Direktlänk till inlägg 6 oktober 2009
Genom munskänkarna kan man lära sig mer om kvalitet på vin. Via deras ettbetygskurs. Det kan ju vara så att ni inte är lika nördiga som jag. Utan bara vill ha lite tips. Här kommer därför lite...tips.
Observera att det inte är frågan om vad du gillar och inte gillar. Utan ett hyfsat objektivt angreppsätt för kvalitetsanalys. Det är lite som konst. Du behöver inte gilla Picasso för att det är en Picasso.
Och kom ihåg att det är svårt att prova ett ensamt vin. Vinprovning bör vara relativ. Och det är inte alltid det dyra vinet vinner. Speciellt regionala viner från t ex Bourgogne eller Bordeaux kan ha ett relativt högt pris, om du jämför med kvalitet. Namn säljer även i vinvärlden.
Att testa ett vins kvalitet:
1. Titta på vinets färg. Luta på glaset och se om vinets färg ”håller i sig” långt ut i kanten. Om färgen är tät.
2. Doppa ner nästan i glaset och dra in doften. Snurra på glaset ett par varv och dofta igen. Ska dofta rent, och ”naturligt”. Om du känner artificiella eller fräna dofter så är det oftast ett dåligt tecken. T ex överväldigande doft av skumbanan.
3. Ta en klunk vin och snurra runt vätskan i hela munnen. ”Sörpla” in lite luft och andas ut genom näsan. Svälj eller spotta. Gör om några gånger för att besvara:
Testa de här vita vinerna för att öva dina kunskaper:
Testa de här röda vinerna för att öva dina kunskaper:
Sen kan du ta det ett steg längre med viner i samma prisklass från en känd vinregion som Bourgogne:
Morgon (en Beaujolais)
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 | |||
19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|