Direktlänk till inlägg 15 augusti 2009

Vinresa 2009 - Dag 5 – Bourgogne (21 juli)

Av Anna Nordberg - 15 augusti 2009 10:44

Andra och sista dagen på vår förbokade winetour. En ”Grand Premier Tour”. Minsann. Det vill säga lite Grand Cru-viner på programmet också. Den här dagen är deltagarlistan längre. Ett brasilianskt par i vår ålder. Ett par från Hawaii på smekmånad. Ett medelålders par från Kentucky. Och så jag och sambon. Dagens fokus är Côte de Nuit – det ”fina” rödvinsområdet i Beaune.


Första stopp är utanför den mest kända av alla Grand Cru-lägen i Bourgogne. Romaneé-Conti. Det är en liten bit jord på 1,8 hektar omgärdad av en låg kalkstensmur (en sk ”clos”), med ett antal vinrankor som producerar ca 5 400 röda flaskor per år. Jorden är järnrik kalksten på en bas av sten och ”marl” (lera och kalk). Medelåldern på vinrankorna är över 50 år. Det finns inte mycket som skvallrar om kultstatusen. Om värdet på en flaska. Knappa 30 000 SEK på förstahandsmarknaden. Att priset blir betydligt högre på andrahandsmarknaden är något som inte uppskattas av ägaren och producenten Domaine de la Romaneé-Conti…

Efter fotografering av Romaneé-Conti-vingården drar vi vidare till första producenten för dagen. Domaine Michel Noëllat & Fils i byn Vosne-Romanée. 17 hektar. Traditionell vinifikation. Vi provar bara röda viner. En Chambolle Musigny 2006 med mycket frukt och syrig ungdomlighet. En Vosne Romanee 1er Cru ”Les Suchots” 2006 med lite mer jord och tanniner. En Vosne Romanee 1er Cru ”Les Beaux Monts” 2006 med mer muskler – tanniner, stall och kryddighet, en hint av syrliga hallon. Båda Premier Cru-vinerna kommer alltså från vingårdar runt byn Vosne-Romanée, men från olika vingårdar. ”Les Suchots” jordmån är präglad av lera. ”Les Beaux Monts” av sand. Till sist får vi prova en Clos de Vougeot Grand Cru 2006. Multna löv, skogshallon och enbärsris. Behöver åldras 6-8 år, och då kommer violer och mysk att framträda. Vi slår till på en flaska från 2004 à 55 euro. Clos de Vougeot är den enda Crand Cru jag har provat tidigare. Dock från domain Château de la Tour.


Vidare mot Nuits-Saint-Georges och nästa producent på programmet. Domain Fabienne Bony. Jajemensan. En kvinnlig producent! Det finns bara 34 kvinnliga producenter i Bourgogne - av totalt 4000. Fortfarande småskalig produktion, vinifikationen sker i princip i ett större garage/uthus. Men så charmigt! Fabienne pratar helt okej engelska och bjuder på små varma ostbollar som tilltugg vid vinprovningen. Vi köper två riktigt prisvärda viner. En Nuits St Georges 2007 för 18 euros med fruktighet, tanniner, lite beska och bra potential. Ska lagras minst 2 år, men blir utmärkt med 10-20 års lagring. En Nuits St Georgies 1er Cru ”Les Pruliers” 2007 för 28 euros. Jordig, lite metallisk och komplex doft. Ung, lite fruktig smak med finess och elegans. Bra potential med tanniner och syra.

Lunchstopp för dagen blir ”Morgan” i Nuits-Saint-Georges. Ägaren driver hela restaurangen helt själv. Serverar, lagar maten, diskar. Fascinerande. Äter en äkta, mustig Beuf Bourgignon. Tydlig rödvinssmak och mört kött. Vi får lära oss mer om våra medresenärer. Kentucky-paret är härligt midwest-iga och pratglada med generösa midjemått. De har gått lite bananas hos producenterna hittills och beställt lådvis med vin att skeppa hem till Kentucky. Hawaii-paret är väldigt unga och lite fundersamma över hur de ska fördriva sina smekmånadsdagar i Beaune. Jag lyckas tyvärr inte tjuvlyssna tillräckligt intensivt på brasilianarna för att bilda mig någon egentlig uppfattning där. Men alla är väldigt trevliga. Jag passar också på att nämna det fantastiska vinet från gårdagskvällen för våra guider Lynn och David. Och det visar sig att det faktiskt känner producenten. Och de pratar till och med engelska! Jag får ett nummer och lyckas boka in ett  privat besök under morgondagen, redan kl 09.30 Ägarinnan undrar om vi verkligen vill prova vin så tidigt. Det undrar jag också. Men har man ett resschema så har man. 


Sista producenten för dagen är Domaine Henri De Villamont, i Savigny-Les-Beaune. Det här är den största producenten på vår tvådagarstur. De pratar engelska och har regelbundna öppentider för spontanbesök. Vi har turen att få en guidad tur i deras berömda vinkällare. Till deras tankar som pryds av verk från en lokal konstnär. Och till en av deras vingårdar – den gränsar ovanligt nog till själva produktionsbyggnaden. Sen provar vi både vita och röda viner – totalt åtta stycken. Mest minnesvärd av de vita är Meursault ”Les Clous” 2006 har en doft av brioche och en rund, trevlig smak. Fin till en fisk med beurre blanc. Bland de röda sticker Grands-Echezeaux Grand Cru 2006 ut. Mörk färg. Stall och mörkna löv – som en flaska höst! Mycket bra potential att fyllas av tryffel och andra godsaker. Vi slår faktiskt till på en 2005 för 94 euros. Vi köper även en Meursault ”Les Clous” 2006 för 27 euros.


Det visar sig alltså bli en något mer shoppingintensiv dag än gårdagen. Totalt fem flaskor. 222 euros. Känns som en bra siffra.


Som om inte det vore nog så uppsöker vi en rekommenderad vintage-affär när vi är åter i Beaune. Och det är såklart inte gamla kläder jag snackar om. En mycket trevlig och ödmjuk fransman guidar oss i butiken. Vi kan inte låta bli att slå till på en flaska pinot noir från 1978! En Labouré-Roi Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchots. En chansning såklart. Men butiksägaren hade nyligen korkat upp en tvilling och varit mycket nöjd. 85 euros för en flaska födelsår är ändå inte så dumt.


På kvällen har jag bokat bord på en enstjärnig krog i Beaune. Det finns en del utströdda i Bourgogne. Le Benaton ligger på 25 Faubourg Bretonnière. En liten, modern restaurang med mysig uteplats på baksidan. Det är varmt och blå himmel så vi placeras i skuggan på uteplatsen. Vi väljer den enklaste av avsmakningsmenyerna, med fyra rätter. Vinpaket är de inte så  mycket för i Frankrike, så vi beställer en flaska pinot noir Auxey-Duresses 2004. Helt okej. Men det vita vinet från samma by som vi drack under gårdagskvällen är  i en klass för sig.


Som det sig bör på en stjärnkrog så bjuds en Amuse Bouche. Grön gazpacho med minibruschetta. Mycket mumsig och en bra start. Förrätten är gåslevertartar med jordgubbsgelé, rabarberkompott, brioche och aprikossås. Sött och fett så det förslår. I det lilla formatet är det dock delikat. Vi inser snabbt att det är lika bra att låta bli rödvinet. En pinot är en för svag följeslagare här. Det får bli vatten. Till huvudrätt får vi 2xduva (lår och filé) med potatis- och parmesanmousse, vinsky, chorizoterinne och bondbönor i smördeg. Himla gott och mäktigt! Pinot noir:en funkar bra till, men ett kraftigare vin skulle ha suttit ännu bättre. Kanske en mogen pinot noir, eller en Bordeaux. Osträtten är mjukost marinerad med dijon och curry. Skönt att det inte är allt för tungt och omfattande.


Till efterrätt kommer en tårta på vit chokladmousse, pistage och mynta, med färska hallon och en citron/basilika/cocos-glass. Himmel så gott! Det är den näst godaste efterrätt jag har ätit. Efter chokladkakan på Wistub du Sommelier i Bergheim. Dessertvin blir en TBA och en Vendange Tardives. Dyrt men gott.


Ordentligt mätta är vi vid detta lag. Men till kaffet kommer såklart ett fat med godsaker: chokladkakor, macarons, marsmallows, maränger, flan och kola. Jag tvingar i mig några. Mättnaden hindrar förtjänad uppskattning. Notan landar på 183 euros. Mer prisvärt än de flesta stjärnkrogar i Stockholm. Om de bara kunde erbjuda vinpaket vore lyckan total.


 Le Benaton efterrätt, samt Romanée-Conti:

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards