Direktlänk till inlägg 14 juli 2009
Vi har mycket lamm i frysen, jag och sambon. Tack vare sambons fantastiska föräldrar. Lyxen av närproducerat kött. Nöt och lamm. Ställer krav på att det ska tillgodogöras också.
Således. En tisdagssemestermiddag. Grillbit av lamm. Sparrisrisotto. Persiljesmör. Och en flaska Rocca Guicciarda Riserva, 2005 (2006:an finns på systemet - låt den lagras lite).
God mat. Riktigt gott vin till. Karaktäristiska körsbär, choklad, lite örter. Syra fint till balsamicon i marinaden till lammet. Och till sältan i parmesanen i risotton. Tanniner som mjukas upp av den krämiga risotton. Örter som möter basilikan i marinaden, sparrisen i risotton och persiljan i smöret. Mmm.
Här kommer receptet.
4 grillbitar av lamm (eller filé) - de är ju rätt små
Marinad:
Rapsolja
Olivolja
Soja
Hackad vitlök
Hackad chili
Hackad basilika
Balsamicovinäger
Lite cayennepeppar
Salt och peppar
Lite hackad ingefära
Persiljesmör:
3 msk bregott
Färsk persilja
Lite havssalt
Risotto:
1,5 dl avorioris
1 bananscharlottenlök, finhackad (eller 2 vanliga)
1 vitlöksklyfta, finhackad
7 dl hönsbuljong (vatten +2 msk flytande buljong)
1 dl vitt vin (med lite syra)
1 1/2 dl riven parmesan
1/2 knippe sparris
Gör så här:
1. Förbered persiljesmöret - blanda alla ingredienser och ställ kallt.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden, häll i påse med lammbitarna och lägg kallt.
3. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull. Tillsätt avorioriset och fräs under omrörning tills riskornen har blivit "glasfärgade" (ska INTE brännas). 4. Tillsätt en del av buljongen, så att det precis täcker risgrynen. Låt puttra på medelvärme under omrörning.
5. Allteftersom vätskan kokar in, tillsätt det vita vinet och buljongen.
6. Dela sparrisen i mindre delar och koka i lätt saltat vatten i separat kastrull, ca 4-5 minuter (al dente).
7. Det brukar ta ca 20 minuter tills risotton är klar. Den ska inte bli gröt, utan ha lite tuggmotstånd och vätska kvar. Rör i parmesanost och sparris mot slutet.
8. När det är ca 5 minuter kvar på risotton, stek de marinerade lammbitarna ca 2,5 minuter per sida (ska vara rosa inuti).
9. Servera med persiljesmör.
Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 | |||||
|