Direktlänk till inlägg 29 augusti 2009
Trea på avsmakningsmenyn till föräldrarnas 30-åriga bröllopsdag, var en riktig höjdpunkt. Och dessutom enkel att göra! En förfinad variant av ärtsoppa med fläsk. Till det en underbar vit Bourgogne från 2005. Ett fantastiskt vin som hade kunnat vara ännu lite mognare. Du kan läsa en summering av avsmakningsmenyn under separat blogginlägg.
"Ärtsoppa med fläsk" (6 små portioner eller förätter)
Dryck: en vit Bourgogne, eller annan elegant Chardonnay. Vi drack en Chassagne-Montrachet Morgeot Premier Cru 2005, ur beställningssortimentet. Den är värd sina 399 kr.
1 gul lök
3 kvistar timjan
1 tsk smör
5 dl hönsbuljong
¾ dl grädde
3 dl gröna ärtor
1 tsk champagnevinäger
salt
50 g fläskbog i tunna strimlor
6 st medelstora crustader
ev lite krasse för dekoration
Fräs lök och timjan i smör sakta ca 8 minuter, tillsätt buljong, vinäger och grädde, koka upp. Tillsätt ärtorna och koka upp. Mixa soppan helt slät och grön, passera genom finmaskig sil. Häll tillbaka soppan i en kastrull och smaka av med salt. Stek fläskstrimlorna krispiga (ev i lite smör), låt rinna av på hushållspapper. Värm upp soppan och skumma den med en stavmixer. Servera soppan i små skålar på ett fat, bredvid en crustad fylld med krispigt fläsk. Dekorera med krasse och lite timjan.
Rätten är inspirerad av ett recept i häftet "Snack", av Tommy Myllymäki för Eniro.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 | |||
17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 | 28 |
29 | 30 |
|||
31 | |||||||||
|