Direktlänk till inlägg 29 augusti 2009

Halstrad tonfisk med salsa och en Chenin blanc

Av Anna Nordberg - 29 augusti 2009 09:22

Andra rätt i avsmakningsmenyn till föräldrarnas 30-åriga bröllopsdag, var en halstrad tonfisk med en exotiskt fruktig och lite rökig Chenin Blanc.  Du kan läsa mer om avsmakningsmenyn under separat blogginlägg.


Tataki med melon- och mangosalsa (6 små portioner eller förrätter)

Dryck: en fruktig Spätlese Riesling eller med fördel en Chenin Blanc. T ex Bellingham Chenin Blanc 2007 från Sydafrika.


 

 

200 g färsk tonfisk (5-6 cm bred x 2-3 cm hög, rektangulär bit)

Vita sesamfrön

Mynta till dekoration


Japansk marinad:

Solrosolja (och några försiktiga droppar sesamolja)

Chilipulver

Japansk soja

Mörk sirap

Riven ingefära


Melon- och mangosalsa:

1/2 honungsmelon

1/2 mango, riktigt mogen

1/2 moget granatäpple

1/2 dl vatten

1/2 msk honung

2 msk färsk ingefära

2-3 kvistar mynta

2 msk pressad lime


Blanda marinaden och marinera tonfisken i minst 1 timme. Gör sockerlagen till salsan: Koka upp vatten och honung, låt koka 3-4 min utan lock, lyft kastrullen åt sidan, tillsätt finhackad ingefära, strimlad mynta och pressad lime, låt lagen svalna. Skär skalad melon & mango i små bitar och blanda med sockerlagen. Låt stå svalt, men ta ut ca 10 minuter innan servering.


Rulla den marinerade tonfisken i sesamfrön. Salta och peppra. Halstra på högsta värme i matolja, ca 20 sekunder per sida. Skär i tunna skivor och lägg upp på fat bredvid små högar av salsan. Ringla lite av marinaden över tonfisken, och dekorera salsan med myntablad.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Annas vin- och matblogg med Blogkeen
Följ Annas vin- och matblogg med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se