Direktlänk till inlägg 18 augusti 2009

Vinresa 2009 – Dag 7 – Mosel (23 juli)

Av Anna Nordberg - 18 augusti 2009 23:17

Idag besöker vi klassiska Dr Loosen i vår egen by Bernkastel-Kues. En bokad provning. Provningsledaren pratar helt ok engelska. Är trevlig och informativ. Vi får till exempel veta att i branta Moselodlingar går det åt 1 800 mantimmar per hektar och år, mot 500 i Bourgogne. Dr Loosen har 25 hektar. Vid skörd jobbar 46 plockare under 8 veckor. Fördelen i Mosel är att utländsk, billig arbetskraft kan användas. Vilket är ett stort no no i Bourgogne.


Vi får också veta att Dr Loosen helt pedagogiskt har blå kork på sina torra viner (trocken), vit kork på sina fruktiga viner och guldig kork på sina söta/ädelrötade viner. Vi går också igenom kvalitetsbenämningarna som gäller i Mosel. Qualitätswein är ett bra bordsvin. Kabinett är lite finare, från ett visst odlingsläge. Spätlese görs av senare skördade druvor från bättre lägen. Auslese görs av ännu senare skördade druvor (vit kork), alternativt druvor angripna av botrytis (guldig kork). Ja, ni förstår grejen. Efter Auslese följer Beerenauslese (botrytis), Trockenbeerenauslese (botrytis) och Eiswein (frusna druvor). När skörden ska sätta igång i olika områden är ett således ett beslut som vilar tungt på vinmakarens axlar. Fort kan det gå från mogna druvor till angrepp av botrytis. Och ju längre man väntar, ju högre blir risken för att skörden ska förstöras av till exempel regn.


Så till provningen. Vi provar några Qualitätswein Trocken som är riktigt bra. Friska och och nästan lite spritsiga. Karaktäristiskt för torr Riesling.


Vidare några kabinett. 2007 Graacher Himmelreich Riesling Kabinett feinherb (där feinherb står för elegant torr eller ”inte lika torr som trocken”). Liten sötma, balanserad av syra. Får förmånen att jämföra med en 1996:a, eftersom Ernst Loosen himself hade korkat upp en för fina gäster dagen innan.  Bra mognad med lite petroleum, mycket frukt och avslutande mineral. Enligt provningsledare är 2007:an fin till gravad lax, medan 1996:an är mogen nog för en viltstuvning eller lagrad ost. 2008 Erdener Treppchen Riesling Kabinett har persika, lite apelsin och karaktäristisk mineralavslutning. Något mindre syra – vilket beror på odlingsområdet. Treppchen är en mycket brant vingård med röd skiffer. Gott till jordnötssås eller rätter med kokosmjölk.


Ungefär här i provningen slamrar det lite från övervåningen i huset. Vår provningsledare förklarar att det är Ernst Loosens/Dr Loosens hushållerska som förbereder en middag. Han beklagar sig utförligt och grundligt över hushållerskans lata dotter, som bara sitter på en stol och aldrig hjälper sin mamma. Hans egna barn hjälper minsann till i vingården när de hinner. Betalt får de och kul tycker de att det är. Basta.


Dags för spätlese. 2008 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese (14 euros) är ett elegant vin, med ananas, persika och krispig syra. Sonnenuhr är en vingård med berömd blå skiffer och 100% söderlutning. Bra kamrat till kinesiska wokrätter, med lite sötma och syra. 2008 Ürziger Würtzgarten Riesling Spätlese (14 euros) kommer från en brant vingård med röd jord där vulkanisk aktivitet rådde för länge sedan. Doftar exotisk frukt och lite örtigt. Smakar tydlig frukt och syra, med inslag av inlagd ingefära på slutet. Fantastiskt god! Borde vara utmärkt till japanskt (t ex sushi) eller till smakrika rätter med t ex ingefära eller pepparrot. Vi slår till på en flaska!


Sedan en 2007 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese (27 euros). Vit kork. Alltså inte botrytis-söt. Dock mycket exotisk frukt som ger intryck av sötma. Bra syra som balanserar. Likt Spätlesen från samma vingård är det ett elegant vin. Jäst 1 månad. Sen 8-9 månaders lagring i tunnor. Inte att förvirra med ekfatslagring. Bra lagringspotential. Det blir ett inköp till här.


Sista vinet till rakning. Dr Loosen 2006 Riesling Beerenauslese. Med guldkork. Mmm. Accaciahonung, inte för tung sötma och med balanserande syra. Utmärkt till blåmögelost eller fois gras. Också till en lättare crème brulé – gjord på getmjölk föreslår vår provningsledare. Låter komplicerat. Vinet är dock utmärkt gott och vi slår till på en miniflaska lagom för två. Utmärkt format och utmärkt överkomligt pris på 13 euros.


Vi tackar vår guide i Dr Loosen-vinernas förlovade land, och rullar ut ur Bernkastel-Kuer. Efter att jag gått lite väl bananas med kameran.


Utflyktsmål för dagen är byn Traben-Trarbach. Lika sago-pittoresque som Bernkastel-Kues. Något mindre utstuderat turistig. Vi vandrar sakta genom stan, blir hungriga och stöter av en slump på hotellrestaurangen Moselschlösschen. Eller som min världsvane sambo insisterar: ”Det lilla Moselslottet”. Det visar sig bli resans absolut godaste lunch. Jag får in ett mört majskycklingbröst med tagliatelle, rieslingsås, kantareller (såklart) och bacon. Sambon väljer inbakad fläskfilé med örthollandaise. Till det ett varsitt glas Melsheimer Riesling Trocken 2005. Torr med fruktig med tydlig syra. Notan på 49 euros känns inte alls jobbig. Så värt. Både våra pengar och det vackra namnet.


Tillbaka i Bernkastel-Kues vandrar vi över bron, till Kues-delen och byns omtalade Weinmuseum/Vinothek. För 15 euros kan du gå runt i en stor vinkällare med flera rum och prova upp till 140 viner från olika producenter i Moselområdet. Det finns stora informationsskyltar vid varje ”station” med information om producenten och vinet. En mycket bra idé.  Mina och sambons tänder har dock börjat uppvisa oroväckande syragenererade ilningar vid det här laget. Vi väljer därför att avstå. Från provandet alltså. Titta kan man alltid göra.


Istället för vingurglande traskar vi runt i små affärer. Äter en glass. Mår rätt bra. I eftermiddagssolen. 


Till kvällen har vi bokat bord på egna sagohotellet. Vi väljer meny med vinpaket. Rätterna är ambitiösa:

  • Hembakad pastej och kantarellsoppa som amuse bouche (mycket gott).
  • Gurksoppa med havskrabba (lite mycket peppar).
  • Pilgrimsmussla- och laxspett, med saffran- och paprikasås samt karameliserad grapefrukt (gott, speciellt laxen, men för stor portion).
  • Lammracks med balsamicoreduktion, kantareller (jajamensan) och färskpotatis (helt ok, men lammet hade kunnat vara mer rosa).
  • Körsbärsgranité i cocktailglas, spetsad med mousserat vin.

Vinpaketet till är överlag lite av en besvikelse:

  • 2006 Rivaner Weingut Breit är krispig och fräsch, men klarar inte av gurksoppans pepprighet.
  • 2006 Riesling feinherb Klüsserather Bruderschaft Weingut Regnery (dessa jäkla namn!) är bäst - god fruktighet till saffran– och paprikasåsen.
  • 2006 Spätburgunder Klüsserather Bruderschaft Weingut Regnery (pinot noir för oss icke-tyskar) är inte kraftig nog för lammracksen
  • 2003 Riesling Alte Badstube am Doctorberg Weingut Wwe Dr H Thanisch har ett löjligt långt namn och en god, fruktig smak. Men är faktiskt lite för syrligt för körsbärsgranitén. Det krävs en rejäl skopa mousserat på skeden för att det ska funka. Vilket just kanske är meningen...

142 euros är mycket, men inte extremt för en så pass omfattande middag. Intention och ambition: väl godkänt. Utförande: godkänt. Ingen oäven middagsavslutning på resan.


Nedan ser du Dr Loosen Beerenauslese, lunchen på Moselschlösschen, byn Traben-Trarbach samt Vingården Ürziger Würzgarten: 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards