Direktlänk till inlägg 4 juni 2009

Riesling och tyska prädikat

Av Anna Nordberg - 4 juni 2009 11:32

Min vinprovning i lördags avslutades alltså med druvan Riesling. Vi fick prova en torr och en halvtorr. Men som jag nämner i förra inlägget hade båda inslag av sötma. Av honung.


Hur vet en enkel människa då om ett tyskt Rieslingvin är sött eller torrt. Tja, det är inte så lätt. Ett torrt vin kan ju, för att upprepa mig en tredje gång, ha ordentligt med fruktsötma. Ge intryck av att vara nästan halvtorrt.


En liten hint kan du ändå få av etiketten. Dels av "trocken" som betyder just torr. Om fruktsötman kan de tyska prädikaten ge en hint:


  • "Kabinett" är oftast lätta viner, torra till halvtorra.
  • "Spätlese" betyder "sen skörd" och är gjort av druvor med högre mognadsgrad. Ger något fylligare och smakrikare viner, som kan variera från torra till viner med viss sötma. Både vinerna under provningen var Spätlese. En torr. En halvtorr. Jag är svag för Spätlese.
  • "Auslese" görs på utvalda druvor med ännu något högre grad av mognad. Ger viner med tydligare sötma och större smakrikedom. Druvorna är i vissa fall angripna av ädelröta.
  • "Beerenauslese" är söta viner från individuellt utvalda, mycket mogna druvor. Här är det vanligt att druvorna angripits av ädelröta.
  • "Trockenbeerenauslese" framställs av utvalda, skrumpna, mycket mogna druvor, som samtliga angripits av ädelröta. Vinerna blir mycket söta och smakrika. Ytterligare ett krångligt tyskt namn dock. 
  • "Eiswein" eller "isvin", görs av de druvor som hänger kvar på rankan så sent att de fryser, ofta in i januari påföljande år. När druvorna pressas blir musten extremt koncentrerad, eftersom det frysta vattnet i druvorna avskiljs vid pressningen. Mycket dyra viner.


Det finns ett angenämare sätt att avgöra. Nämligen att smaka själv.  

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Nordberg - 19 juli 2014 16:12

Min mat och vinblogg har tagit klivet in i 2010-talet. Till sist. Flytten har gått till www.vinblogg.se.  ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 17:07

Kött, potatis och sås i dess godaste form - vågar jag nästan påstå. En utmärkt ersättare för söndagssteken, eller varför inte fredags-entrecôten? Rostbiffen kan även göras på fransyska eller som vi gjorde sist - på en fin bit ytterlår (i detta fall f...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:58


Ibland är det gott att vara nyttig. Den här broccolisalladen är ett lysande exempel. Testa den till ugnsbakad lax, kycklingfilé eller grillad halloumi, så ser du hur rätt jag har. Ursprungsreceptet är från Tina Hellberg.      Broccolisallad (4...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:12

En underbar vårsallad med både sälta, sötma och olika texturer. Vi testade en lagrad Gewurtzraminer till rätten, för att möta sötman från polkabetor och fikon. Det funkade alldeles utmärkt. Annars duger det det med en fruktig sauvignon blanc - t.ex. ...

Av Anna Nordberg - 8 juni 2014 16:09


  Det var väl ungefär ett halvår sedan jag gjorde något inlägg sedan. Fy skäms. Det kommer därför en hel del recept från tidigare i vår, och vi börjar med förrättsbufeén till i påskas. Som funkar lika fint till midsommar.   Laxpastrami med und...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

  • Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards