnay istället, eller med Château de Rochemorin Blanc, superb Sauvignon Blanc från Bordeaux.


Som tur är har vi en flaska till i vinkylen, som får gotta till sig något år. Den gick dock utmärkt att dricka redan nu - med lite luftning, som sagt.


Mustig fiskgryta med musslor och räkor/scampi (2-4 pers)

400 g fisk: vit fiskfilé (t ex sej eller torsk) och laxfilé
1 litet nät blåmusslor
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 msk torkad persilja
1 1/2 dl fiskbuljong (1 1/2 msk fiskfond)
1 1/2 dl hummerbuljong (1 1/2 msk hummerfond)
300 g räkor med skal eller 150 g scampi (tinade, med bara "stjärtskalet" kvar)
1/2 st purjolök
1/2 st gul lök
1 msk smör
1 klyfta vitlök
1 1/2 tsk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
1 tsk torkad basilika
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1/2 tsk cayennepeppar
2 tsk persilja, finhackad


Gör så här:

1. Tina fisken till hälften om du använder djupfryst. Skär den i sneda skivor.

2. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vin och persilja i 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det.

3. Skala räkorna/skär av stjärten på scampi och lägg skalen/stjärtarna i fisk- och hummerbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 10 minuter under lock. Sila av spadet och spara det.

4. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken. Smält smöret och fräs löken ett par minuter tills den är glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt och basilika.

5. Tillsätt musselspad (fr steg 2) och fisk- och hummerbuljong (fr steg 3). Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och cayennepeppar. Sjud i 15 minuter. Smaka av - tillsätt ev mer cayenne.

6. Lägg i fisken och sjud i ytterligare 7 minuter (om du använder scampi, låt dem sjuda med ca 2-3 min). 

7. Lägg i musslor och räkor (om du använder scampi, se ovan). Hetta upp, strö över persilja och servera genast.


Servera gärna vitlöksbröd till. Dela en baguette, pensla båda delarna med ordentligt med olivolja blandat med pressad vitlök. Lägg i folie och baka i ugn ca 8 min, 200 grader. Det går bra utan folie också, passa så att det inte blir för bränt bara.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards